Σάββατο 11 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ-ΚΡΟΑΤΙΑ
Ανοίγουν το δρόμο της ένταξης τον Ιούλη του 2013...

ΖΑΓΚΡΕΜΠ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ._ Το πράσινο φως για ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ την 1η Ιούλη του 2013 έδωσε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς ανακοίνωσε ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, επίσημα η απόφαση θα θεωρείται ειλημμένη όταν επικυρώσουν την επικείμενη ένταξη της Κροατίας οι ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24 τρέχοντος μηνός.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, από τη Μόσχα συνεχάρη τις κροατικές αρχές και το λαό της Κροατίας, επειδή, όπως είπε, η προσχώρηση στην....«οικογένεια των λαών της ΕΕ» δηλαδή στην αντιλαϊκή λέσχη του ευρωπαϊκού μεγάλου κεφαλαίου «είναι κατά κύριο λόγο επιτυχία των Κροατών». Δεν παρέλειψε να αναδείξει την περίπτωση της Κροατίας σαν «υπόδειγμα» για άλλες υποψήφιες προς ένταξη ευρωπαϊκές χώρες λέγοντας πως η «διεύρυνση λειτουργεί» και ότι οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες ανταμείβονται».

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Κροατίας Γιαντράνκα Κόσορ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι και μετά τις διαπραγματεύσεις η Κροατία θα συνεχίσει την πορεία των «μεταρρυθμίσεων» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων...

Ας σημειωθεί πάντως πως η Κροατία ετοιμάζεται να γίνει το 28ο μέλος της ΕΕ δίχως να το επιθυμεί η πλειοψηφία των πολιτών της! Τον περασμένο Νοέμβρη, η εταιρεία σφυγμομετρήσεων «Γκάλοπ Μπάλκαν Μόνιτορ» που έχει αναλάβει εργολαβικά από την ΕΕ την παρακολούθηση των Βαλκανίων, είχε δημοσιοποιήσει έρευνα στην οποία οι Κροάτες εμφανίζονταν ως οι πιο επιφυλακτικοί από τους άλλους λαούς των δυτικών Βαλκανίων απέναντι στην ΕΕ και στην προοπτική ένταξης της χώρας τους, με το ποσοστό όσων θα έλεγαν «ΟΧΙ» σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα να ξεπερνά το 43%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ