ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούνη 2011
Σελ. /64
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
«Οργανωμένος ταξικός αγώνας ενάντια στους εκμεταλλευτές μας»

Μαχητική διαδήλωση χτες στην Αθήνα. Ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τις 15 του Ιούνη στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα

«Ολοι στο δρόμο ξεσηκωμός να μην πτωχεύσει ο λαός», βροντοφώναξαν οι συνταξιούχοι
«Ολοι στο δρόμο ξεσηκωμός να μην πτωχεύσει ο λαός», βροντοφώναξαν οι συνταξιούχοι
Μαθήματα αγώνα έδωσαν χτες, για ακόμα μία φορά, οι συνταξιούχοι, οι οποίοι πραγματοποίησαν μια μαζική - μαχητική συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία μέχρι τη Βουλή, όπου και παρέμειναν για πάνω από δύο ώρες. Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ο αποκλεισμός της Β. Σοφίας με αστυνομικές κλούβες δεν αποτέλεσε εμπόδιο για τους συνταξιούχους, οι οποίοι επέβαλαν συνάντηση αντιπροσωπείας τους με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε, για δεύτερη φορά, - όπως και πριν τέσσερις μήνες - ότι θα μεσολαβήσει για να υπάρξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αλλά σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεν έχει άλλο δρόμο πέρα από αυτόν που ακολουθεί, δηλαδή αυτόν της άγριας επίθεσης σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και συνταξιούχων. Από την πλευρά τους, οι συνταξιούχοι ξεκαθάρισαν ότι δεν έχουν άλλο δρόμο να ακολουθήσουν πέρα από αυτόν του ταξικού οργανωμένου μαζικού αγώνα με τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, με το ταξικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ όχι μόνο για να μην περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά για να ανατραπεί αυτή η πολιτική που οδηγεί τους ίδιους στην πείνα και την εξαθλίωση, τα παιδιά και τα εγγόνια τους στην ανεργία και στη φτώχεια.

Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των συνταξιούχων της Αθήνας στην πλατεία Συντάγματος, στην οποία συμμετείχαν και συνταξιούχοι από την Πάτρα και τη Λαμία. Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Διαμαντής Μαυροδόγλου, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο οποίος απηύθυνε θερμό αγωνιστικό ταξικό χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους. Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν ο Π. Βαβουγιός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου, ο Π. Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, και ο Π. Βασιλόπουλος πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΟΣΕ.

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης, ο οποίος τόνισε ότι «συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στα μέτρα της κυβέρνησης. Μέτρα που εκπορεύονται από τις ανάγκες του κεφαλαίου και έχουν στόχο να φορτώσουν την κρίση του στις πλάτες των εργαζομένων και συνταξιούχων. «Είμαστε σήμερα εδώ - συνέχισε - για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στα κόμματα που στηρίζουν αυτήν την πολιτική, στη ΝΔ, στον ΛΑ.Ο.Σ. και όλους τους Ευρωλάγνους». Τόνισε ότι άλλος δρόμος σήμερα δεν υπάρχει από αυτόν του οργανωμένου ταξικού αγώνα, γιατί, όπως ανέφερε, αυτός ο δρόμος έφερε τις κατακτήσεις που σήμερα η κυβέρνηση παίρνει από την εργατική τάξη και το λαό. «Αυτός ο αγώνας - υπογράμμισε - δεν είναι άχρωμος και άγευστος. Εχει ταυτότητα, στρέφεται ενάντια στο κεφάλαιο και στους εκμεταλλευτές μας, στα κόμματα που τους υπηρετούν. Είναι καλό που ο κόσμος σήμερα βγαίνει στις πλατείες. Αλλά αυτός ο κόσμος, πρόσθεσε, πρέπει να έχει στόχο και ο στόχος πρέπει να είναι ενάντια στα μονοπώλια. «Δεν χρειαζόμαστε μακιγιάρισμα του πολιτικού συστήματος. Ο εργάτης πρέπει να παλέψει για ανατροπές στο οικονομικό και κοινωνικό σύστημα».

Ακολούθησε πορεία από την πλατεία Συντάγματος μέσω των οδών Οθωνος, Β. Αμαλίας έως και τη Β. Σοφίας.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων στο σωματείο

Με ενισχυμένες σε ψήφους και ποσοστό ανέδειξαν από την κάλπη τις ταξικές δυνάμεις οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, στηρίζοντας το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εργαζομένων» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) στις εκλογές που έγιναν στο νοσοκομείο την Τρίτη 7 και Τετάρτη 8 Ιούνη, για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων και αντιπροσώπων για την ΠΟΕΔΗΝ.

Στις εκλογές ψήφισαν 1.007 εργαζόμενοι, βρέθηκαν 940 έγκυρα και 39 άκυρα ψηφοδέλτια. Τα υπόλοιπα ήταν λευκά.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων» πήρε 191 ψήφους (19%) (από 109 και 9%) και 2 έδρες (από 1 που είχε).

Η «ΠΑΣΚΕ» πήρε 476 47,2 % (από 691 56% ψήφους) και εξέλεξε 6 έδρες όσες και πριν.

Η «ΔΑΚΕ» πήρε 273 ψήφους 27,1% (από 345 28%) και έβγαλε 3 έδρες όσες και πριν.

Για την ΠΕΟΔΗΝ ψήφισαν 903 άκυρα 45, λευκά 36.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων» πήρε 167 ψήφους και 3 έδρες (από 142 και 2 έδρες).

Η «ΠΑΣΚΕ» πήρε 404 ψήφους και 9 έδρες (από 491 και 10 έδρες).

Η «ΔΑΚΕ» 252 ψήφους και 5 έδρες (από 345 και 7 έδρες).

Οι εκλογές ανέδειξαν την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων» που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, ως τη μοναδική δύναμη που είχε σαφή άνοδο τόσο σε ψήφους ποσοστό και έδρες για το ΔΣ όσο και για την ΠΟΕΔΗΝ. ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός με τις διάφορες αποχρώσεις του καταποντίστηκε τόσο σε ψήφους (συνολικά 297 ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) όσο και σε ποσοστό.

Οι εργαζόμενοι με την ψήφο τους εμπιστεύτηκαν τη μόνη συνεπή δύναμη που όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο στήριζε τους εργαζόμενους αλλά έμπαινε και μπροστά στην οργάνωση των αγώνων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, καλώντας ταυτόχρονα να αλλάξουν τους συσχετισμούς και να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι - όπως οι ίδιοι έλεγαν στο «Ρ» - από το Σεπτέμβρη και μόνο από καιρό σε καιρό τους καταβάλλονται κάποια «έναντι». «Είμαστε όλοι χρεωμένοι και με δάνεια», σημειώνει ένας. Αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, πραγματοποίησε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με θέμα τη συνέχιση λειτουργίας των Ναυπηγείων. Σήμερα, τα Ναυπηγεία, βρίσκονται σε δραματική κατάσταση, με τη διοίκηση (όμιλος Ταβουλάρη) να έχει προχωρήσει στην υπαγωγή της επιχείρησης άρθρο 99, εκβιάζοντας να προχωρήσει σε πτώχευση, αν δεν πάρει δάνειο με εγγυητική επιστολή του Δημοσίου και δεν της δοθεί μερίδιο από την «πίτα» των εξοπλιστικών, με την κατασκευή γαλλικών φρεγατών. Στη χτεσινή συνάντηση το υπουργείο είπε πως υπάρχει πολιτική βούληση για να λυθεί το θέμα της εγγύησης.

Οπως και να έχει, μετά και από αυτή την εξέλιξη, έγινε σαφές πως η ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων, το 1997, με το επιχείρημα πως «έτσι θα υπάρξει ανάπτυξη» (σ.σ.: στην οποία πρωτοστάτησε και ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός), αποδείχθηκε διάτρητο. Οχι μόνο «ανάπτυξη» δεν υπήρξε, αλλά το ακριβώς αντίθετο, αφού σήμερα τα Ναυπηγεία, που αφορούν έναν από τους στρατηγικούς κλάδους της οικονομίας, κινδυνεύουν άμεσα με πτώχευση και κλείσιμο. Οι εργαζόμενοι, σήμερα, καλούνται, και μέσα από τη διαχρονική εξέλιξη των Ναυπηγείων, να βγάλουν συμπεράσματα. Η μόνη πρόταση προς το συμφέρον τόσο των εργαζομένων όσο και της συνέχισης και ανάπτυξης των Ναυπηγείων είναι η δημιουργία ενιαίου φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας.

Αμέσως μετά την κινητοποίηση οι εργαζόμενοι πήγαν στη Βουλή, όπου επέδωσαν ψηφίσματα στα κόμματα.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πανελλαδική σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης

Σε πανελλαδική σύσκεψη, την Κυριακή 19 Ιούνη, καλεί τα σωματεία στο εμπόριο και τις υπηρεσίες η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, με στόχο το συντονισμό της δράσης τους στη βάση μιας κοινής πρότασης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2011 που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ» (πλ. Καραϊσκάκη) στις 10.30 το πρωί.

Στο κάλεσμά της τονίζει μεταξύ άλλων:

«Η Γραμματεία Εμπορίου και Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ παίρνει την πρωτοβουλία συζήτησης και συσπείρωσης του κλάδου σε μια πρόταση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις δυνατότητες. Σε μια πρόταση που μπορεί να γίνει αφετηρία συσπείρωσης, οργάνωσης, αντίστασης των εργαζομένων του κλάδου στην επίθεση των εργοδοτών και αντεπίθεσης, συντονισμού και ενίσχυσης όσων δυνάμεων στον κλάδο απορρίπτουν και γυρίζουν την πλάτη στους συνδικαλιστές της εργοδοσίας».

«ALEX PACK»
Ατομικές συμβάσεις και στη Λάρισα

Η επιχείρηση «Alex Pack», στη Λάρισα, που το προηγούμενο διάστημα προχώρησε σε απολύσεις, επιχειρεί, τώρα, να επιβάλει στους εργαζόμενους ατομικές συμβάσεις εργασίας με μείωση ωρών εργασίας και μισθών, για να φορτώσει το κόστος της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και να διατηρήσει αμείωτη την κερδοφορία της.

Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση οργανώνουν τον αγώνα τους, συγκροτώντας Σωματειακή Επιτροπή Αγώνα, η οποία καλεί όλους τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν μείωση των ωρών εργασίας, να μη δεχτούν καμία απόλυση, να μη δείξουν καμία ανοχή, καμία συναίνεση στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας.

Σε ανακοίνωση - καταγγελία του ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας τονίζει την ανάγκη να δοθεί ενιαία, συλλογική, αποφασιστική απάντηση με τη συσπείρωση των εργαζομένων και την ενεργό δράση τους μέσα από τη σωματειακή επιτροπή, το ταξικό σωματείο τους και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ