ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Μάχη με μεγάλη σημασία

Τη συνέχιση της οικονομικής εξόρμησης - που γίνεται με τη μορφή της λαχειοφόρου - αποφάσισε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σε πρόσφατη συνεδρίασή της. Συγκεκριμένα, η κλήρωση της λαχειοφόρου - που είχε ημερομηνίες κλήρωσης 6 και 12 Ιούλη - θα γίνει στις 29 Νοέμβρη και 6 Δεκέμβρη.

Οπως υπογραμμίζει η ΕΓ του ΠΑΜΕ σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, όλο το προηγούμενο διάστημα εκατοντάδες εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν και συνεχίζουν να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα ενίσχυσης του ΠΑΜΕ κυριολεκτικά από το υστέρημά τους. «Η θετική ανταπόκριση - σημειώνει μεταξύ άλλων - των εργαζομένων στο κάλεσμα για οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ δείχνει πως καταλαβαίνει ο εργάτης την ανάγκη να ενισχύσει οικονομικά τη δύναμη εκείνη που οργανώνει, αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική, έχει προοπτική και στόχο ο πλούτος που παράγει η εργατική τάξη να γίνει ιδιοκτησία της».

Τονίζει ιδιαίτερα ότι η επιτυχία της οικονομικής εξόρμησης θα εξαρτηθεί από τον ακόμα καλύτερο σχεδιασμό το επόμενο διάστημα, το όσο το δυνατόν πιο πλατύ άνοιγμα στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές κ.λπ. «Δίνουμε αποφασιστικά και αυτή τη μάχη και είμαστε σίγουροι ότι θα την κερδίσουμε», καταλήγει.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Πρωταγωνιστής στην εμπορευματοποίηση...

...με τις εισφορές των ασφαλισμένων

Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων
Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων
Την ένταση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας σηματοδοτεί η απόφαση για τη μεταφορά των εισφορών του κλάδου Υγείας του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΟΠΑΔ και του ΟΓΑ στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Χτες συνεδρίασε για πρώτη φορά το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ με την παρουσία της γενικής γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνάς Δρέττα. Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ - και νυν διοικητής του ΟΑΕΕ - Γεράσιμος Βουδούρης παρουσίασε με γενικό τρόπο τους άξονες του επιχειρησιακού σχεδίου του Οργανισμού. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο καθορισμός του ποσοστού επί των ασφαλιστικών εισφορών που θα αποδίδονται στον ΕΟΠΥΥ. Και επειδή, όπως αναφέρθηκε, οι εισφορές πρέπει να είναι ίδιες, απ' όλα τα Ταμεία το γενικό ποσοστό καθορίστηκε σε 7,65%, απ' το οποίο ένα μικρό μέρος θα μένει στα Ταμεία για παροχές σε χρήμα (δηλαδή, έξοδα κηδείας ασφαλισμένων και συνταξιούχων, ατυχήματα, λειτουργικά έξοδα κ.λπ.).

Στον ΕΟΠΥΥ - ο οποίος θα λειτουργήσει πλήρως απ' το Σεπτέμβρη - συμμετέχουν τέσσερα Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ και ΟΓΑ). Ομως, οι εισφορές στον κλάδο Υγείας είναι διαφορετικές.

  • Στο ΙΚΑ είναι 7,65% επί των συνολικών αποδοχών και επιμερίζονται ως εξής: Εισφορά σε είδος (δηλαδή υπηρεσίες Υγείας) 6,45% (2,15% του εργαζόμενου και 4,30% του εργοδότη) και 1,20% εισφορά σε χρήμα (0,40% του εργαζόμενου και 0,80% του εργοδότη).
  • Στον ΟΑΕΕ οι εισφορές καταβάλλονται με βάση ασφαλιστικές κατηγορίες και πληρώνονται εξολοκλήρου απ' τους αυτοαπασχολούμενους. Οι παλιοί ασφαλισμένοι καταβάλλουν ποσοστό 7,65% επί του ποσού της 4ης ασφαλιστικής κλάσης ενώ οι «νέοι ασφαλισμένοι» - όσοι δηλαδή ασφαλίστηκαν μετά την 1.1.1993 - επί του ποσού της εκάστοτε ασφαλιστικής κατηγορίας. Κατά μέσο όρο πάντως οι εισφορές είναι 87 ευρώ.
  • Απ' την 1.1.2011 η εισφορά των ασφαλισμένων αγροτών για τον κλάδο Υγείας του ΟΓΑ ορίστηκε σε 2,50% επί του ποσού των ασφαλιστικών κατηγοριών, στις οποίες έχουν καταταγεί οι ασφαλισμένοι.
  • Τέλος, με τον ιδρυτικό νόμο για τον ΕΟΠΥΥ (3918/2011) θεσπίστηκε «εργοδοτική εισφορά του Δημοσίου σε ποσοστό 5,10% επί των πάσης φύσεως αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων». Επίσης, η εισφορά των συνταξιούχων από 2,55% θα φτάσει κλιμακωτά σε 4% από 1.1.2013.

Απ' αυτές λοιπόν τις εισφορές στον ΕΟΠΥΥ θα μεταφερθούν τα παρακάτω ποσοστά: ΙΚΑ 6,45% («κρατάει» 1,20%), ΟΑΕΕ 7,15% («κρατάει» 0,50%) και ΟΓΑ 2,30% («κρατάει» 0,20%). Πάντως, ο «ορισμός οροφής» σε 7,65% παραπέμπει σε μελλοντικές αυξήσεις εισφορών στα Ταμεία εκείνα που υπολείπονται στο ίδιο ποσοστό.

Ετσι, ο ΕΟΠΥΥ θα γίνει «ένας πολύ μεγάλος αγοραστής», αλλά και «σε ορισμένες περιπτώσεις και πωλητής υπηρεσιών Υγείας», όπως είπε ο Γεράσιμος Βουδούρης. Δηλαδή, θα «αγοράζει υπηρεσίες» απ' το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με βάση το επίπεδο των υπηρεσιών αλλά και τις τιμές. Στο ερώτημα σε ποιες περιπτώσεις ο ΕΟΠΠΥ θα είναι πωλητής υπηρεσιών ο Γ. Βουδούρης απάντησε ότι ο ΕΟΠΠΥ «θα πουλά υπηρεσίες στα Κέντρα Υγείας ή στα Ταμεία που είναι εκτός ΕΟΠΥΥ», όπως τα Ταμεία των μηχανικών και των δημοσιογράφων. Δηλαδή, ο ΕΟΠΥΥ φιλοδοξεί να αποτελέσει τον κεντρικό μοχλό στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας τόσο με το δημόσιο όσο και με τον ιδιωτικό τομέα. Ηδη προς αυτή την κατεύθυνση έχει έτοιμα σχέδια συμβάσεων.

Ταυτόχρονα, ο ΕΟΠΥΥ, όπως ανακοινώθηκε χτες, βρίσκεται σε «διάλογο με τις ηγεσίες των ιατρικών συλλόγων», με τις οποίες παρά τις διαφωνίες μπορεί να συμφωνήσουν, όπως είπε ο Γεράσιμος Βουδούρης, για το θέμα της ένταξης των γιατρών στον Οργανισμό. Δηλαδή, εκείνες οι ηγεσίες που είχαν πρωτοστατήσει στο λεγόμενο Μέτωπο των γιατρών κατά του νόμου του ΕΟΠΥΥ, τώρα συνδιαλέγονται για την ένταξη σε αυτόν.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας για τη συρρίκνωσή του

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν χτες το πρωί φορείς, κάτοικοι, εκπρόσωποι του Δήμου Λιβαδειάς που αντιστέκονται στην υποβάθμιση και συρρίκνωση του Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς.

Στη συνάντηση που είχαν ο Δήμος Λιβαδειάς και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων με τον υφυπουργό Υγείας, Μ. Τιμοσίδη, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πρόταση της Επιτροπής Υγείας του υπουργείου να μεταφέρει τρεις κλινικές (Ορθοπεδική, Ουρολογική και Οφθαλμολογική) του ΓΝ Λιβαδειάς στο Γενικό Νοσοκομείο Θηβών, αλλά και τη διοικητική του έδρα στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Να σημειώσουμε ότι η λειτουργία του νοσοκομείου είναι κομβική για την υγεία όχι μόνο των κατοίκων της περιοχής, αλλά και ευρύτερα, μιας και το νοσοκομείο της Λιβαδειάς καλύπτει τις ανάγκες σε Φθιώτιδα και Φωκίδα και τους εργαζόμενους πολλών βιομηχανικών μονάδων (ΛΑΡΚΟ, «Σωληνουργία Κορίνθου» κ.ά). Επομένως, ενδεχόμενη συρρίκνωσή του θα αποβεί όχι μόνο επικίνδυνη, αλλά και μοιραία για τη ζωή κατοίκων και εργαζομένων.

Από την πλευρά του ο Μ. Τιμοσίδης δεσμεύθηκε ότι δεν θα προχωρήσει σε συρρίκνωση όσων δομών του νοσοκομείου λειτουργούν καλά, ισχυριζόμενος παράλληλα ότι η πρόταση της Επιτροπής Υγείας δεν είναι εκείνη που θα δεσμεύσει το υπουργείο να κατευθυνθεί όπως αποφασίσει. Ωστόσο, η απάντηση του υφυπουργού βρήκε τη θετική ανταπόκριση του δημάρχου Λιβαδειάς Ν. Παπαγγελή, ο οποίος, βγαίνοντας από τη συνάντηση, τόνισε ότι θεωρεί ικανοποιητική την απάντηση του υφυπουργού.

Σε δήλωσή του στον «Ρ» ο Νώντας Κοτσικώνας, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τόνισε ότι «ο υφυπουργός μπορεί να υποβάθμισε την πρόταση της Επιτροπής Υγείας για να μας καθησυχάσει, ωστόσο απέφυγε να πει ότι η επιτροπή αυτή συστήθηκε από το ίδιο το υπουργείο, προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή όλο το πολιτικό πλαίσιο της κυβέρνησης, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της Υγείας».

Αποτελέσματα εκλογών

Τα αποτελέσματα των εκλογών στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) έχουν ως εξής: Δημοκρατική Κίνηση Ιατρών πήρε 51% και 9 έδρες. Ακολουθούν η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Κίνηση Γιατρών (ΠΑΣΚ-Γ) με ποσοστό 11,03% και δύο έδρες, η ΑΡΣΙ (7,28% και μία έδρα), η ΔΗΠΑΚ (6,84% και μία έδρα), η ΑΕΓ (6,16% και μία έδρα), Ιατρική Συνεργασία (5,37% και μία έδρα) και Ανεξάρτητη Ιατρική Κίνηση (4,01% και μία έδρα) και Κίνηση Ιατρικής Αναβάθμισης (3,24% και μία έδρα).

Δεν καταλαμβάνουν έδρα στο νέο συμβούλιο ο Ιατρικός Συναγερμός (2,65%), το Νυστέρι - Γένοβα (1,47%) και ανεξάρτητος (1,23%).

ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Κινητοποίηση σήμερα

Κινητοποίηση με συγκέντρωση έξω από το Θριάσιο Νοσοκομείο διοργανώνουν σήμερα στις 10 το πρωί η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ και ταξικά σωματεία της περιοχής ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και τους σχεδιασμούς της για συγχωνεύσεις - καταργήσεις νοσοκομείων, κλινικών και κλινών, στους οποίους περιλαμβάνονται και το Θριάσιο Νοσοκομείο (συγχωνεύεται με το «Αττικόν») και τα Ιατρεία του ΙΚΑ στην Ελευσίνα (συγχωνεύονται με το Κέντρο Υγείας Ελευσίνας).

Πρόσκληση σε γλέντι

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ οργανώνουν λαϊκό γλέντι, το Σάββατο 25 Ιούνη, στις 8.30 το βράδυ, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Συγγρού 136 και Φραγκούδη). Τιμή πρόσκλησης 15 ευρώ με φαγητό. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6948940746.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ