ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ» ΤΗΣ ΕΕ
Σιδερένιος μηχανισμός για αντιλαϊκές ανατροπές

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα στη σχετική συζήτηση

Ο λαός έχει τη δύναμη να τους σταματήσει. Οργανωμένος στους τόπους δουλειάς, με το ΠΑΜΕ και ισχυρό ΚΚΕ
Ο λαός έχει τη δύναμη να τους σταματήσει. Οργανωμένος στους τόπους δουλειάς, με το ΠΑΜΕ και ισχυρό ΚΚΕ
Τη σφαγή των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης με τα μέτρα της λεγόμενης «οικονομικής διακυβέρνησης» της ΕΕ, που θέλουν να υπερψηφίσουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου στο Ευρωκοινοβούλιο με συνοπτικές διαδικασίες, ώστε να υιοθετηθούν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23 - 24 Ιούνη, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, μιλώντας χτες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Με το πακέτο μέτρων της «οικονομικής διακυβέρνησης» δημιουργείται ένας σιδερένιος μηχανισμός επιβολής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων με ενιαίο τρόπο και στρατηγική σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας και της εξουσίας του κεφαλαίου. Μαζί με το «Σύμφωνο για το ευρώ», το «Ευρωπαϊκό εξάμηνο» και το «Μηχανισμό σταθερότητας - ελεγχόμενης χρεοκοπίας», κεφάλαιο - ΕΕ - αστικές κυβερνήσεις εξαπολύουν τα πιο βάρβαρα μέτρα από το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου ενάντια στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Πρόκειται για ένα διαρκές μνημόνιο για την εργατική τάξη σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ - και σ' αυτά που η καπιταλιστική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και σ' εκείνα που βρίσκονται σε φάση ασθενικής και ασταθούς ανάκαμψης - μέχρι την επόμενη καπιταλιστική κρίση, που θα ξεσπάσει με μεγαλύτερη ένταση, πιο γρήγορα απ' ό,τι αναμένεται.

Στο πνεύμα αυτό, είναι χυδαία η προπαγάνδα για τα χρέη και τα ελλείμματα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας της Πορτογαλίας και άλλων χωρών - μελών, προκειμένου να ενοχοποιηθούν οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης, να συγκαλυφθεί ο πραγματικός υπεύθυνος, δηλαδή ο καπιταλισμός, τα μονοπώλια. Αλλωστε, μόνο την περίοδο 1985-2011, πέρα από τον αμύθητο πλούτο που ιδιοποιήθηκε η πλουτοκρατία από την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης στην Ελλάδα, το μονοπωλιακό κεφάλαιο - εγχώριο και ξένο, είτε σαν δανειστής είτε σαν δανειζόμενος - λήστεψε 628 δισ. ευρώ για τόκους και χρεολύσια.

Παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση ο Γ. Τούσσας σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η εργατική τάξη δε χρωστάει τίποτε στους ληστές του ιδρώτα της. Αντίθετα, της χρωστάνε όλο τον καταληστευμένο πλούτο που λεηλάτησε το κεφάλαιο. Το ΚΚΕ καταδικάζει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και στέκεται στην πρώτη γραμμή των λαϊκών αγώνων που αναπτύσσονται μαζικά στη χώρα μας. Το μήνυμα των λαϊκών αγώνων είναι να πληρώσει η πλουτοκρατία για την καπιταλιστική κρίση, το χρέος και τα ελλείμματα. Ο λαός δεν έχει καμία ευθύνη.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να συνεχίσουν την πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν κυβέρνηση και ΕΕ. Το μήνυμα που το ΚΚΕ έστειλε από το βράχο της Ακρόπολης σήμερα ηχεί πιο επίκαιρο από ποτέ: "Λαοί της Ευρώπης ξεσηκωθείτε". Ανατρέψτε την καπιταλιστική βαρβαρότητα και την κυριαρχία των μονοπωλίων».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συστράτευση για να περάσουν τα νέα μέτρα

Με τη δικαιολογία ότι θα τους κληρονομήσει σαν επόμενη κυβέρνηση (!), ετοιμάζεται να ψηφίσει τους εφαρμοστικούς νόμους του μεσοπρόθεσμου

Δεδομένη είναι η συστράτευση και συναίνεση της ηγεσίας της ΝΔ στην υλοποίηση των νέων βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, παρά το υποκριτικό και ψηφοθηρικό «όχι επί της αρχής» στο μεσοπρόθεσμο. Συνεργάζεται ήδη με την κυβέρνηση για να ψηφιστούν τα καταστροφικά για το λαό μέτρα μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ έχει διαμηνύσει ότι θα υπερψηφίσει και τους εφαρμοστικούς νόμους του μεσοπρόθεσμου, επειδή όπως είπε στη Βουλή ο Αντ. Σαμαράς«έτσι και αλλιώς εμείς θα τους κληρονομήσουμε»!

Τον προσχηματικό και δημαγωγικό χαρακτήρα του «όχι επί της αρχής» στο μεσοπρόθεσμο επιβεβαίωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, που δε δίστασε χθες να δηλώσει ότι αν χρειαζόταν η δική του ψήφος για να περάσει το μεσοπρόθεσμο δεν θα δίσταζε να τη δώσει. «Αν ήταν η 151η η δική μου ψήφος θα ψήφιζα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αλλά έχουμε κυβερνητική πλειοψηφία» δήλωσε («Σκάι») ο βουλευτής της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας ότι το «όχι» στο μεσοπρόθεσμο είναι εκ του ασφαλούς, όπως άλλωστε είχε γίνει και με το μνημόνιο.

Ο ίδιος ο Α. Σαμαράς επανέλαβε χθες στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο, λέγοντας ότι «μου ζητάνε να τους στηρίξω για να δώσουν σε έναν ασθενή ένα φάρμακο, το οποίο τον σκοτώνει. Δεν θα το κάνω». Υπογράμμισε ωστόσο ότι συμφωνεί με το βασικό στόχο της κυβέρνησης να διορθώσει το ελλειμματικό του προϋπολογισμού μέσω της μείωσης των δημοσίων δαπανών, ώστε να αποφύγει την αναδιάρθρωση. «Για μένα, δεν υφίσταται ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης», διευκρίνισε.

Από χθες, ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου σήμερα θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στην οποία αναμένεται να συζητηθεί και η στάση της ΝΔ στο νέο πακέτο μέτρων. Η απάντηση του προέδρου της ΝΔ στις προτροπές για πιο επιθετική συναίνεση, είναι ότι οι μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις, όπως και τα μέτρα για το δημοσιονομικό έλλειμμα, είναι προτάσεις που πρώτη έχει καταθέσει και υποστηρίζει η ΝΔ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι καθυστερεί να τις υλοποιήσει.

Η ΝΔ εμφανίζεται αντίθετη με την πρόταση του πρωθυπουργού για αλλαγές στο Σύνταγμα μέσω δημοψηφίσματος. συμφωνεί όμως με τις αντιδραστικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Μιλώντας στην επιτροπή του κόμματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Δ. Αβραμόπουλος επέκρινε την κυβέρνηση ότι «εξακολουθεί να επιδίδεται σε πειραματισμούς με το Σύνταγμα και τη λαϊκή κυριαρχία». Παράλληλα, χαρακτήρισε την αναθεώρηση του Συντάγματος ως «ευκαιρία της πραγματικής συναίνεσης», προαναγγέλλοντας ότι το επόμενο διάστημα η ΝΔ θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις.

ΔΗΣΥ
Αναγορεύει τη συναίνεση σε κεντρική πολιτική

Εκκληση για ανοιχτή συναίνεση και συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, προκειμένου να ψηφιστούν και κυρίως να υλοποιηθούν τα άγρια μέτρα του μεσοπρόθεσμου, απηύθυνε εκ νέου χτες η Ντ. Μπακογιάννη, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι το κόμμα της προσανατολίζεται τώρα υπέρ της υπερψήφισης του μεσοπρόθεσμου. «Οφείλουμε να κάνουμε έστω και σήμερα που μιλάω μια ύστατη προσπάθεια να συνεννοηθούμε», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισημαίνοντας ότι «η συναίνεση είναι κεντρική πολιτική» και πως δεν πρέπει να επηρεάζεται από τοποθετήσεις όπως αυτή του Θ. Πάγκαλου, την οποία χαρακτήρισε «ατυχέστατη» και «παντελώς ανιστόρητη». Αν και το κόμμα της θα αποφασίσει το Σάββατο για την οριστική στάση που θα κρατήσει στο μεσοπρόθεσμο, ωστόσο η Ντ. Μπακογιάννη προϊδέασε ότι κινείται υπέρ του «ναι», παρόλο που μέχρι πρόσφατα δήλωνε ότι το μεσοπρόθεσμο «οδηγεί σε αδιέξοδο». Παράλληλα, επιδιώκει να ενσωματώσει στο μεσοπρόθεσμο ορισμένες από τις προτάσεις του προγράμματος που έχει επεξεργαστεί, με έμφαση στη δραστική μείωση του κράτους και της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Τουρκικές ενισχύσεις στα Κατεχόμενα

Γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην Κυπριακή Δημοκρατία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα «βοήθεια» προς το κατοχικό καθεστώς στην Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωσε η τουρκική κυβέρνηση χθες, με στόχο την εξαγορά και τη μεταστροφή του αντικατοχικού κλίματος που αναπτύσσεται έντονα το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκοκυπριακών εφημερίδων, η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει 600 εκατομμύρια ευρώ προς τα Κατεχόμενα το 2011, εκ των οποίων τα 300 υπό τη μορφή «δωρεάς», με στόχο τα 110 να διατεθούν για αμυντικές δαπάνες και τα 135 σε «έργα υποδομής».

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια είχε χθες ο πρώτος αντιπρόεδρος της Noble Energy, Rodney Cook. Σύμφωνα με δηλώσεις του τελευταίου, ο Κύπριος Πρόεδρος ενημερώθηκε για τις επικείμενες εργασίες γεώτρησης που αναμένεται να ξεκινήσουν το αργότερο στο τέλος αυτού του χρόνου. Απαντώντας εάν υπάρχουν συγκεκριμένα ευρήματα, είπε ότι οι πληροφορίες και τα στοιχεία μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντικά.

Από χθες, στα Κατεχόμενα πραγματοποιεί επίσκεψη και ο αρχηγός του τουρκικού στρατού, στρατηγός Ερντάλ Τζεϊλάνογλου, ο οποίος είχε συναντήσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου και τον «πρωθυπουργό» του κατοχικού κράτους Ιρσέν Κιουτσούκ.

Εκδήλωση του ΚΚΕ στις Βρυξέλλες

Η ΚΟΒ Βρυξελλών του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ», το Σάββατο 25 Ιούνη, στις 2 μ.μ., στο χώρο εκδηλώσεων της ελληνικής κοινότητας, στην οδό Rue de Suede 37. Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Ρεντζελάς, γραμματέας της ΚΟΒ Βρυξελλών του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ