Τετάρτη 22 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟΛΙΣΚΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΑΖΑ
Αποτρέπουν τον απόπλου από την Τουρκία

Χωρίς το τουρκικό πλοίο «Mavi Marmara» συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τον απόπλου των πλοίων του δεύτερου Στολίσκου για τη Γάζα, που, μετά από αρκετές αναβολές, τοποθετείται χρονικά πλέον στα τέλη Ιούνη. Η δεύτερη αυτή αποστολή στοχεύει να σπάσει το φονικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας που οδηγεί σε εξαθλίωση τον παλαιστινιακό λαό. Επισήμως, το τουρκικό πλοίο, που είχε γίνει πεδίο μάχης πέρυσι κατά την εισβολή Ισραηλινών κομάντος (31 Μάη, 9 Τούρκοι νεκροί), έχει «σοβαρές ζημιές λόγω της επιχείρησης».

Της επίσημης ανακοίνωσης για τη μη συμμετοχή του «Mavi Marmara» (με την οποία ουσιαστικά έκλεισε οριστικά το ενδεχόμενο συμμετοχής οποιουδήποτε άλλου τουρκικού πλοίου στο στόλο), προηγήθηκαν δημοσιεύματα σε Τουρκία και Ισραήλ, τα οποία απέδειξαν ότι πίσω από τα «τεχνικά προβλήματα του πλοίου» και τη «διπλωματική κόντρα Ισραήλ - Τουρκίας», υπάρχουν ενδιαφέρον παρασκήνιο και πολλές πιέσεις. Συγκεκριμένα, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» ανέφερε ότι η κυβέρνηση «χρησιμοποιεί έμμεσους τρόπους για να πιέσει την τουρκική ισλαμική οργάνωση (ΙΗΗ) να μη συμμετέχει στο στόλο».

Ανοιχτά τοποθετήθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου, υποστηρίζοντας ότι, εφόσον λειτουργεί πλέον το μεθοριακό πέρασμα στη Ράφα, θα ήταν καλό να χρησιμοποιηθούν οι σύννομοι τρόποι για τη μεταφορά βοήθειας προς τη Γάζα. Την ίδια ώρα, η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» έγραφε ότι στο ζήτημα παρενέβησαν και Αμερικανοί αξιωματούχοι, που φέρονται να πρότειναν στην τουρκική ηγεσία να φιλοξενήσει μια ενδεχόμενη Σύνοδο για το Παλαιστινιακό, μέσα στο καλοκαίρι, έτσι ώστε να αναβαθμίσει περαιτέρω τον περιφερειακό της ρόλο, ως αντάλλαγμα για την αποτροπή του απόπλου από τουρκικά λιμάνια πλοίων του στολίσκου.

Μετά από όλα αυτά, φυσικά, το βλέμμα όλων «πέφτει» στην Αθήνα, από όπου έχουν προγραμματιστεί να αποπλεύσουν τα περισσότερα πλοιάρια του στόλου (10 - 12 συνολικά). Εκπρόσωποι των διοργανωτών μιλούν για ασφυκτικές πιέσεις που ασκεί η ισραηλινή ηγεσία σε σειρά από κυβερνήσεις. Ενδεικτικό, πάντως, είναι ότι ήδη το ζήτημα του απόπλου του στόλου παρουσιάζεται από δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο ως «αγκάθι» στην πορεία σύσφιγξης των ισραηλινο-ελληνικών σχέσεων, ιδιαίτερα ενόψει της προγραμματιζόμενης, για τον Ιούλη, συνεδρίασης, στην Ιερουσαλήμ, του κοινού Ανώτατου Συμβουλίου Ελληνοϊσραηλινής Συνεργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ