Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Βαφτίζουν «πρόοδο» τη σύγχρονη δουλεία

Προκλητική επίθεση στις λαϊκές συνειδήσεις επιχείρησε χτες ο πρωθυπουργός από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου

Ευθεία επίθεση στο ταξικό κίνημα, που αντιπαλεύει την πολιτική της κυβέρνησης και τη βαρβαρότητα του μνημονίου, εξαπέλυσε χτες το βράδυ ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Παρουσιάζοντας σαν «μονόδρομο» τις αντιλαϊκές ανατροπές, δίνοντας χαρακτήρα «δημοψηφίσματος» στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές και επαναφέροντας το εκβιαστικό δίλημμα περί «προόδου και συντήρησης», επιχείρησε να αναγάγει τις κάλπες του Νοεμβρίου σε βήμα «νομιμοποίησης» της βάρβαρης πολιτικής.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, που συγκλήθηκε για να ανακηρύξει νέο γραμματέα τον Μ. Καρχιμάκη, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια βαθιά ιδεολογική επίθεση στις συνειδήσεις των λαϊκών στρωμάτων.

Εδωσε ξεκάθαρο ταξικό προσανατολισμό στο δίλημμα «πρόοδος ή συντήρηση», εντάσσοντας στις δυνάμεις της «προόδου», την κυβέρνηση και τους πολιτικούς της συμμάχους, που εφαρμόζουν και στηρίζουν το χτύπημα των δικαιωμάτων του λαού προς όφελος των μονοπωλίων. Στον αντίποδα, χαρακτήρισε «αντίδραση» την πάλη του λαού για την ανατροπή της βάρβαρης ταξικής πολιτικής.

«Είμαστε δύναμη ανατροπής, συνένωσης όσων δυνάμεων θέλουν αλλαγή, μέσα από κοινούς πολιτικούς στόχους», τόνισε ο πρωθυπουργός καλώντας σε «ευρύτερες συναινέσεις» όλα τα άλλα αστικά κόμματα και τις παραφυάδες τους.

«Λέμε όχι στη συντήρηση όχι στη στασιμότητα, όχι στις δυνάμεις που παλεύουν για να κρατήσουν την Ελλάδα καθηλωμένη στο χθες, όχι σε αυτούς που αντί να βοηθήσουν στις αλλαγές κρύβουν την αντίρρησή τους πίσω από την "μνημονιολογία"», πρόσθεσε. Σκόπιμα ο πρωθυπουργός επιχείρησε να βάλει τις συνεπείς ταξικές δυνάμεις στο ίδιο καζάνι με αυτούς που δημαγωγικά και ψηφοθηρικά καταγγέλλουν το «μνημόνιο», για να θολώσει τα νερά και να ενθαρρύνει την ανώδυνη για το σύστημα διάχυση της ψήφου στις επικείμενες εκλογές.

Πανστρατιά ενάντια στο λαό

Για την επιβολή της νέας αντιλαϊκής επιδρομής που δεν έχει ημερομηνία λήξης, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι «ο δρόμος για τη σταθεροποίηση της οικονομίας είναι ακόμα μακρύς» και κάλεσε τον κυβερνητικό και τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ σε «μάχη» απέναντι σε όσους αντισταθούν. «Πρέπει να δώσουμε με το ίδιο πάθος και την ίδια αφοσίωση τη μάχη. Στα μικρά και μεγάλα αναχώματα - ό,τι βρούμε μπροστά μας - και απ' όπου ο καθένας μας έχει ταχτεί να υπηρετεί» ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου.

«Ο "Καλλικράτης" είναι δημοψήφισμα υπέρ ή κατά των μεγάλων αλλαγών», επανέλαβε και κάλεσε τον κομματικό μηχανισμό «να στηρίξει στις δύσκολες στιγμές και την κρισιμότητα των αποφάσεων».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής τονίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να παίξει ενεργό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. «Είμαστε έτοιμοι να παίξουμε ξανά το ρόλο που μπορούμε στην ευρύτερη περιοχή, και στα Βαλκάνια, και στη Μέση Ανατολή, και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση», ανέφερε χαρακτηριστικά, προαναγγέλλοντας εξελίξεις «στο Κυπριακό, το Σκοπιανό, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στη γειτονιά μας, στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια».

Στα εσωκομματικά, ο Μ. Καρχιμάκης εκλέχτηκε γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου με 282 ψήφους, σε σύνολο 342 ψηφισάντων, με 12 άκυρα και 48 λευκά ψηφοδέλτια. Ακόμα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Παπαϊωάννου ανέφερε χτες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι αρνήθηκε να αναλάβει γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, επειδή «είναι δύσκολο σε εμένα συνειδησιακά, να υπερασπίζομαι κάποιες αποφάσεις που ενδεχομένως δεν συμφωνώ, όταν δεν συμμετέχω στη διαμόρφωσή τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ