Πέμπτη 9 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Οι γονείς απαιτούν το αυτονόητο για τα παιδιά τους
  • Περιοδεία στο ΕΕΕΕΚ Πειραιά πραγματοποίησε χτες το πρωί η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής
  • Γονείς και μαθητές κλιμακώνουν τον αγώνα τους σήμερα στις 8.30 το πρωί με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο του σχολείου

Χτυπούν ό,τι έχει απομείνει στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, εξουδετερώνοντας ακόμη και αυτή τη λειψή Παιδεία και Πρόνοια που υπάρχει. Ο λόγος για το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Πειραιά, το οποίο τελεί υπό κατάληψη με πρωτοβουλία των γονιών, απαιτώντας το ελάχιστο και το αυτονόητο: Τη δημιουργία ενός δεύτερου ΕΕΕΕΚ στον Πειραιά, που θα στεγάζεται σε σύγχρονο και ασφαλές κτίριο, με τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές. Τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στο δίκαιο αγώνα γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών εξέφρασε χτες το πρωί η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, κατά τη διάρκεια περιοδείας της.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο ΕΕΕΕΚ είναι το μοναδικό σε 6 δήμους, αν και έχει εγκριθεί η λειτουργία του 2ου ΕΕΕΕΚΠ, από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Πειραιά, παραμένει στα χαρτιά με τον κίνδυνο της «σαλαμοποίησης» δεκάδων παιδιών να είναι σε απόσταση αναπνοής. Το ήδη υπάρχον κτίριο είναι μικρό για να στεγάσει τα 175 εγγεγραμμένα παιδιά από πέρυσι. «Περιμένουμε άλλα 30 και οι εγγραφές είναι σε εξέλιξη μέχρι τέλη Ιούνη», καταγγέλλουν οι γονείς, που προχώρησαν ομόφωνα στην κατάληψη του σχολείου. «Τα πράγματα έχουν ζορίσει, δεν έχουμε άλλη επιλογή», επισήμανε η Μαρία Καραναστάση, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του ΕΕΕΕΚ, ενώ η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά Μαρία Δελή σημείωσε ότι «σε όλη τη Νομαρχία Πειραιά δεν υπάρχει ούτε ένα Γυμνάσιο Ειδικής Αγωγής. Υπάρχουν παιδιά στο ΕΕΕΕΚ που θα μπορούσαν να φοιτούν σε Γυμνάσιο και Λύκειο, αλλά ούτε καν υπάρχουν αυτά τα σχολεία».

Οι γονείς διεκδικούν αλλαγή στη δομή και λειτουργία των ΕΕΕΕΚ, αφού - όπως επισημαίνουν - είναι αδιαβάθμητα, το χαρτί αποφοίτησης που δίνουν δεν αναγνωρίζεται. «Οσα παιδιά βγαίνουν από δω είναι άνεργα», «στοιβάζονται παιδιά με διαφορετικές αναπηρίες το καθένα», καταγγέλλουν και εκφράζουν την αγωνία τους ακόμη και για τη στοιχειώδη εκπαίδευση που θα έπρεπε να παρέχει το κράτος: «Είναι πολύ σημαντικό για ένα γονιό να ξέρει ότι το παιδί του θα μπορεί να εξυπηρετείται μόνο του».

«Τα Ειδικά Σχολεία για την επαγγελματική αποκατάσταση είναι αναγκαία. Η επίθεση της κυβέρνησης για τη συρρίκνωση της στοιχειώδους Πρόνοιας είναι βάρβαρη, είναι απάνθρωπη, είναι άδικη. Μόνο ένα μαζικό αγωνιστικό κίνημα μπορεί να ανατρέψει αυτήν τη βάρβαρη πολιτική. Ρήξη και ανατροπή αυτό είναι το νόημα και της σημερινής συμπαράστασής μας», είπε η βουλευτής του Κόμματος. Η κουβέντα επεκτείνεται στην εργασιακή ομηρία που βιώνουν δεκάδες εκπαιδευτικοί, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών του ΕΕΕΕΚ είναι αναπληρωτές και «δεν προλαβαίνουν ούτε να χτίσουν τη σχέση που απαιτείται με τους μαθητές τους». «12 χρόνια είμαι αναπληρώτρια, ως πότε;» ρωτάει μια από τους 60 εκπαιδευτικούς του σχολείου. «Στόχος τους είναι να παίρνουν τον εκπαιδευτικό με ατομικές συμβάσεις, να του καταργήσουν κάθε δικαίωμα. Οι αιτίες για την κινητοποίησή σας δεν είναι ξεκομμένες από τη συνολική επίθεση που γίνεται. Να τους φοβίσουμε», κάλεσε η Δ. Μανωλάκου.

Αλλο ένα στοιχείο που προκαλεί την οργή των γονιών όμως είναι και η ...«λύση» που τους είχαν προτείνει οι αρμόδιοι φορείς και επιμένουν σ' αυτή εδώ και ένα χρόνο, για μεταφορά του σχολείου στο 14οκαι 15ο Γυμνάσιο Πειραιά, σ' ένα ακατάλληλο και επικίνδυνο κτίριο που θα χωρίζεται με ...συρματόπλεγμα από τα 2 Γυμνάσια!

  • Σήμερα Πέμπτη, στις 8.30 το πρωί, οργανώνεται νέα κινητοποίηση στο χώρο του ΕΕΕΕΚ Πειραιά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ