Στο Πεκίνο ο επικεφαλής των αντικαθεστωτικών
«Το ΝΑΤΟ θέτει στο στόχαστρο τους αμάχους επίτηδες» υποστήριξε, χτες, η λιβυκή ηγεσία, καταγγέλλοντας ότι έχει, ήδη, σκοτώσει 700 αμάχους σε σειρά αεροπορικών επιδρομών, για τις οποίες επιφυλάσσεται να προσκομίσει σειρά στοιχείων. Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση, η λιβυκή ηγεσία κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι «έχει εκπονήσει σχέδια για να πλήξει τις κατοικίες όλων των παιδιών του συνταγματάρχη Καντάφι», συμπληρώνοντας ότι «η πληροφορία αυτή προκύπτει από υποκλοπή τηλεφωνικής συνδιάλεξης αξιωματούχων του ΝΑΤΟ».
Παρά το γεγονός ότι οι επικεφαλής της επιχείρησης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Λιβύη προσπαθούν επισταμένα να υποβαθμίσουν τις καταγγελίες για απώλειες μεταξύ των αμάχων, επιλέγοντας να μιλήσουν «για πιθανότητα λαθών», χωρίς, όμως, να επιβεβαιώνουν τίποτε συγκεκριμένο, η γκρίνια έχει, ήδη, αρχίσει στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Αρχής γενομένης από τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, σειρά αξιωματούχων επισημαίνουν ότι «αν υπάρξουν και άλλα θύματα μεταξύ αμάχων, τότε υποσκάπτεται το κύρος και ο στόχος της ΝΑΤΟικής επιχείρησης στη Λιβύη».
Η συγκεκριμένη «γκρίνια» βέβαια είναι σύμπτωμα και της κόπωσης που πολλοί αναλυτές επισημαίνουν στους κόλπους του ιμπεριαλιστικού οργανισμού τρεις μήνες μετά την έναρξη της επέμβασης, η οποία δεν έχει, μέχρι στιγμής, αποφέρει τα αναμενόμενα. Ταυτόχρονα, δεν καταγράφονται νέοι «πρόθυμοι» να συνεισφέρουν με χρήματα ή αεροσκάφη και η σχετική ανησυχία δεν μπορεί να καμφθεί από τις νέες διαβεβαιώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Κάμερον ότι τα στρατεύματα της χώρας του μπορούν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στην επιχείρηση «για όσο χρειαστεί». Και όλα αυτά, την ημέρα που το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι «έχασε» στη Λιβύη ένα μη επανδρωμένο πανάκριβο αεροσκάφος παρακολούθησης.
Στο μεταξύ, στο Πεκίνο έφθανε, χτες, ο επικεφαλής του αντικαθεστωτικού του Μεταβατικού Συμβουλίου, προκειμένου, όπως ανακοινώθηκε από την κινεζική πλευρά, «ν' ανταλλαχθούν απόψεις για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο ζήτημα της Λιβύης το συντομότερο δυνατό γιατί ο λαός της χώρας έχει υποφέρει πολύ». Ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ επρόκειτο να συναντηθεί, καταρχάς, με τον υπουργό Εξωτερικών Γιανγκ Τζιετσί.
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--
Διέξοδο από τη «διπλωματική κρίση» αναζητούν Τουρκία και Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσιεύματα της ισραηλινής «Χααρέτζ», που αναπαράγονται και στην τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν». Συνομιλίες που, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, έχουν την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ. Οπως σημειώνεται στον ισραηλινό Τύπο, οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται μεταξύ ενός συμβούλου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου, σταθερού υποστηρικτή των ισραηλινο-τουρκικών σχέσεων.
Προς την ίδια κατεύθυνση ήταν και η επιστολή συγχαρητηρίων του Μπ. Νετανιάχου στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις εκλογές, στην οποία χαιρέτιζε τις «ελεύθερες και δημοκρατικές διαδικασίες», εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία του για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και τερματισμό σε ό,τι αλλοιώνει τις σχέσεις Αγκυρας - Τελ Αβίβ (ιδιαίτερα την κόντρα με την επίθεση στο πλοίο που συμμετείχε στο στολίσκο προς τη Γάζα). Σε απόσπασμα της επιστολής Νετανιάχου, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ζαμάν», ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρει: «Η κυβέρνησή μου θα είναι ευτυχής να εργαστεί με τη νέα τουρκική κυβέρνηση στην εξεύρεση λύσης σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των χωρών μας, με την ελπίδα για αναθέρμανση της συνεργασίας μας και ανανέωση του πνεύματος της φιλίας που χαρακτηρίζει τις σχέσεις μεταξύ των λαών μας επί σειρά γενεών».
Παρά τις δηλώσεις Ερντογάν, που στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων της Τουρκίας επιχειρεί να τονίζει τη «διαμάχη» με το Ισραήλ, αξιοποιώντας την για να ενδυναμώσει το ρόλο της χώρας ως περιφερειακής δύναμης, στην πραγματικότητα τα συμφέροντα Τουρκίας - Ισραήλ παραμένουν στενά συνδεδεμένα και προσηλωμένα στις ιμπεριαλιστικές βλέψεις στην ευρύτερη περιοχή. Η επιστολή και οι διαπραγματεύσεις επιβεβαιώνουν τόσο το προσωρινό της μεταξύ τους διαμάχης, όσο και τον υποκριτικό χαρακτήρα της Τουρκίας ως «υπερασπιστή» του μουσουλμανικού κόσμου έναντι του Ισραήλ...
Χωρίς το τουρκικό πλοίο «Mavi Marmara» συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τον απόπλου των πλοίων του δεύτερου Στολίσκου για τη Γάζα, που, μετά από αρκετές αναβολές, τοποθετείται χρονικά πλέον στα τέλη Ιούνη. Η δεύτερη αυτή αποστολή στοχεύει να σπάσει το φονικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας που οδηγεί σε εξαθλίωση τον παλαιστινιακό λαό. Επισήμως, το τουρκικό πλοίο, που είχε γίνει πεδίο μάχης πέρυσι κατά την εισβολή Ισραηλινών κομάντος (31 Μάη, 9 Τούρκοι νεκροί), έχει «σοβαρές ζημιές λόγω της επιχείρησης».
Της επίσημης ανακοίνωσης για τη μη συμμετοχή του «Mavi Marmara» (με την οποία ουσιαστικά έκλεισε οριστικά το ενδεχόμενο συμμετοχής οποιουδήποτε άλλου τουρκικού πλοίου στο στόλο), προηγήθηκαν δημοσιεύματα σε Τουρκία και Ισραήλ, τα οποία απέδειξαν ότι πίσω από τα «τεχνικά προβλήματα του πλοίου» και τη «διπλωματική κόντρα Ισραήλ - Τουρκίας», υπάρχουν ενδιαφέρον παρασκήνιο και πολλές πιέσεις. Συγκεκριμένα, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» ανέφερε ότι η κυβέρνηση «χρησιμοποιεί έμμεσους τρόπους για να πιέσει την τουρκική ισλαμική οργάνωση (ΙΗΗ) να μη συμμετέχει στο στόλο».
Ανοιχτά τοποθετήθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου, υποστηρίζοντας ότι, εφόσον λειτουργεί πλέον το μεθοριακό πέρασμα στη Ράφα, θα ήταν καλό να χρησιμοποιηθούν οι σύννομοι τρόποι για τη μεταφορά βοήθειας προς τη Γάζα. Την ίδια ώρα, η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» έγραφε ότι στο ζήτημα παρενέβησαν και Αμερικανοί αξιωματούχοι, που φέρονται να πρότειναν στην τουρκική ηγεσία να φιλοξενήσει μια ενδεχόμενη Σύνοδο για το Παλαιστινιακό, μέσα στο καλοκαίρι, έτσι ώστε να αναβαθμίσει περαιτέρω τον περιφερειακό της ρόλο, ως αντάλλαγμα για την αποτροπή του απόπλου από τουρκικά λιμάνια πλοίων του στολίσκου.
Μετά από όλα αυτά, φυσικά, το βλέμμα όλων «πέφτει» στην Αθήνα, από όπου έχουν προγραμματιστεί να αποπλεύσουν τα περισσότερα πλοιάρια του στόλου (10 - 12 συνολικά). Εκπρόσωποι των διοργανωτών μιλούν για ασφυκτικές πιέσεις που ασκεί η ισραηλινή ηγεσία σε σειρά από κυβερνήσεις. Ενδεικτικό, πάντως, είναι ότι ήδη το ζήτημα του απόπλου του στόλου παρουσιάζεται από δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο ως «αγκάθι» στην πορεία σύσφιγξης των ισραηλινο-ελληνικών σχέσεων, ιδιαίτερα ενόψει της προγραμματιζόμενης, για τον Ιούλη, συνεδρίασης, στην Ιερουσαλήμ, του κοινού Ανώτατου Συμβουλίου Ελληνοϊσραηλινής Συνεργασίας.
Την Εκλογοαπολογιστική του Συνέλευση πραγματοποιεί σήμερα ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, στις 6.00 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος πλατεία Κάνιγγος). Το ΔΣ του Συνδέσμου θυμίζει ότι μπορούν να συμμετάσχουν όσοι έχουν καταβάλει τη συνδρομή τους.
TYΝΙΔΑ.--
Σε τριάντα πέντε χρόνια φυλάκιση και σε 36 και 41 εκατομμύρια δολάρια, αντιστοίχως, καταδικάστηκαν, ερήμην, ο πρώην ισχυρός άνδρας Ζιν ελ Αμπιντίν μπεν Αλι και η σύζυγός του Λέιλα Τραμπέλσι, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για διασπάθιση δημόσιου πλούτου, στην πρώτη από μια σειρά από δίκες που τους τοποθετούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Στη συγκεκριμένη δίκη, η κατηγορία αφορούσε, καταρχάς, τον εντοπισμό κοσμημάτων και αντικειμένων αξίας 27 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε μία από τις κατοικίες τους, μετά από την εκδίωξή τους από τη χώρα στις 14 Γενάρη.
Τα κοσμήματα ήταν ένα μόνο τμήμα των γενικότερων περιουσιακών στοιχείων, για την παράνομη απόκτηση των οποίων κατηγορήθηκε στη συγκεκριμένη δίκη το ζεύγος. Τα ακριβή περιουσιακά στοιχεία της ευρύτερης οικογένειας Μπεν Αλι δεν είναι γνωστά. Εντούτοις, το υπουργείο Δημοσίου Τομέα εκτιμά ότι αποτιμώνται περίπου στο 1/4 της συνολικής οικονομίας της χώρας. Δίκες για τις υπόλοιπες κατηγορίες θα επαναληφθούν στις 30 Ιούνη, ενώ οι συνήγοροι του πρώην Προέδρου επιμένουν ότι ο πελάτης τους δε διέφυγε από τη χώρα αλλά «τον κορόιδεψαν» για να το πράξει.