ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΔΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ
Εμπαίζουν το λαό με τις μειώσεις των διοδίων

Από κινητοποίηση του ΚΚΕ με αίτημα «Να καταργηθούν όλα τα διόδια»

Motion Team

Από κινητοποίηση του ΚΚΕ με αίτημα «Να καταργηθούν όλα τα διόδια»
Η κυβέρνηση προσπαθεί να κοροϊδέψει το λαό ανακοινώνοντας ότι ήρθε σε συμφωνία με τους ιδιωτικούς ομίλους των πέντε οδικών αξόνων για μειώσεις, στο τέλος του καλοκαιριού, κατά 25% με 30% στις τιμές των διοδίων στα τμήματα που είναι έτοιμα και μέχρι 50% σε τμήματα υπό κατασκευή, όταν μόνο την τελευταία τριετία έχουν γίνει αυξήσεις στα χαράτσια που ξεπερνούν ακόμη και το 400%! Σε μια περίοδο που το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών μέρα με τη μέρα συρρικνώνεται όλο και περισσότερο.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση ήρθε σε καταρχήν συμφωνία με τους παραχωρησιούχους και σε μονογραφή ενός μνημονίου συναντίληψης, με το οποίο προσφέρονται νέες πρόσθετες επιδοτήσεις και εξασφαλίσεις κερδοφορίας προς τους ιδιωτικούς ομίλους που κατασκευάζουν και θα εκμεταλλεύονται για 30 χρόνια τους 5 οδικούς άξονες με «συμβάσεις παραχώρησης», όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας. Με τη συμφωνία αυτή προβλέπονται μεν οι μειώσεις - κοροϊδία, αλλά αυτές θα διαρκέσουν μόνο για τρία χρόνια, ενώ στη συνέχεια τα χαράτσια θα γίνουν ακόμη πιο ακριβά και από τα σημερινά! Ολες μάλιστα αυτές οι μειώσεις και εκπτώσεις δε θα στοιχίσουν καθόλου στους ιδιωτικούς ομίλους, αφού θα επιδοτηθούν από το κράτος, δηλαδή θα τις πληρώσει και αυτές ο λαός!

«Αγκάθι» ωστόσο παραμένει η συμπεριφορά των τραπεζών που δάνεισαν τους κατασκευαστές με μικρό επιτόκιο και εξακολουθούν να διεκδικούν αύξησή του και πρόσθετες διασφαλίσεις προκειμένου να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τα έργα, προβάλλοντας ως πρόσχημα τη μη βιωσιμότητά τους. Η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο Δ. Ρέππας, περιμένει να επιβεβαιώσουν την οριστική τους θέση, δηλαδή και τη δική τους συμφωνία, μέχρι το τέλος Ιούλη. Μέχρι τότε, προφανώς, η συνέχιση των έργων βρίσκεται «στον αέρα», παρότι ο λαός εξακολουθεί να πληρώνει τα πανάκριβα χαράτσια των διοδίων...

Η καταρχήν συμφωνία προβλέπει επίσης:

  • Τη δημιουργία μιας εταιρείας Ειδικού Σκοπού του Δημοσίου, με τίτλο «Αυτοκινητόδρομοι Ελλάδας ΑΕ», με κεφάλαιο που θα προέλθει από την τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων του Δημοσίου από τα διόδια, στη σύσταση της οποίας προχωρά ήδη το υπουργείο Οικονομικών με την πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων.
  • Στη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδας, ύψους 500 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, που θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετη εγγύηση για τη συνέχιση της δανειοδότησης των εταιρειών, που κατασκευάζουν τα έργα, για το επόμενο εξάμηνο - οκτάμηνο.
  • Την περικοπή και μεταφορά της κατασκευής διαφόρων τμημάτων των έργων, τα οποία παρουσιάζουν προβλήματα λόγω προσφυγών σε μελλοντικό χρόνο. Τέτοια τμήματα είναι αυτό του Καϊάφα στην Ηλεία, των Βραχνέικων στην Κάτω Αχαγιά, τμήμα Μουργκάνη - Εγνατία του αυτοκινητόδρομου Ε65 κλπ.
  • Την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους ιδιωτικούς ομίλους για τη χρέωση των καθυστερήσεων στην κατασκευή των έργων, οι οποίες μπορεί να επιμηκύνουν την ισχύ των συμβάσεων παραχώρησης ακόμη και πάνω από 2,5 χρόνια, προσφέροντας πρόσθετη κερδοφορία στους επιχειρηματίες.
Διάλογος Εκκλησίας - Πολιτείας

Τη θέση να πληρώσει ο λαός το «μάρμαρο» της κρίσης, για να βγει κερδισμένη η πλουτοκρατία, προπαγάνδισε και πάλι η κυβέρνηση, αυτή τη φορά διά στόματος της υπουργού Παιδείας (στην πρώτη συνεδρίαση της μεικτής Επιτροπής Διαλόγου Εκκλησίας - Πολιτείας) ισχυριζόμενη χαρακτηριστικά ότι «αυτή την εποχή έχει σημασία τι προσφέρεις εσύ στην πατρίδα, όχι τι προσφέρει η πατρίδα σου σε εσένα». Προσπαθώντας να δημιουργήσει συνείδηση στο λαό ότι πρέπει να συμβάλει, επειδή είναι υπεύθυνος για την κρίση, βάζοντας εκβιαστικά το ζήτημα της «πατρίδας», αποκρύπτοντας έτσι ότι η ουσία είναι ταξική, τα συμφέροντα που συγκρούονται είναι ταξικά και πως πρέπει να πληρώσουν τα μονοπώλια και όχι οι εργαζόμενοι.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Αννα Διαμαντοπούλου συνέχισε ότι η συνεδρίαση ήταν στο πνεύμα των καιρών. «Ολοι οι φορείς, βεβαίως και η Εκκλησία, αυτή τη δύσκολη στιγμή είναι έτοιμοι να προσφέρουν στον ελληνικό λαό. Αυτό περιμένουμε και από την Εκκλησία», πρόσθεσε, χωρίς να αλλοιώνεται η ουσία της κυβερνητικής πολιτικής που θέλει πρόσθετα βάρη να φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες, ίσως δε κάποιες παροχές - υποχρεώσεις του κράτους που κεντρικά πετσοκόβονται, να μετατεθούν σε Εκκλησία και ΜΚΟ, προκειμένου να χορηγούνται εν είδει φιλανθρωπιών, όποτε και εάν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια.

Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου αποχώρησαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Πάντως, στη συνεδρίαση καθορίστηκαν τα θέματα που θα συζητηθούν μέχρι τέλος Οκτώβρη (μεταξύ άλλων τα χρηματικά διαθέσιμα των εκκλησιαστικών ΝΠΔΔ που η Τράπεζα της Ελλάδος θέλει να κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό της, οι προσλήψεις κληρικών, η λεγόμενη αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας, η αποδέσμευση των δεσμευμένων ακινήτων της Εκκλησίας και ζητήματα Εκκλησιαστικής εκπαίδευσης). Εξάλλου, κατά πληροφορίες, η κυβέρνηση ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Εκκλησίας ότι η αναλογία των προσλήψεων για το 2011 ίσως είναι πολύ μικρότερη από αυτές που έχουν ζητηθεί.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ «ΡΙΚΟΜΕΞ»
Αρνητική απόφαση για τους συγγενείς των θυμάτων

Αν και πέρασαν 12 χρόνια από το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999, τότε που το κτίριο της «Ρικομέξ» κατέρρευσε σα χάρτινος πύργος καταπλακώνοντας 39 εργαζόμενους, οι συγγενείς των θυμάτων όχι μόνο δεν έχουν πάρει ακόμη τις αποζημιώσεις τους, αλλά η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποφάσισε να αποζημιωθεί πρώτα η Εθνική Τράπεζα και αν κάτι περισσέψει θα πάει και στους συγγενείς των θυμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση της Εθνικής Τράπεζας που ζητούσε να αναιρεθούν εφετειακές αποφάσεις που είχαν δικαιώσει τους συγγενείς των θυμάτων. Ειδικότερα, η υπόθεση έχει ως εξής: Εχουν εκπλειστηριαστεί δύο ακίνητα της «Ρικομέξ», προκειμένου να αποζημιωθούν όσοι διεκδικούν χρήματα από τη εταιρεία. Μεταξύ αυτών που κατέθεσαν αγωγές στα δικαστήρια για αποζημιώσεις ήταν και δέκα συγγενείς τριών θυμάτων.

Σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου, οι συγγενείς των θυμάτων κατατάχθηκαν σε προνομιακή θέση (τρίτη θέση) στον πίνακα των δανειστών, όπως λέγεται στη νομική επιστήμη, προκειμένου μετά τον πλειστηριασμό να λάβουν τα χρήματά τους, πριν από άλλα πρόσωπα (φυσικά και νομικά) που διεκδικούν χρηματικά ποσά. Αντίθετα, η Εθνική Τράπεζα έμεινε έξω από τον πίνακα. Στη συνέχεια, η τράπεζα άσκησε αναίρεση κατά των εφετειακών αποφάσεων. Ο Αρειος Πάγος λοιπόν έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης. Τέλος, να σημειωθεί ότι οι αρεοπαγίτες έκαναν δεκτούς όλους τους ισχυρισμούς της Εθνικής Τράπεζας, η οποία επικαλούνταν άρθρο 31 του νόμου 1545/1985, καθώς και το άρθρο 975 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και ισχυριζόταν ότι το Εφετείο, κακώς δέχτηκε ότι οι απαιτήσεις των συγγενών των θυμάτων της «Ρικομέξ» είναι προνομιακές έναντι αυτών της Εθνικής Τράπεζας.

Συγκέντρωση αγανακτισμένων

Συγκεντρώθηκαν και χτες για 17η μέρα, στην πλατεία Συντάγματος, οι αυτοαποκαλούμενοι «αγανακτισμένοι» πολίτες, προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους στα μέτρα της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο των πανευρωπαϊκών κινητοποιήσεων που έχουν οριστεί για το απόγευμα της Κυριακής, στις 12 Ιούνη, μέσω του Facebook, οι «αγανακτισμένοι» απευθύνουν σχετικό κάλεσμα για συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ημερίδα για τους παιδικούς σταθμούς

Την ανάγκη οι εργαζόμενοι στην Τοπική Διοίκηση να παλέψουν για να εξασφαλιστούν υπηρεσίες αντίστοιχες των λαϊκών αναγκών θέλει να αναδείξει η ημερίδα που οργανώνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, την Πέμπτη 16 Ιούνη, με θέμα «Γονείς, εργαζόμενοι, συνδικάτα, όλοι μια γροθιά για σύγχρονους δημόσιους δωρεάν παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά». Η ημερίδα θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στην αίθουσα «Αντώνη Τρίτση» Ακαδημίας 50 στις 6.30 μ.μ.

Στην ημερίδα θα κάνουν εισηγήσεις οι:

  • Η Ηλέκτρα Πατσουράκη, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου, με θέμα «Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στους παιδικούς σταθμούς και η θέση του Συνδικάτου».
  • Ο Θωμάς Κοτσαμπάς, δήμαρχος Πετρούπολης, με θέμα «Την ανάγκη για σύγχρονους δημόσιους δωρεάν παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά».
  • Η Αγγελική Γκούσκου, με θέμα «Την ανάγκη για κοινό μέτωπο από γονείς, εργαζόμενους και συνδικάτα για παιδικούς σταθμούς δημόσιους και δωρεάν για όλα τα παιδιά».

Σε ανακοίνωση - πρόσκληση το Συνδικάτο αναφέρεται στην ανάγκη ανάπτυξης αγώνων «κόντρα στην εμπορευματοποίηση της Πρόνοιας, που πλήττει όχι μόνο τα δικά μας εργασιακά, ασφαλιστικά κλπ. δικαιώματα, αλλά και το δικαίωμα κάθε λαϊκής οικογένειας να εξασφαλίζει πρόσβαση στην κατάλληλη διαπαιδαγώγηση των παιδιών της. Γι' αυτό εργαζόμενοι και γονείς πρέπει σε κοινό μέτωπο να αντιπαλέψουν την πολιτική που αντιμετωπίζει την Πρόνοια ως εμπόρευμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ