ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Ιούνη 2011
Σελ. /32
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Φανατισμός για αντιλαϊκές ανατροπές σε οικονομία και πολιτική

Αναθερμαίνει τη συναίνεση και ενισχύει τους κάλπικους εκβιασμούς με το χρέος

Από τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Eurokinissi

Από τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
Η εξασφάλιση ευρείας συναίνεση από τα άλλα αστικά κόμματα, με στόχο την ταχύτερη προώθηση των αντιλαϊκών ανατροπών σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας και της πολιτικής και ταυτόχρονα φανατική υπεράσπιση της ευρωενωσιακής στρατηγικής, για τη διαχείριση της κρίσης υπέρ του κεφαλαίου, είναι το δίπτυχο των στόχων της κυβέρνησης, όπως το περιέγραψε στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, ζητώντας την Κυριακή την ψήφο εμπιστοσύνης στην ανασχηματισμένη κυβέρνησή του.

Στην ομιλία του, ο Γ. Παπανδρέου προϊδέασε για το «πακέτο» των θεσμικών αλλαγών που πρόκειται να προωθήσει - με τη μορφή δημοψηφισμάτων, όπως είπε - με προφανή στόχο την ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας για την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική και την καλύτερη προσαρμογή του αστικού πολιτικού συστήματος στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, σε βάρος του λαού και ενάντια στην πολιτική του πρωτοπορία, το ΚΚΕ.

Οπως είπε, «επιδιώκουμε μια ευρεία συζήτηση για τις ανάγκες ενός νέου καταστατικού χάρτη (...) Εχω προτείνει στους αρχηγούς των κομμάτων και προτίθεμαι να δημιουργήσω μια Επιτροπή 20-25 προσωπικοτήτων, που θα εκπροσωπούν ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, η οποία θα καταγράψει και θα επεξεργαστεί προτάσεις για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα - προτάσεις από τους πολίτες, το διαδίκτυο και τους φορείς».

Για να καλλιεργήσει εξάλλου την ψευδαίσθηση ότι ένα «τίμιο» θεσμικά αστικό πολιτικό σύστημα μπορεί ταυτόχρονα να είναι και φιλολαϊκό, διευκρίνισε ότι το πεδίο των αλλαγών θα αφορά «από τη λειτουργία της Βουλής, τον αριθμό των βουλευτών, την ευθύνη των υπουργών, τη χρηματοδότηση των κομμάτων, τη θητεία εκλεγμένων αξιωματούχων, το εκλογικό σύστημα, μέχρι τη Δικαιοσύνη» και «το φθινόπωρο, να πάμε σε δημοψήφισμα για τις μεγάλες αλλαγές σε αυτό τον τόπο»...

Ο πρωθυπουργός άφησε να διαφανεί ξεκάθαρα ότι για την ευόδωση των αντιδραστικών σχεδιασμών σκοπεύει να αξιοποιήσει και το λεγόμενο «κίνημα της πλατείας», λέγοντας ότι «τα "βέλη" της πλατείας, πολλές φορές, αδίκως στρέφονται προς τη Βουλή, όμως, θα έχουν απόλυτο δίκιο, αν αυτή η Βουλή δεν προχωρήσει σε μεγάλες τομές στο πολιτικό σύστημα».

Συναίνεση με όλα τα μέσα

Ο ίδιος επανέλαβε ότι θα είναι μόνιμη η προσπάθεια «επιθετικής συναίνεσης» προκειμένου να ενισχυθεί η δυνατότητα ταχύτερης προώθησης των αντιλαϊκών πολιτικών. Αναφερόμενος στις έως τώρα προσπάθειες, δήλωσε ότι «δεν επετεύχθη αυτό το οποίο θα θέλαμε, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η αναζήτηση συνεργασίας και συναινέσεων δεν πρέπει να είναι διαρκής», αναφέροντας ότι υπήρξε η δυνατότητα «να γράψουμε τα δύο μεγάλα κόμματα - γιατί όχι και άλλα - ιστορία». Τόνισε παράλληλα ότι «θα επιδιώκουμε συνεργασίες και συναινέσεις» και «όσοι πιστοί, προσέλθετε. Οσοι θέλετε, ανοιχτές είναι οι αγκάλες»...

Σχετικά με το περιεχόμενο της συναίνεσης, ο Γ. Παπανδρέου επικαλέστηκε εκβιαστικά και κάλπικα το χρέος, ξεκαθαρίζοντας ότι «πυλώνας για την εθνική συνεννόηση (είναι ότι) το χρέος και τα ελλείμματα αποτελούν εθνικό πρόβλημα και το πρόβλημα αυτό, μας θέτει υπό μία ιδιότυπη κηδεμονία» και «πρώτοι εμείς χρειάζεται να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας και είμαστε όλοι διατεθειμένοι να κάνουμε τα πάντα, για να φύγουμε από την εξάρτηση, έστω κι αν αυτή σήμερα μας προστατεύει από τη χρεοκοπία».

Αναφερόμενος στους πιστωτές κυβέρνησης - πλουτοκρατίας, ζήτησε από το λαό να βάλει το κεφάλι στον ντορβά, λέγοντας ότι «η εικόνα της διαίρεσης καθόλου δεν μας βοηθάει. Μας κάνει λιγότερο πειστικούς και δημιουργεί ανησυχία για τη σοβαρότητα με την οποία αξιοποιούμε τα χρήματα και τις αλλαγές που πρόκειται να κάνουμε, για να γίνουμε βιώσιμοι και ανταγωνιστικοί». Για να προσθέσει ότι το χρέος πρέπει να αντιμετωπιστεί με ελεγχόμενη χρεοκοπία, δηλαδή «σε συνεργασία με τους εταίρους μας, με τρόπο που δεν δημιουργεί απότομες αντιδράσεις αγορών, δυσπιστία, ανοργάνωτη και ανεξέλεγκτη τελικά χρεοκοπία - έναν ξαφνικό θάνατο».

Τέλος, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε την ύπαρξη συμφωνίας για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου από την τρόικα, καυχόμενος δημαγωγικά ότι «μόνο για το σκέλος του δανείου της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έχουμε μια ανάσα 48,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2015 και 4 δισεκατομμυρίων ευρώ μείωσης των επιτοκίων», με αντάλλαγμα βέβαια την ταχύτερη προώθηση ανατροπών που έχει ανάγκη το ντόπιο και ευρωενωσιακό κεφάλαιο.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ
Διαπιστευτήρια συναίνεσης στο ξεκλήρισμα του λαού

Ανταγωνισμοί με ΛΑ.Ο.Σ. για το ποιος υπηρετεί καλύτερα την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού

Τη διαβεβαίωση ότι η ΝΔ θα στηρίξει το σύνολο των αντιλαϊκών επιλογών της κυβέρνησης έδωσε εκ νέου την Κυριακή από βήμα της Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς, δηλώνοντας παράλληλα ότι δε θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης γιατί ακολουθείται η «λάθος συνταγή» για την επίτευξη των στόχων της ανταγωνιστικότητας και της «δημοσιονομικής προσαρμογής» που τσακίζει το λαό.

Χαρακτηριστική ήταν η φράση του προέδρου της ΝΔ: «Ζητάτε συναίνεση. Εμείς προτείνουμε επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, για να πετύχει η Ελλάδα. Εσείς εμποδίσατε, όταν εμείς θέλαμε να κάνουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα, τις ιδιωτικοποιήσεις, για να αποτύχουμε εμείς τότε ως κυβέρνηση. Εμείς δεν το θέλουμε αυτό. Εμείς θέλουμε να πετύχετε για να πετύχει η Ελλάδα. Ομως, δεν μπορείτε να το πετύχετε με τη λάθος συνταγή». Ο Α. Σαμαράς θύμισε επίσης ότι «τη συντριπτική πλειονότητα των νόμων, που φέρατε για διαρθρωτικές αλλαγές, την έχουμε ψηφίσει».

Οσον αφορά τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, διασαφήνισε ότι δε διαφωνεί με την ουσία τους. Οπως είπε, «στα θέματα των αναγκαίων αλλαγών του Συντάγματος, η ΝΔ προετοιμάζει συγκεκριμένες θέσεις, τολμηρές μεταρρυθμίσεις, ρηξικέλευθες προτάσεις, τις οποίες εδώ και καιρό έχουμε ανακοινώσει ότι ετοιμάζουμε και σύντομα θα έχετε τα νέα μας. Από εκεί και πέρα οτιδήποτε είναι για το καλό του τόπου και συμφωνούμε να συμφωνήσουμε».

Ανταγωνισμοί με ΛΑ.Ο.Σ.

Στη δευτερολογία του και για λόγους ανταγωνισμού πάνω στο ποιος μπορεί πιο αποτελεσματικά να υπηρετήσει τα σχέδια για συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, ο Α. Σαμαράς επιτέθηκε στο ΛΑ.Ο.Σ., λέγοντας ότι είναι «το μόνο κόμμα που στη Βουλή κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση» και προσθέτοντας ότι «εγώ πιστεύω πάντως σήμερα ότι ενέκρινε τη νέα σας κυβέρνηση. Δεν έχει σημασία αν θα την ψηφίσει ή όχι. Την ενέκρινε. Πάντως, κοιτάξτε, δώστε του σημασία. Δεν βλέπετε πόσο σας αγαπάει; Σας είπα να τον κάνετε υπουργό και εσείς τον κάνατε κοινοβουλευτικό σας εκπρόσωπο. Δικαίως διαμαρτύρεται».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος στην πρωτολογία του είχε ρίξει στη ΝΔ την κύρια ευθύνη για τη μη συγκρότηση «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας» την περασμένη Τετάρτη, δηλώνοντας διαθέσιμος, μετά τις επόμενες εκλογές να συγκυβερνήσει με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. είπε για τον Α. Σαμαρά ότι «άπαξ προδότης, πάντα προδότης», προσθέτοντας για την περίοδο της δημιουργίας της Πολιτικής Ανοιξης πως «όταν εγώ ήμουν εκεί κι έδινα μάχες, κάποιοι εξύβριζαν χυδαία, πρόστυχα τη Νέα Δημοκρατία από αυτό το βήμα».

Συνολικά, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά «πατριωτισμό» τη στήριξη των προσπαθειών για την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, επαναφέροντας την πρόταση του κόμματός του για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ
Κριτική στη διαχείριση

Το διαχωρισμό του χρέους σε «νόμιμο» και «παράνομο» επανέλαβε την Κυριακή στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας επί της ουσίας από το λαό να αποδεχτεί εξ ολοκλήρου το χρέος σαν δική του υπόθεση. Ασκώντας κριτική στους χειρισμούς και όχι στη στρατηγική της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι έπρεπε «να διαπραγματευτείτε ισχυρά και με σθένος στην Ευρωπαϊκή Ενωση και προς τους δανειστές για μια ουσιαστική και δίκαιη ρύθμιση του χρέους, με διαγραφή μεγάλου μέρους τους, μια ευρωπαϊκή λύση, την οποία σας υποδεικνύουν τώρα διακεκριμένοι οικονομολόγοι».

Ο ίδιος επανέφερε την κριτική στην κυβέρνηση από τη σκοπιά του «καλού» και «κακού» ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι ο Γ. Παπανδρέου «υπέκλεψε τη λαϊκή εντολή, λέγοντας ότι θα κάνει αυξήσεις στους μισθούς, διότι υπάρχουν λεφτά και επί είκοσι μήνες "λεηλάτησε" αυτή τη λαϊκή εντολή». Υποστήριξε τέλος ότι πρέπει «να συμφωνήσουμε όλοι μαζί ότι χρειάζεται να προχωρήσουμε σε συνταγματική αναθεώρηση, να ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων την απλή αναλογική, ώστε να μην κλέβει τις έδρες των κομμάτων ένας εκλογικός νόμος καλπονοθευτικός».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ