Πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση, σήμερα, στις 11 το πρωί, έξω από το Μουσείο Ακρόπολης και πορεία προς το ΥΠΠΟ-Τ
Οι καλλιτέχνες ζουν την κάθετη πτώση του βιοτικού τους επιπέδου όπως όλοι οι εργαζόμενοι. Χάνουν κάθε εργασιακό και συνταξιοδοτικό δικαίωμα, επιδόματα, περίθαλψη. Η ανεργία είναι τεράστια σε όλους τους κλάδους. Για τους ηθοποιούς και τους μουσικούς μειώθηκαν μισθοί και επιδόματα στα κρατικά θέατρα και ορχήστρες, στα ΔΗΠΕΘΕ και τα δημοτικά μουσικά σύνολα και ωδεία, αλλά και στον οπτικοακουστικό τομέα. Από τους δήμους γίνονται καθημερινά δεκάδες απολύσεις μουσικών, εικαστικών, ηθοποιών, ενώ πολλοί καλλιτέχνες που δουλεύουν ως συμβασιούχοι στη δημόσια εκπαίδευση έχουν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ με όρους εργασιακής σκλαβιάς. Αυξήθηκαν τα απαιτούμενα ένσημα από 50 σε 100 αφαιρώντας απ' τους περισσότερους το δικαίωμα στην περίθαλψη. Για τους εικαστικούς, τους λογοτέχνες και τους μουσουργούς ακόμα και το βιβλιάριο απορίας δίνεται «μετ' εμποδίων», ενώ το Ασφαλιστικό τους παραμένει άλυτο. Οι λεγόμενες «τιμητικές συντάξεις» του ΥΠΠΟ-Τ, μοναδικός πόρος ζωής για τους ηλικιωμένους ανασφάλιστους δημιουργούς, έχουν συρρικνωθεί. Τα δημόσια καλλιτεχνικά έργα και οι κρατικές διοργανώσεις έχουν σχεδόν καταργηθεί, ενώ το χώρο λυμαίνονται οι εργολάβοι επιχειρηματίες.
Ο μόνος δρόμος λοιπόν είναι ο αγώνας. Γι' αυτό, σήμερα, στις 11 το πρωί, καλούν σε πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση έξω από το Μουσείο Ακρόπολης και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού οι εξής φορείς: Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος, Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Ενωση Σεναριογράφων Ελλάδας, Σωματείο Εργαζόμενων Χορού (ΣΕΧΩΧΟ), Ενωση Τραγουδιστών Ελλάδας, «μικρό» Σωματείο Σκηνοθετών Ταινιών μικρού μήκους, Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ, Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού Ωδείου Αθηνών, Πανελλήνιος Σύλλογος Θεατρολόγων, Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, Σωματείο Τραγουδιστών Μελοδράματος Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Σωματείο Καθηγητών Ωδείου Αθηνών, Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, Ενωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου - Τηλεόρασης, Ενωση Μουσικοσυνθετών, Στιχουργών Ελλάδας, Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών κινηματογράφου, τηλεόρασης, βίντεο, οπτικοακουστικών μέσων, Σωματείο Φιλαρμονικής Δήμου Αθηναίων, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Σωματείο Ελλήνων Τεχνικών Θεάτρου, Ενωση Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδας, Σωματείο Τεχνικού Βοηθητικού Προσωπικού ΕΛΣ, Πανελλήνια Ενωση Μουσικών ΟΤΑ, Πανελλήνια Ομοσπονδία καλλιτεχνικού προσωπικού ΟΤΑ, Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου.
Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι αγώνας τώρα για να εμποδιστεί η πολιτική που αντιμετωπίζει τον Πολιτισμό ως εμπόρευμα και τους εργαζόμενους σε αυτόν ως μέσα παραγωγής κέρδους.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η συγκέντρωση υπογραφών από καλλιτέχνες και εργαζόμενους στον Πολιτισμό. «Θεωρούμε μεγάλης σημασίας την πρωτοβουλία που πήρε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών για τη συσπείρωση και τον κοινό αγώνα, φορέων και ανθρώπων του πολιτισμού. Ο πολιτισμός είναι κοινωνικό δικαίωμα γι' αυτό και συμφωνούμε απολύτως με το κείμενο το οποίο και υπογράφουμε»: Αγγελος Αντωνόπουλος, Γρηγόρης Βαλτινός, Ναταλία - Αννα Βασιλέκα (θεατρολόγος), Γιώργος Βασιλείου, Κορίνα Βασιλοπούλου, Νικολέττα Βλαβιανού, Κώστας Βουτσάς, Κέλλυ Γαβριήλ, Νίκος Γουδανάκης, Κυριάκος Δανιηλίδης, Στέλλα Γρίβα - Καπώνη, Μαρία Δημητριάδου, Λόπη Δουφεξή, Μυρσίνη Δοξά, Κώστας Καζάκος, Γιάννης Καλατζόπουλος, Γιάννης Καφετζής (σκηνοθέτης), Βαγγέλης Κορακάκης, Θανάσης Κουρλαμπάς, Κατερίνα Κουτροκόη, Σταμάτης Κραουνάκης, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Μάρκος Λεζές, Στέφανος Ληναίος, Γιώργος Λιβανός, Αγάπη Μανουρά, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Πέρης Μιχαηλίδης, Αντώνης Μπάφης (αρχιτέκτονας), Γρηγόρης Ορφανουδάκης, Χρόνης Παυλίδης, Αλεξάνδρα Παυλίδου, Τάσος Πυργιέρης, Μαίρη Ραζή, Κυριάκος Ρόκος, Σπύρος Σαμοΐλης, Μανώλης Σορμαΐνης, Πέννυ Σταυροπούλου, Διονύσης Στραβοράβδης, Σάββας Στρούμπος, Διονύσης Τσακνής, Διονύσης Τσιλιμίδος, Διονυσία Τσιτιρίδου, Πέτρος Τριανταφυλλόπουλος, Σόνια Φερεντίνου (εικαστικός), Μάιρον Φλοράτου, Δήμητρα Φουντούκη.
Ενα αόρατο «νήμα» αυτό της αληθινής τέχνης, ένωσε νέους και μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, σε μια απέραντη «χορωδία»: Από τα τραγούδια του αγώνα του Μίκη Θεοδωράκη (Σύλβια Καπερνάρου, Σταύρος Σκουρτόπουλος, Σταυρούλα Μανωλοπούλου, Γιώργος Γεωργακάκης), στα εργατικά αμερικάνικα τραγούδια («Kollektiva») και στα ανεξίτηλα πολιτικά τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου σε ποίηση Γ. Ρίτσου (Ρίτα Αντωνοπούλου), και με τη σκέψη στην αξέχαστη Μαρία Δημητριάδη. Και στη συνέχεια, το «ταξίδι» στον Καββαδία και τον Μπρεχτ από τον πρώτο διδάξαντα Γιάννη Κούτρα και τα τραγούδια - «σπίθες» του Γιώργου Μεράντζα της «Δίκοπης ζωής», του «Ταμένου» και του υπέροχου α καπέλα (σε στίχους Ρίτσου, Παπαγεωργίου, Θεοδωράκη, Χικμέτ). Και μετά τα λιανοτράγουδα των αγώνων, της θυσίας, της ελπίδας να μπλέκονται με τη μεγάλη αιμάτινη ποίηση (απήγγειλε ο ηθοποιός Γιώργος Τσαγκαράκης). Ανάμεσά τους και μια αφιέρωση για τον πρόωρα χαμένο σύντροφο, βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελο Τζέκη («Λεβέντης εροβόλαγε...»).
Την ώρα που ο υπουργός Πολιτισμού- Τουρισμού, Π. Γερουλάνος, δίνει συνεντεύξεις σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα «διαφημίζοντας» τις κυβερνητικές παροχές στο τουριστικό κεφάλαιο, ενώ ο λαός στενάζει από τα βάρβαρα οικονομικά μέτρα («απελευθερώνουμε επενδυτικούς νόμους, απελευθερώνουμε διάφορους περιορισμούς» δήλωσε σε συνέντευξή του στο «CNBC»), εκατοντάδες εργαζόμενοι του ΥΠΠΟΤ στα λεγόμενα «μεγάλα έργα» παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι!
Αυτή τη στιγμή, 150 εργαζόμενοι, κάθε ειδικότητας (αρχαιολόγοι, συντηρητές, εργατοτεχνίτες κλπ.), που δουλεύουν στην Ιονία Οδό είναι απλήρωτοι επί τρεις μήνες, ενώ οι δύο αρχαιολόγοι και ο ένας συντηρητής που δουλεύουν στο έργο του φράγματος Πείρου - Παραπείρου, στην Αχαΐα, είναι απλήρωτοι επί τέσσερις μήνες (σ.σ. όλοι εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου)! Φυσικά, όλοι, δεν έχουν πάρει δώρο Πάσχα, ενώ πληρώνουν οι ίδιοι τις μετακινήσεις τους - που ενίοτε είναι δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από και προς τη δουλειά τους.
Το χειρότερο όμως είναι η αδιαφορία. Οπως δήλωσε στον «Ρ» ο αρχαιολόγος, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εκτάκτων Εργαζομένων Αρχαιολογικών Εφορειών Πελοποννήσου - Αιτωλοακαρνανίας και Ιονίων, προσπαθώντας να βρει άκρη στο πρόβλημα, «έπεσε» στην εξής διαδικασία: Το ΥΠΠΟΤ τον παρέπεμψε στο Υποδομών, το Υποδομών στη διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ και στο υπουργείο Οικονομίας και το τελευταίο τον παρέπεμψε πάλι ...στο ΥΠΠΟΤ!
Και να σκεφτεί κανείς ότι σύντομα, οι μόνοι που θα βρίσκονται στα έργα αυτά θα είναι ...οι αρχαιολόγοι και οι άλλοι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟΤ, που θα συνεχίζουν την αρχαιολογική έρευνα, αφού, σύμφωνα με τον Β. Παναγιωτόπουλο, τόσο τα έργα της Ιονίας Οδού, όσο και αυτό της Ολυμπίας Οδού (το κατασκευαστικό τους μέρος) έχουν κατά ένα μεγάλο μέρος τους «παγώσει», λόγω έλλειψης χρημάτων. Καθιστώντας έτσι και τη διαδεδομένη άποψη περί «καθυστερήσεων» των έργων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ως, ένα ακόμη, σύντομο «ανέκδοτο» περί της κρατικής διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς...
Σήμερα (7μμ) η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μ. Λαμπράκη - Πλάκα θα ξεναγήσει το κοινό στην έκθεση «Τιμή στον Γιάννη Μόραλη» και ο ζωγράφος Χρόνης Μπότσογλου θα μιλήσει για τον δάσκαλό του Μόραλη.