Σάββατο 11 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αύριο οι εκλογές

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΑΓΚΥΡΑ.--

Μπροστά εξακολουθεί να βρίσκεται το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, πριν τις αυριανές βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, φτάνοντας το 46,5%, το οποίο μεταφράζεται σε 330 έδρες από τις 550 του Κοινοβουλίου δίνοντας αυτοδυναμία που επιτρέπει την υπερψήφιση του νέου Συντάγματος. Ακολουθεί το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) με 26,8% και τέλος το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) με 10,8%. Η δημοσκόπηση σημειώνει επίσης ότι αναμένεται να εκλεγούν και περίπου 25 βουλευτές οι οποίοι κατεβαίνουν ως ανεξάρτητοι και πρόσκεινται στο φιλοκουρδικό κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP). Στις έρευνες αναφέρεται και ένα ενδεχόμενο πτώσης του ΑΚΡ, που θα του δώσει μικρότερη αυτοδυναμία, καθιστώντας απαγορευτική την έγκριση του Συντάγματος μόνο από τις δικές του δυνάμεις.

Αύριο περισσότεροι από 50 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ 15 πολιτικών κομμάτων και 203 ανεξάρτητων υποψηφίων, εκ των οποίων αναμένεται μόλις τρία κόμματα να μπουν στη Βουλή, με το φράγμα του 10%.

Το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) τονίζει τη σημασία που έχει για το κόμμα η αύξηση των ποσοστών του και η ενίσχυση των δυνάμεών του, καλώντας τον τουρκικό λαό να ψηφίσει ταξικά με γνώμονα τα ουσιαστικά συμφέροντά του. Σημειώνει ότι κάθε ψήφος έχει αξία, προκειμένου το ΤΚΡ να δώσει τη μάχη για τα λαϊκά δικαιώματα με περισσότερες δυνάμεις και τονίζει ότι η ψήφος στο κόμμα δεν πρέπει να θεωρείται «χαμένη», αλλά ως ένα βήμα για την ενδυνάμωσή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ