ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ»
Κλείνουμε 48 ώρες μαγαζιά και βιοτεχνίες

«Αντιστεκόμαστε στα μέτρα, που θέλουν να μας κλείσουν για πάντα» δηλώνει η ΠΑΣΕΒΕ

Σε ξεσηκωμό τις μέρες συζήτησης του «μεσοπρόθεσμου» στη Βουλή και σε συντονισμό των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων με την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων, κλείνοντας μαγαζιά και βιοτεχνίες για 48 ώρες, καλεί η «Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ» (ΠΑΣΕΒΕ). Στη χτεσινή ανακοίνωσή της, η Γραμματεία της, επισημαίνει:

«Το "Μεσοπρόθεσμο" δεν πρέπει να περάσει. Η εφαρμογή των νέων βάρβαρων μέτρων θα οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, βιοτέχνες, μικρούς έμπορους, αυτοκινητιστές στο κλείσιμο και στην εξαθλίωση. Ξεθάβουν τα αντικειμενικά κριτήρια. Μειώνουν το αφορολόγητο. Αυξάνουν το ΦΠΑ στα τρόφιμα. Προετοιμάζουν έκτακτη εισφορά.

Κοροϊδεύουν το λαό όταν ισχυρίζονται ότι τα μέτρα είναι αναγκαία για να σωθεί η χώρα. Τα κέρδη των μονοπωλίων και των τραπεζών θέλουν να προστατεύσουν, όπως έκαναν πάντα. Ο στόχος τους είναι ξεκάθαρος. Να οδηγήσουν στη χρεοκοπία μαζί με τους εργαζόμενους και χιλιάδες μικρομάγαζα, ώστε να απαλλαγούν τα μονοπώλια από το ενοχλητικό "αγκάθι" των μικροεπιχειρήσεων. Να εξαπλωθούν κι άλλο τα ΤΖΑΜΠΟ τα MALL και ΙΚΕΑ.

Το θέατρο ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και Σία για κυβέρνηση συνεργασίας, που κατέληξε σε "ψήφο εμπιστοσύνης" της "νέας" κυβέρνησης του ίδιου ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύει περίτρανα ότι οι πολιτικοί εντολοδόχοι των μονοπωλιακών ομίλων είναι άκρως επικίνδυνοι.

Οι διαβεβαιώσεις και τα διαπιστευτήρια που έδωσαν Σαμαράς, Καρατζαφέρης και Μπακογιάννη για τη συστράτευσή τους στο "Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα", ώστε να πείσουν ότι ο σφαγιασμός του λαού "γίνεται για τη σωτηρία του", πρέπει να πέσουν στο κενό.

Μέχρι πότε η σωτηρία της χώρας θα στηρίζεται αποκλειστικά και μόνo στην εξόντωση των εργαζόμενων και των αυτοαπασχολούμενων και την ίδια στιγμή βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες να φουσκώνουν τα κέρδη τους; Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας, δεν περιμένουμε τίποτα από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, έχουν αναλάβει το ρόλο του βοηθού για να περάσουν πιο εύκολα τα μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ. Συντονίζουμε τον αγώνα μας, με την 48ωρη απεργία που κήρυξαν οι εργαζόμενοι τις μέρες συζήτησης του "Μεσοπρόθεσμου" στη Βουλή, να γίνει γενικός ξεσηκωμός.

Ολοι στους δρόμους. Να "νεκρώσει" όλη η χώρα. Κανένα μικρομάγαζο, καμιά βιοτεχνία ανοιχτή. Ο αγώνας για ανθρώπινη ζωή για μας και τις οικογένειές μας είναι δίκαιος. Η αγανάκτηση να γίνει δύναμη. Η οργανωμένη πάλη να μπορεί να βάλει φραγμό στα σχέδιά τους. Ολοι μαζί. Στον κοινό αγώνα με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, την ΟΓΕ για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων».

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Προετοιμάζουν το ξεπούλημα

«Ντιλ» με την πρώην τράπεζα των Ψωμιάδηδων

Το αποφασιστικό βήμα για το ξεπούλημα και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) έκανε χτες η κυβέρνηση μετά και την «έγκριση» που έδωσε η διοίκηση για την απορρόφηση της Τbank (πρώην «Ασπίς»).

Πρόκειται για την ολοκλήρωση του σχεδίου διάσωσης της πρώην τράπεζας των Ψωμιάδηδων, που ξεκίνησε πριν από 1 χρόνο, όταν το ΤΤ εξαγόρασε το 32,9% των μετοχών με αντίτιμο στα 28,5 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έγινε και προσπάθεια πώλησης που όμως δεν απέδωσε. Η συνέχιση της λειτουργίας της Τbank θα απαιτούσε και πρόσθετα κεφάλαια, τα οποία έρχονται τώρα να καλύψουν με τη μέθοδο της «απορρόφησης». Η συγχώνευση, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, θα γίνει με «ενοποίηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού» των δυο εταιρειών και με αναλογία μετοχών 1 προς 50.

Η εκχώρηση σε ιδιώτες ολόκληρου του ποσοστού (34%) που κατέχει το κράτος στο ΤΤ προγραμματίζεται για το δ' τρίμηνο του 2011, είναι δηλαδή από τα πρώτα κομμάτια κρατικής περιουσίας που ετοιμάζονται να βγάλουν στο σφυρί. Μετά την επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το «ντιλ», η μετοχή του ΤΤ στο χρηματιστήριο της Αθήνας κατρακυλούσε πάνω από 3%.

ΕΛΓΑ
Εντείνεται ο εισπρακτικός εκβιασμός

Εντείνει τον εισπρακτικό εκβιασμό η κυβέρνηση προκειμένου να εισπράξει το χαράτσι της ασφαλιστικής εισφοράς του ΕΛΓΑ (Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων). Οσοι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν δεχτούν να πληρώσουν την εισφορά μέσω των επιδοτήσεων που θα λάβουν κατά τα Χριστούγεννα, καλούνται να πληρώσουν μέχρι 29 Ιούλη και αν δεν το κάνουν, τότε το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς θα περάσει στις Εφορίες και θα κρατηθεί από εκεί. Και αυτό συμβαίνει μέσα στην περίοδο όπου οι αγροτοκτηνοτρόφοι υποβάλλουν τις δηλώσεις ενιαίας ενίσχυσης, προκειμένου να λάβουν τις επιδοτήσεις που δικαιούνται για το 2011...

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκαλούν τους αγροτοκτηνοτρόφους. Χωρίς να εγγυώνται ότι θα καταβληθούν αποζημιώσεις σε περίπτωση ζημιάς, απαιτούν εκβιαστικά να καταβληθούν οι νέες τσουχτερές εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ. Με το νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση καταργείται ουσιαστικά η κρατική στήριξη που υπήρχε στον ΕΛΓΑ, ο οποίος λειτουργεί πλέον με κριτήρια επιχείρησης, που εισπράττει υποχρεωτικά και δεν πληρώνει όταν δεν έχει έσοδα. Απαιτείται πλέον ένα συνολικά ισοσκελισμένο ασφαλιστικό σύστημα, όπου οι παροχές θα είναι στο ίδιο ύψος με τα ετήσια έσοδα του ΕΛΓΑ. Εάν τα έσοδά του από κάθε πηγή δεν επαρκούν για την καταβολή των αποζημιώσεων, ο ΕΛΓΑ προβαίνει σε αναλογική μείωση των αποζημιώσεων, ανά προϊόν στη φυτική παραγωγή και ανά ζώο στο ζωικό κεφάλαιο, μέχρι του ποσού που απαιτείται για τον ισοσκελισμό του ισολογισμού του... Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε αγρότης και κτηνοτρόφος θα πληρώνει υποχρεωτικά ασφαλιστική εισφορά, χωρίς όμως να είναι εξασφαλισμένος ότι θα αποζημιωθεί σε περίπτωση καταστροφής.

ΕΚΠΟΙΖΩ
Αναγκαία η παράταση της αναστολής πλειστηριασμών

Να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων για ένα χρόνο ακόμα και να τροποποιηθεί ο νόμος για τη ρύθμιση οφειλών προς τις τράπεζες έτσι ώστε με την κατάθεση της αίτησης στο Ειρηνοδικείο να ισχύει αυτοδίκαια η αναστολή κάθε ασφαλιστικού μέτρου έναντι της κύριας ή μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη, ζητά από τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Οικονομικών και Δικαιοσύνης η ΕΚΠΟΙΖΩ. Η καταναλωτική οργάνωση επισημαίνει ότι υπάρχει ανεπάρκεια δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων και ταυτόχρονα το κόστος για την άσκηση ασφαλιστικών μέτρων για την προστασία της ακίνητης περιουσίας είναι δυσβάσταχτο με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν πολλοί οφειλέτες που αδυνατούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες να χάσουν τα σπίτια τους. Η συμπεριφορά των τραπεζών γίνεται ολοένα και πιο επιθετική, καταγγέλλει η ΕΚΠΟΙΖΩ, καθώς έχουν προσδιορίσει δεκάδες πλειστηριασμούς ήδη από την πρώτη Τετάρτη του Ιούλη.

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες επιβάλλουν στους οφειλέτες, που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, με αναγκαστικές εκτελέσεις. Χαρακτηριστικά η Μillenium, όπως καταγγέλλεται έχει στείλει επιστολή στους πελάτες της εκβιάζοντας με επιβολή επιπλέον χρεώσεων από τις 22 Αυγούστου σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμών δόσεων πέραν των τόκων υπερημερίας. Ακόμη, οι τράπεζες σε χιλιάδες περιπτώσεις δανειοληπτών δεν επιστρέφουν τα χρήματα από παρακρατήσεις εξόδων δανείου τα οποία με δικαστικές αποφάσεις έχουν κριθεί καταχρηστικά.

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ζητάει αναχρηματοδότηση των δανείων του ΤΕΜΠΜΕ

Να αναχρηματοδοτηθεί από τις τράπεζες με νέο δάνειο δεκαετούς διάρκειας μέσω ΕΤΕΑΝ το ληξιπρόθεσμο κομμάτι των οφειλών των δανείων του ΤΕΜΠΜΕ Ι, ΙΙ και ΙΙΙ ζήτησε χτες από τον πρόεδρο του ΕΤΕΑΝ ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΒΕΑ) και αντιπρόσωποι του Συνδέσμου Εκτυπωτικών Μέσων Επικοινωνίας Ελλάδας (ΣΕΜΕΕ).

Οπως επισημαίνει το ΒΕΑ, από τις 57.000 περίπου επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ πάνω από το 70% δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στις πληρωμές των δόσεων των δανείων συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα εκτός από τη βιωσιμότητά τους να διακυβεύονται και εγγυήσεις. Ζητάει, ακόμα, να παραταθεί η περίοδος αποπληρωμής των χρεών ή να χορηγηθεί ουσιαστική περίοδος χάριτος στις επιχειρήσεις και να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

Ολα τα παραπάνω αποδεικνύουν αυτό που από τη πρώτη στιγμή σημείωσε ο «Ρ», ότι, δηλαδή, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις από την κυριαρχία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, προβλήματα τα οποία οξύνονται ακόμα παραπέρα λόγω της κρίσης και της φιλομονοπωλιακής πολιτικής της κυβέρνησης, δεν αντιμετωπίζονται με νέα τραπεζικά δάνεια. Αντίθετα, αυτού του είδους τα δάνεια δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερη ασφυξία στις μικρές επιχειρήσεις και τους διάφορους αυτοαπασχολούμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ