Σάββατο 11 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Στρατιωτική κλιμάκωση και αντικαθεστωτική «γκρίνια»

Σφυροκοπείται από τους ΝΑΤΟικούς «απελευθερωτές» η Τρίπολη
Σφυροκοπείται από τους ΝΑΤΟικούς «απελευθερωτές» η Τρίπολη
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΒΕΓΓΑΖΗ._

Νέο μπαράζ βομβαρδισμών εξαπέλυσαν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατά προαστίων της Τρίπολης αλλά και της πόλης Ζουγουάραχ, όπως υποστήριζαν αντικαθεστωτικές πηγές, που βρίσκεται στα δυτικά της πρωτεύουσας και κατηγορούσαν την Βορειοατλαντική συμμαχία ότι «δεν τους υποστηρίζει αρκετά!».

Κατά τους αντικαθεστωτικούς, δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Καντάφι έχουν συγκεντρωθεί σε διάφορες θέσεις στην περιοχή των Δυτικών Ορέων και σφυροκοπούν τις πόλεις Ζιντάν, Γιαφράν, Ναλούτ, ενώ, οι ίδιες πηγές, διατείνονται ότι παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Τυνησία με στόχο να ανακαταλάβουν το μεθοριακό φυλάκιο Ουαζίν.

Η λιβυκή ηγεσία δε σχολίασε διόλου τις πληροφορίες αυτές. Απέφυγε, επίσης, επισταμένα να επιβεβαιώσει ότι έχει εξαπολύσει νέα επίθεση στην Μιζράτα, κατά την οποία, και πάλι αντικαθεστωτικές πηγές, υποστηρίζουν ότι επλήγησαν προάστια και ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 22 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 10.

Στο μεταξύ, από τη Βεγγάζη, ο Σενεγαλέζος Πρόεδρος Αμπντουλαγιέ Γουάντε, κάλεσε, εκ νέου, το «σύμμαχό» του Μουαμάρ Καντάφι, να εγκαταλείψει την εξουσία «και να μην επιστρέψει», προσφερόμενος, μάλιστα, να «βρει ο ίδιος τρόπο» με τον οποίο ο Λίβυος ηγέτης θα το πράξει. Στο προπύργιο των αντικαθεστωτικών παραμένει, για πολλοστή μέρα, ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος Μιχαήλ Μαργκέλοφ, προτείνοντας, επίσης εκ νέου, να μεταβεί στην Τρίπολη για «να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός», που με τη σειρά της θα βοηθήσει στην εξεύρεση «πολιτικής λύσης». Υπέρ της «πολιτικής λύσης» τάχθηκε και ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και μελλοντικός επικεφαλής της CIA, Ντέιβιντ Πετρέους, σε επαφές που είχε με την ιταλική ηγεσία, αν και συμπλήρωσε ότι μέχρι να αποδεχτεί ο Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία, θα πρέπει να «διατηρηθεί η πίεση των στρατιωτικών επιχειρήσεων».

Κατά τα άλλα, το αντικαθεστωτικό Εθνικό Συμβούλιο εμφανίστηκε ελαφρώς δυσαρεστημένο από τα χρήματα που τα 22 μέλη της Ομάδας Επαφής συμφώνησαν να του χορηγήσουν στη συνάντησή τους στο Αμπού Ντάμπι. Το συνολικό ποσό, που σε μεγάλο βαθμό είναι «παγωμένα» χρήματα της Λιβύης στο εξωτερικό, ανέρχεται στο 1,1 δισ. δολάρια, ενώ οι αντικαθεστωτικοί ζητούν τουλάχιστον 3 δισ. για το επόμενο 4μηνο.

Διαψεύδει τα περί συνομιλιών με Καντάφι

Η ελληνική κυβέρνηση με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών διέψευσε το δημοσίευμα χτεσινής έκδοσης της εφημερίδας Independent σύμφωνα με το οποίο το λιβυκό καθεστώς διαπραγματεύεται μια μυστική συμφωνία με την Ελλάδα για να χρησιμοποιεί 20 δισ. δολάρια των κεφαλαίων του, που έχουν δεσμευθεί στο εξωτερικό, για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς όφελος των δύο πλευρών στον εμφύλιο πόλεμο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, στόχος των μυστικών διαπραγματεύσεων υποτίθεται πως είναι να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει την ύπαρξη διμερών μυστικών διαπραγματεύσεων, παραπέμποντας στις διαπραγματεύσεις που γίνονται σε επίπεδο ΕΕ και Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ