ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούνη 2011
Σελ. /32
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Αποστολή της κυβέρνησης το τσάκισμα του λαού

Κάλεσμα για πιο επιθετική συναίνεση στους πρόθυμους να συνδράμουν τη φιλομονοπωλιακή στρατηγική του ΠΑΣΟΚ

Από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή

Icon

Από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή
Αποφασισμένος να συνεχίσει τις προσπάθειες που ξεκίνησε την προηγούμενη βδομάδα για πιο επιθετική συναίνεση με τη ΝΔ, που θα φτάνει μέχρι το επίπεδο της συγκυβέρνησης, εμφανίστηκε χτες τα μεσάνυχτα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Θα συνεχίσω την προσπάθεια για ευρύτερες συναινέσεις» είπε χαρακτηριστικά και έδωσε για μια ακόμα φορά συγχαρητήρια στο ΛΑ.Ο.Σ. και την Ντ. Μπακογιάννη, που ψήφισαν το μνημόνιο, ενώ ζήτησε από τους βουλευτές την υπέρβαση του «κομματικού συμφέροντος». Δήλωσε «ανοιχτός» σε προτάσεις που «δεν μας πετάνε έξω από τους στόχους μας» και είπε ότι είναι δεκάδες τα σημεία σύγκλισης με πολλά κόμματα, αφού υπάρχουν δυνατότητες συναίνεσης.

Επανέλαβε δε ότι τον ίδιο δεν τον ενδιαφέρουν οι «καρέκλες» και μπορεί να κάνει την «προσωπική υπέρβαση», όπως έδειξε -κατά τον ισχυρισμό του- την προηγούμενη εβδομάδα. Αποκαλύπτοντας την ευρύτερη στόχευση της κυβέρνησης για την προώθηση περαιτέρω αντιδραστικών αλλαγών στο πολιτικό σύστημα μέσω των δημοψηφισμάτων που έχει ήδη εξαγγείλει, είπε ότι θα προωθηθούν συνταγματικές θεσμικές αλλαγές, για τις οποίες, όπως ανέφερε, «βοά ο τόπος». Κατά τον Γ. Παπανδρέου, ο λαός ζητάει να αλλάξει το σύστημα και γι' αυτό, όπως είπε, θα κάνει διαβουλεύσεις πριν το δημοψήφισμα, προκειμένου αυτό να ενώνει το λαό.

Οπως προσπάθησε να καπηλευθεί και να φέρει στα μέτρα του τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την κυρίαρχη πολιτική, έτσι επιχείρησε να διαστρεβλώσει και τη θέση του ΚΚΕ απέναντι στο προωθούμενο δημοψήφισμα, λέγοντας ότι φοβάται «μια γνήσια έκφραση του λαού μέσα από τα δημοψηφίσματα». Στην ομιλία του είπε ακόμα ότι η οικονομική κρίση αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία και εάν «την πετάξουμε ο λαός θα μας κρίνει αυστηρά», ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει τα περί «πράσινης ανάπτυξης», και να ισχυριστεί ότι η συμφωνία με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, είναι συστράτευση «σε μια πατριωτική προσπάθεια» για μια «Ελλάδα μιας δίκαιης κοινωνίας».

Περιγράφοντας αυτήν την καπιταλιστική Ελλάδα, προσαρμοσμένη στις σύγχρονες ανάγκες της αστικής τάξης, είπε ότι πρέπει να μειωθεί το κράτος και να γίνουν γενναίες αποκρατικοποιήσεις, ενώ ανέφερε ότι δεν μπορεί σήμερα να δώσει περισσότερα λεφτά για την κοινωνική πρόνοια και το μόνο που μπορεί να υποσχεθεί είναι «μια καλύτερη διαχείριση», ο περιορισμός της «σπατάλης στην Υγεία» και «η δικαιότερη κατανομή των κοινωνικών δαπανών». Κατά τον Γ. Παπανδρέου, θα σταματήσουν «οι αθρόες προσλήψεις στο Δημόσιο» κάτι που, όπως είπε, θα έχει ως αποτέλεσμα να αναπτυχθεί ένας «υγιής και βιώσιμος δημόσιος τομέας που θα παράγει θέσεις εργασίας».

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, τον κατηγόρησε ότι τορπίλισε την προσπάθεια της προηγούμενης εβδομάδας για συγκυβέρνηση, γιατί έβαλε ανέφικτους όρους και δεν δέχθηκε την πρόταση του πρωθυπουργού να συνδιαπραγματευθούν τα δύο κόμματα με τους δανειστές μας. Και αφού περιέγραψε πώς «θα σώσει την Ελλάδα», δεν παρέλειψε να πει ότι ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα παλέψει να χτυπήσει «την αδικία και σε παγκόσμιο επίπεδο»!

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
Διαπιστευτήρια συναίνεσης και πλειοδοσία σε μέτρα

Ετοιμη να ψηφίσει εφαρμοστικούς νόμους του «μεσοπρόθεσμου» δηλώνει η ΝΔ

Σε ευθεία ομολογία ότι η Νέα Δημοκρατία αποτελεί σήμερα την εφεδρική δύναμη προκειμένου να προωθηθούν τα μέτρα ενίσχυσης της πλουτοκρατίας που συναποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση με την κυβέρνηση, προχώρησε χτες ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς. Παράλληλα, έδωσε σαφέστατα δείγματα συναίνεσης με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτηριστική ήταν η φράση του, όταν απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, σημείωσε πως «οι ξένοι ασχολούνται με τη πρόταση της ΝΔ γιατί ξέρουν ότι το δικό σας δεν βγαίνει και θα χρειαστούν εφεδρικό σχέδιο». Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα συναινέσει στο σύνολο των αντιλαϊκών σχεδιασμών, επισημαίνοντας ότι «εμείς στηρίζουμε από την αρχή τους κύριους στόχους και τα κύρια μέσα για τους κύριους στόχους» και «τα προωθήσαμε και τα προωθούμε πολύ πριν από εσάς»...

Πρόσθεσε ότι «σήμερα δεν βρίσκομαι εδώ για να αντιδικώ με τον πρωθυπουργό, αλλά για να βοηθήσω τη χώρα» ζητώντας «να μειωθεί το έλλειμμα και οι δαπάνες, να ξεμπλοκάρουν οι αποκρατικοποιήσεις». Μάλιστα διευκρίνισε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει τους εφαρμοστικούς νόμους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που θα είναι σωστοί.

Ο Αντ. Σαμαράς επανέλαβε τα περί «αναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου» σημειώνοντας ότι σήμερα αυτό δηλώνει και η κυβέρνηση, επαναφέροντας τη θέση της ΝΔ για αλλαγή του φορολογικού συστήματος. Οπως είπε, «η αλλαγή που προτείνουμε για τη φορολογία είναι δημοσιονομικά ουδέτερη» γιατί «καθένας θα πληρώνει λιγότερα αλλά όλοι θα πληρώνουν», αναφέροντας ότι «προτείνουμε τη μόνη δυνατή διεύρυνση της φορολογικής βάσης που μπορεί να συμβεί μόνο με μικρότερους φορολογικούς συντελεστές».

Τόνισε ότι από τις προτάσεις της ΝΔ, «αρκετά πράγματα έχουν γίνει δεκτά», ενώ «αλλά, όπως η μείωση των εργοδοτικών εισφορών άρχισαν να τα συζητούν». Συνολικά, επισήμανε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται αρκετό χρόνο για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις», αναφέροντας παράλληλα πως «είναι βέβαιο ότι υπάρχουν υπεράριθμοι δημόσιοι υπάλληλοι και πρέπει να μικρύνει ο αριθμός τους». Οσον αφορά το θέμα των δημοψηφισμάτων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, διαφώνησε μιλώντας για «δημοψηφίσματα σε λάθος χρόνο και για λάθος λόγο», που ίσως ακυρώσουν προσπάθειες αναθεώρησης του Συντάγματος, ενώ επισήμανε ότι το καλύτερο δημοψήφισμα είναι οι εκλογές.

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Ζήτησε ξανά κυβέρνηση συνεργασίας

Το κράτος να γίνει πιο αποτελεσματικό στην υπηρέτηση των επιχειρηματιών και του κεφαλαίου ζήτησε, χτες, στη Βουλή ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης. Ζήτησε επί της ουσίας σαρωτικά μέτρα για ακόμα πιο φτηνούς εργάτες, «για να καπνίσουν εργοστάσια», με «μείωση φορολογίας» και «σοβαρή και υπεύθυνη δημόσια διοίκηση». Ο ίδιος ζήτησε δασμολογική πολιτική στο πλαίσιο της ΕΕ, μιλώντας για «διμερείς συμψηφισμούς σε εισαγωγές - εξαγωγές» και έμμεσους δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα. Για μία ακόμη φορά τοποθετήθηκε ρατσιστικά, μιλώντας για «εξαγωγή συναλλάγματος στις χώρες των μεταναστών της τάξης των 12 δισ.». Τέλος, τάχθηκε εκ νέου υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, λέγοντας ότι «πρέπει να βρούμε τρόπο συνεννόησης» προκειμένου να αποκατασταθεί το πολιτικό σύστημα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Αγχος για την Ευρωένωση

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην παρέμβασή του, υποστήριξε ότι είναι «αναποτελεσματική» η πολιτική της κυβέρνησης, αφού από τα χρήματα που δανείζεται, δεν πάει «τίποτε στην ανάπτυξη και στην παραγωγική ανασυγκρότηση», η οποία δεν μπορεί παρά να είναι καπιταλιστική. Υποστήριξε ακόμα ότι με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ «υπάρχει δρόμος σωτήριος όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα που τρίζει», ανησυχώντας προφανώς για τη σταθερότητα του ιμπεριαλιστικού οικοδομήματος. Μάλιστα, επικαλέστηκε δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς», σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση «απλά αγοράζει λίγο χρόνο» χωρίς «καμία ουσιαστική αλλαγή στο μείγμα της πολιτικής και καμία ουσιαστική αλλαγή στο Μεσοπρόθεσμο».

Σχολιάζοντας τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, αναρωτήθηκε αν σήμερα «ζητείται ψήφος εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση Παπανδρέου ή Παπανδρέου - Βενιζέλου», αναφέροντας πως «είναι παρούσα η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Νέας Δημοκρατίας», γεγονός που «ανατροφοδοτεί το έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα». Αναφερόμενος, τέλος, στη συναίνεση της ΝΔ στην κατεπείγουσα διαδικασία ψήφισης του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος», ανέφερε ότι «η συμφωνία σε διαδικασία εξπρές για το Μεσοπρόθεσμο δεν είναι διαδικαστική υπόθεση αλλά συμφωνία επί της ουσίας της πολιτικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ