ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Κάλεσμα στους νέους να στηρίξουν και υλικά το ΚΚΕ

Απάντηση της Οργάνωσης με αφορμή μια παιδαριώδη ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ Κιλκίς

Επίθεση στο ΚΚΕ με αφορμή την οικονομική εξόρμηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, εξαπέλυσε η ΟΝΝΕΔ Κιλκίς. «Το ΚΚΕ κοντά στο λαό και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι Ελληνες ακουμπάει στο πρόβλημά τους με μια οικονομική εξόρμηση. Οικονομική εξόρμηση όχι για το λαό αλλά για το ΚΚΕ του λαού!» αναφέρει μεταξύ άλλων η ΟΝΝΕΔ Κιλκίς, στην παιδαριώδη ανακοίνωσή της, όπου μάλιστα παρουσιάζει ως «παιδική εργασία» τη συμμετοχή των νεολαίων της ΚΝΕ στη μάχη για την επιτυχία της οικονομικής εξόρμησης του Κόμματος.

Απάντηση δίνει η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ απευθύνονται, για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος, σε όλους τους εργατοϋπάλληλους, τους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς εμποροβιοτέχνες και αγρότες, στις γυναίκες και τους νέους, σε όλους εκείνους που, και αν ακόμα δε συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ, αναγνωρίζουν το ρόλο που έχει το ΚΚΕ για την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος, της λαϊκής πάλης, της λαϊκής προοπτικής. Σε αυτούς που αναγνωρίζουν τη συμβολή των κομμουνιστών στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, στα αμφιθέατρα, στην οργάνωση και ανάπτυξη αγώνων. Που αναγνωρίζουν ότι η ισχυροποίησή του αποτελεί όπλο του λαού, βασική προϋπόθεση για να αλλάξει ο συσχετισμός προς όφελός τους.

Με την ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θέλουν τους νέους να δουλεύουν 10 και 12 ώρες, χωρίς ωράριο και με μισθούς πείνας, ανασφάλιστοι: «Είναι αυτοί που νομιμοποιούν την εργασία ανηλίκων, αφού δίνουν το δικαίωμα στους εργοδότες να απασχολούν νέους 15 έως 18 ετών, με "ειδικές συμβάσεις μαθητείας μέχρι ενός έτους" και να τους πληρώνουν με το 70% του κατώτερου μεροκάματου ή μισθού της ΕΓΣΣΕ. Με τα νέα μέτρα ενισχύουν τις αλυσίδες της μισθωτής σκλαβιάς. Θέλουν τη νεολαία να δουλεύει για ένα κομμάτι ψωμί».

Η Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ καλεί τους νέους εργάτες, σπουδαστές, ανέργους, να ενισχύσουν άφοβα και θαρραλέα το ΚΚΕ. Παίρνοντας το κουπόνι της οικονομικής εξόρμησης στο χέρι, να σταθούν δίπλα στο ΚΚΕ, στη μάχη που δίνει για να μην περάσουν οι απειλές, οι συκοφαντίες της κυβέρνησης, των κομμάτων που υπηρετούν το σύστημα. Να στηρίξει και υλικά το ΚΚΕ, να δώσει τη μάχη για να αναπτυχθεί τώρα η κοινή λαϊκή δράση, ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, την πολιτική των μονοπωλίων. Να γίνουν οι χώροι δουλειάς, οι σχολές και οι συνοικίες, κάστρα της ανειρήνευτης πάλης με το κεφάλαιο και τα κόμματά του. Πάλη με προοπτική την ανάπτυξη που βασίζεται στις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της χώρας, χωρίς καπιταλιστές, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο.

Κέρδισαν μια φωτογραφία με την υπουργό...

Βράβευση χτες για δεύτερη χρονιά «καινοτόμων εκπαιδευτικών έργων»

Χτες, το υπουργείο Παιδείας διοργάνωσε μια ολόκληρη «τελετή» για να βραβεύσει 100 έργα εκπαιδευτικών που «διακρίθηκαν για την καινοτομία τους». Είναι η δεύτερη χρονιά που το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε βραβεύσεις εκπαιδευτικών για «καινοτομία» στην εκπαίδευση. Στο φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 860 εκπαιδευτικοί με 547 έργα (πολλά ήταν ομαδικά). Ο συγκεκριμένος «θεσμός», που καθιέρωσε από πέρσι το υπουργείο, δεν έχει στόχο την «πρωτοπορία της πρωτοπορίας» των εκπαιδευτικών, όπως τους βάφτισε η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, αλλά την ενσωμάτωση της δημιουργικότητας των εκπαιδευτικών στο νέο σχολείο της «αγοράς».

Υπενθυμίζουμε πως η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξή της πριν ενάμιση χρόνο («Καθημερινή» 28/2/2010), είχε τάξει στους «καινοτόμους» εκπαιδευτικούς και οικονομικά μπόνους, δηλώνοντας πως «από του χρόνου θα προχωρήσουμε και στην υλική ανταμοιβή τους». Φέτος, η υπόσχεση αυτή δεν υλοποιήθηκε ούτε ανακοινώθηκε κάτι ανάλογο, αλλά η υπουργός Παιδείας επέμεινε στην ίδια λογική: «Δεν μπορεί οι καλύτεροι, οι άριστοι, οι σημαντικοί, αυτοί που θέλουν, αυτοί που δουλεύουν περισσότερο να μην έχουν διαφορετική αντιμετώπιση και ηθική και υλική από τους υπολοίπους». Ετσι, χρήματα μπορεί να μην υπάρχουν για να πάρουν επιπλέον μπόνους, αλλά ο στόχος της σύνδεσης του μισθού με την παραγωγικότητα παραμένει για την κυβέρνηση και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη γενικότερη μείωση των αμοιβών για την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών. Παράλληλα, αυτή η σύνδεση του μισθού με την απόδοση των εκπαιδευτικών θα αποτελέσει και ένα εργαλείο καθυπόταξης των εκπαιδευτικών, προκειμένου να δεχτούν και να εφαρμόσουν τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο σχολείο. Γιατί οι «καλύτεροι», οι «άριστοι» και οι «σημαντικοί» θα είναι αυτοί που θα υλοποιήσουν το σχολείο της «αγοράς». Προς το παρόν, πάντως, οι 100 «καλύτεροι» που βραβεύθηκαν αρκέστηκαν μόνο σε μια φωτογραφία με την υπουργό και την υφυπουργό...

Νέο χτύπημα στη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων

Από τις κινητοποιήσεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στην προηγούμενη επιχείρηση περιορισμού των δωρεάν συγγραμμάτων πριν λίγους μήνες
Από τις κινητοποιήσεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στην προηγούμενη επιχείρηση περιορισμού των δωρεάν συγγραμμάτων πριν λίγους μήνες
Περιορισμό και τυπικά στο ένα σύγγραμμα ανά μάθημα στα πανεπιστήμια καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών. Σύμφωνα με την ομοσπονδία «η υπουργός Παιδείας, την επομένη της ανανέωσης της θητείας της, το πρώτο που σπεύδει να "τακτοποιήσει" είναι η αναίρεση της δικής της προηγούμενης εγκυκλίου, σύμφωνα με την οποία υπήρχε η δυνατότητα διανομής - μετά από πολλές πιέσεις που δέχθηκε από τους φοιτητές - δύο συγγραμμάτων, ενός κύριου και ενός βοηθητικού».

Εάν κάτι τέτοιο ισχύει, έρχεται να προστεθεί στην κατάργηση δικαιωμάτων των φοιτητών, που θα αναγκαστούν απ' την τσέπη τους να δίνουν ακόμα περισσότερα χρήματα για τη «δωρεάν» Παιδεία. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές μπορούν και πρέπει να το αποτρέψουν πριν καν ανακοινωθεί, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι!

Αποτελέσματα των εξετάσεων στα ΕΠΑΛ

Σήμερα μετά τις 11 το πρωί θα αναρτηθούν στα ΕΠΑΛ της χώρας οι βαθμολογίες των υποψηφίων των ΕΠΑΛ (ομάδας Α' και Β') στα μαθήματα που εξετάστηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ μετά τις 12 το μεσημέρι οι υποψήφιοι θα μπορούν να δουν τις βαθμολογίες τους και στην ιστοσελίδα του υπουργείου http://results.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον κωδικό εξετάσεων και τα στοιχεία τους.

Επίσης, από χθες, βρίσκονται στα σχολεία και στο διαδίκτυο (http://www.minedu.gov.gr) οι βαθμολογίες των υποψηφίων, που συμμετείχαν στις επαναληπτικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΣΚ ΑΕ
Κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Υποδομών

Σε τρίωρη στάση εργασίας προχωρούν σήμερα από τις 12 ως τις 3 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στον ΟΣΚ ΑΕ προκειμένου να κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη 1 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Υποδομών (Λ. Αλεξάνδρας και Χαρ. Τρικούπη). Οι εργαζόμενοι απαιτούν να συναντηθούν με τον υπουργό.

Η σημερινή κινητοποίηση εντάσσεται στον αγώνα που πραγματοποιούν εδώ και μήνες και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, ζητώντας να σταματήσει κάθε ενέργεια κατάργησης - συγχώνευσής του, μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του στους «Καλλικρατικούς» Δήμους και παράδοσης του έργου τους στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Ζητούν διασφάλιση και ενίσχυση του οργανισμού ως αποκλειστικά αρμόδιου και δημόσιου φορέα για την απαλλοτρίωση - μελέτη - δημοπράτηση - επίβλεψη και εξοπλισμό των σχολείων. Παράλληλα ζητούν διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των συμβασιούχων - καμία απόλυση και μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ