ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Ανεβάζει τόνους» η Αγκυρα

Νέες αιματηρές συγκρούσεις καταγγέλλουν οι αντικαθεστωτικοί, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων προς Τουρκία

Η Τουρκία δημιουργεί προσφυγικούς καταυλισμούς στα σύνορα
Η Τουρκία δημιουργεί προσφυγικούς καταυλισμούς στα σύνορα
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ανεβάζει τους τόνους απέναντι στη συριακή ηγεσία ο Τούρκος πρωθυπουργός, ενώ οι αντικαθεστωτικές οργανώσεις μιλούν για νέους νεκρούς στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις. Σύμφωνα με αντικαθεστωτικές πηγές, αιματηρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στις πόλεις Μααρέτ αλ Νουμάν, Λαττάκεια, Μπόσρα αλ Χαρίρ (στο νότο κοντά στην Ντεράα) και στην περιοχή Καμπούν της Δαμασκού. Κατά τις ίδιες πηγές, συνολικά σκοτώθηκαν, χτες, 28 διαδηλωτές, με τις χειρότερες συγκρούσεις να σημειώνονται στην Μααρέτ αλ Νουμάν, που είναι στην επαρχία Ιντλέμπ.

Στην ίδια επαρχία, πιο κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, βρίσκεται και η πόλη Τζισρ αλ Σουγκούρ, όπου χτες, μετά από τέσσερα 24ωρα πολιορκίας, άρχισε μεγάλη στρατιωτική εκκαθαριστική επιχείρηση. Οπως μετέδωσε το δίκτυο CNN Turk, επικαλούμενο συριακά ΜΜΕ, στην επιχείρηση συμμετέχουν 30.000 άνδρες, ενώ έχουν πυρποληθεί καλλιέργειες πέριξ της πόλης. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτήν την πόλη οι συριακές αρχές ανέφεραν ότι σκοτώθηκαν, στις αρχές της βδομάδας, 123 στρατιώτες «σε ενέδρες εγκληματικών συμμοριών».

Την ίδια ώρα, με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η ροή των προσφύγων προς την Τουρκία με τις τουρκικές αρχές ν' αναφέρουν ότι έχουν εισέλθει στο έδαφός της τουλάχιστον 2.792 πολίτες. Ο Τούρκος πρωθυπουργός προχώρησε σε νέες δηλώσεις, σκληρότερου ύφους, για τη συριακή ηγεσία. Την κατηγόρησε ότι «διαπράττει ωμότητες και δε συμπεριφέρεται ανθρώπινα στους διαδηλωτές», υποστηρίζοντας ότι σε όλες τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο Ασαντ, ο τελευταίος «υποτιμούσε την κατάσταση». Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι «τα σύνορα θα μείνουν ανοιχτά για τους πρόσφυγες». Εντούτοις, η εφημερίδα «Χουριέτ» υποστήριζε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας «ζώνης ασφαλείας» στη μεθόριο φοβούμενη τυχόν γενικευμένο χάος στη Συρία.

Εκτός, όμως, από τη «σκλήρυνση» του τουρκικού ύφους, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής φέρεται ότι έχει, ήδη, κανονίσει να συναντηθεί «εντός των επόμενων ημερών» με αντιπροσωπεία των συριακών αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Και αυτό παρά το ότι η Μόσχα επιμένει, προς στιγμήν τουλάχιστον, να αρνείται κατηγορηματικά να εγκρίνει κυρώσεις σε βάρος της Συρίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, εκτιμώντας ότι «οι εξελίξεις στο εσωτερικό της δεν απειλούν τη σταθερότητα της περιοχής».


ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κρύβεται η αιτία: Το κέρδος του κεφαλαίου

«Ενοχες» εμφανίζονται οι φύτρες φασολιών βιολογικής καλλιέργειας στην Κάτω Σαξονία

Βρέθηκε η «εξήγηση», όχι και η αιτία του νέου διατροφικού σκανδάλου
Βρέθηκε η «εξήγηση», όχι και η αιτία του νέου διατροφικού σκανδάλου
BEΡΟΛΙΝΟ.-- Ο «ένοχος» της διατροφικής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη, με επίκεντρο τη Γερμανία από τις 2 Μάη, υποτίθεται ότι βρέθηκε. Είναι οι φύτρες φασολιών από αγρόκτημα βιολογικής καλλιέργειας στο Μπινενμπίτελ της Κάτω Σαξονίας...

Εκεί τουλάχιστον κατέληξαν οι όπως τις παρουσιάζουν εξονυχιστικές έρευνες γιατρών και άλλων επιστημόνων, που συνδύασαν ιστορικά ασθενών και δεδομένα από καταλόγους φαγητών και λίστες προμήθειας υλικών από εστιατόρια και καφετέριες κυρίως του Αμβούργου, μέχρι να φθάσουν στην πηγή της επιδημίας που προκαλεί νέο υπερτοξικό εντεροαιμορραγικό βακτήριο του είδους e.coli, το οποίο ως χτες ήταν υπεύθυνο για το θάνατο 31 ανθρώπων και την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων υγείας σε πάνω από 3.100 άλλους.

Η εξέλιξη σηματοδότησε την άμεση άρση της απαγόρευσης στην κατανάλωση φρέσκων λαχανικών από χώρες κυρίως του νότου της ΕΕ, όπως έσπευσε να υιοθετήσει η ΕΕ. Εντούτοις, παραμένει η απαγόρευση για την κατανάλωση φύτρων οσπρίων και λαχανικών... Ως εκ τούτου η Ρωσία συμφώνησε να άρει την απαγόρευση που είχε επιβάλει πριν δύο βδομάδες στις εισαγωγές λαχανικών από την ΕΕ, μετά το κύμα θανατηφόρων μολύνσεων που προκάλεσε το υπερτοξικό εντεροαιμορραγικό βακτήριο.

Ωστόσο αυτό που επιχειρείται να κρυφτεί και στο συγκεκριμένο τελευταίο σκάνδαλο είναι ότι ο πραγματικός ένοχος είναι ακριβώς ότι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί διατροφική ασφάλεια στον καπιταλισμό, γιατί βασικό κριτήριο είναι το κέρδος των επιχειρηματιών και των μονοπωλιακών ομίλων. Αρα η απάντηση των λαϊκών κινημάτων είναι στην αντίθετη κατεύθυνση, ενάντια στα μονοπώλια και την ΕΕ για άλλο δρόμο ανάπτυξης με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής και τη γη και παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρών αγροτών με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό - λαϊκό έλεγχο. Μόνο έτσι μπορεί να λυθεί το διατροφικό πρόβλημα με υγιεινά, ασφαλή και φτηνά τρόφιμα για το λαό.


ΕΕ-ΚΡΟΑΤΙΑ
Ανοίγουν το δρόμο της ένταξης τον Ιούλη του 2013...

ΖΑΓΚΡΕΜΠ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ._ Το πράσινο φως για ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ την 1η Ιούλη του 2013 έδωσε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς ανακοίνωσε ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, επίσημα η απόφαση θα θεωρείται ειλημμένη όταν επικυρώσουν την επικείμενη ένταξη της Κροατίας οι ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24 τρέχοντος μηνός.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, από τη Μόσχα συνεχάρη τις κροατικές αρχές και το λαό της Κροατίας, επειδή, όπως είπε, η προσχώρηση στην....«οικογένεια των λαών της ΕΕ» δηλαδή στην αντιλαϊκή λέσχη του ευρωπαϊκού μεγάλου κεφαλαίου «είναι κατά κύριο λόγο επιτυχία των Κροατών». Δεν παρέλειψε να αναδείξει την περίπτωση της Κροατίας σαν «υπόδειγμα» για άλλες υποψήφιες προς ένταξη ευρωπαϊκές χώρες λέγοντας πως η «διεύρυνση λειτουργεί» και ότι οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες ανταμείβονται».

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Κροατίας Γιαντράνκα Κόσορ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι και μετά τις διαπραγματεύσεις η Κροατία θα συνεχίσει την πορεία των «μεταρρυθμίσεων» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων...

Ας σημειωθεί πάντως πως η Κροατία ετοιμάζεται να γίνει το 28ο μέλος της ΕΕ δίχως να το επιθυμεί η πλειοψηφία των πολιτών της! Τον περασμένο Νοέμβρη, η εταιρεία σφυγμομετρήσεων «Γκάλοπ Μπάλκαν Μόνιτορ» που έχει αναλάβει εργολαβικά από την ΕΕ την παρακολούθηση των Βαλκανίων, είχε δημοσιοποιήσει έρευνα στην οποία οι Κροάτες εμφανίζονταν ως οι πιο επιφυλακτικοί από τους άλλους λαούς των δυτικών Βαλκανίων απέναντι στην ΕΕ και στην προοπτική ένταξης της χώρας τους, με το ποσοστό όσων θα έλεγαν «ΟΧΙ» σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα να ξεπερνά το 43%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ