Σάββατο 11 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ «ΡΙΚΟΜΕΞ»
Αρνητική απόφαση για τους συγγενείς των θυμάτων

Αν και πέρασαν 12 χρόνια από το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999, τότε που το κτίριο της «Ρικομέξ» κατέρρευσε σα χάρτινος πύργος καταπλακώνοντας 39 εργαζόμενους, οι συγγενείς των θυμάτων όχι μόνο δεν έχουν πάρει ακόμη τις αποζημιώσεις τους, αλλά η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποφάσισε να αποζημιωθεί πρώτα η Εθνική Τράπεζα και αν κάτι περισσέψει θα πάει και στους συγγενείς των θυμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση της Εθνικής Τράπεζας που ζητούσε να αναιρεθούν εφετειακές αποφάσεις που είχαν δικαιώσει τους συγγενείς των θυμάτων. Ειδικότερα, η υπόθεση έχει ως εξής: Εχουν εκπλειστηριαστεί δύο ακίνητα της «Ρικομέξ», προκειμένου να αποζημιωθούν όσοι διεκδικούν χρήματα από τη εταιρεία. Μεταξύ αυτών που κατέθεσαν αγωγές στα δικαστήρια για αποζημιώσεις ήταν και δέκα συγγενείς τριών θυμάτων.

Σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου, οι συγγενείς των θυμάτων κατατάχθηκαν σε προνομιακή θέση (τρίτη θέση) στον πίνακα των δανειστών, όπως λέγεται στη νομική επιστήμη, προκειμένου μετά τον πλειστηριασμό να λάβουν τα χρήματά τους, πριν από άλλα πρόσωπα (φυσικά και νομικά) που διεκδικούν χρηματικά ποσά. Αντίθετα, η Εθνική Τράπεζα έμεινε έξω από τον πίνακα. Στη συνέχεια, η τράπεζα άσκησε αναίρεση κατά των εφετειακών αποφάσεων. Ο Αρειος Πάγος λοιπόν έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης. Τέλος, να σημειωθεί ότι οι αρεοπαγίτες έκαναν δεκτούς όλους τους ισχυρισμούς της Εθνικής Τράπεζας, η οποία επικαλούνταν άρθρο 31 του νόμου 1545/1985, καθώς και το άρθρο 975 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και ισχυριζόταν ότι το Εφετείο, κακώς δέχτηκε ότι οι απαιτήσεις των συγγενών των θυμάτων της «Ρικομέξ» είναι προνομιακές έναντι αυτών της Εθνικής Τράπεζας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ