ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Πανελλαδική σύσκεψη μεταναστών φοιτητών

Την Παρασκευή 1η Ιούλη, με σκοπό την εκλογή Γραμματείας Μεταναστών του ΜΑΣ

Πανελλαδική σύσκεψη μεταναστών φοιτητών και σπουδαστών διοργανώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), την Παρασκευή 1η Ιούλη, με σκοπό την εκλογή Γραμματείας Μεταναστών του ΜΑΣ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι μετανάστες φοιτητές που έρχονται στη χώρα μας για να σπουδάσουν, κυρίως από χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, υφίστανται διακρίσεις και μειωμένα δικαιώματα στη φοιτητική μέριμνα και στις όποιες παροχές δικαιούνται οι Ελληνες συμφοιτητές τους, κάτι το οποίο έχει αντιπαλέψει και στο παρελθόν το ΜΑΣ, ιδιαίτερα στις εστίες όπου οι αλλοδαποί φοιτητές πληρώνουν υψηλά ενοίκια.

Παράλληλα, υπάρχει και μια πολυπληθής κατηγορία φοιτητών και σπουδαστών στις σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ, που τελείωσαν το ελληνικό σχολείο και πέτυχαν με πανελλαδικές εξετάσεις, ωστόσο προέρχονται από οικογένειες μεταναστών κι έχουν βιώσει από παιδιά και τώρα ως ενήλικες την εκμετάλλευση.

Το ΜΑΣ εκτιμά ότι τα προβλήματα όλων αυτών των νέων είναι κοινά με τους Ελληνες συναδέλφους τους, που προέρχονται ή ανήκουν στην εργατική τάξη. Πολλοί από αυτούς τους φοιτητές, εξάλλου, βρίσκονται στους ίδιους αγώνες με τις δυνάμεις του ΜΑΣ για τα δικαιώματά τους στις σπουδές και στη δουλειά. Με την πρωτοβουλία να συγκροτήσει Γραμματεία Μεταναστών, το ΜΑΣ κάνει ένα παραπάνω βήμα σ' αυτό τον κοινό αγώνα.

ΕΣΥΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
«Κόκκινη κάρτα στα ναρκωτικά»

Ποδοσφαιρικό τουρνουά το περασμένο Σάββατο. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με μαθητικές θεατρικές παραστάσεις

Στιγμιότυπο από το παιδικό τουρνουά ποδοσφαίρου στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΕΣΥΝ
Στιγμιότυπο από το παιδικό τουρνουά ποδοσφαίρου στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΕΣΥΝ
«Παίζω μπάλα και διασκεδάζω, λέω ΝΑΙ στη ζωή», «Κόκκινη κάρτα στα ναρκωτικά», ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στο ποδοσφαιρικό παιδικό τουρνουά που διοργάνωσε με επιτυχία το Παράρτημα του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) στην Κέρκυρα το περασμένο Σάββατο, στο πλαίσιο του 6ου Πολιτιστικού και Αθλητικού Φεστιβάλ για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών. Οι μικροί αθλητές κατέβηκαν στο γήπεδο με τελικό νικητή ...τη ζωή, έπαθλο τη συλλογικότητα, την άμιλλα και ηττημένο την τοξικοεξάρτηση. Συμμετείχαν παιδικές ομάδες από: ΑΟ Κέρκυρα, ΑΣ Βολίδα, Ολυμπιακό Μαντουκίου, Ολυμπο, ΑΕΛ Λευκίμμης, Αχιλλέα Νυμφών και Οδυσσέα Αυλιωτών. Πραγματοποιήθηκαν διαγωνισμοί πέναλτι και ταχύτερου σουτ. Παράλληλα, συμμετείχαν δυο ομάδες ενηλίκων από βετεράνους ποδοσφαιριστές του ΑΟ Κέρκυρας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κέρκυρας. Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του ΕΣΥΝ Νίκος Πέρρος επισήμανε τη σημασία της συμμετοχής γονέων και κηδεμόνων στο παλλαϊκό αίτημα για πρωτογενή πρόληψη, μόρφωση, δουλειά, ψυχαγωγία, αθλητισμό, πολιτισμό. Αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του ερασιτεχνικού αθλητισμού από το κράτος, καθώς και στο παγκερκυραϊκό αίτημα για δημιουργία θεραπευτικής κοινότητας στο νησί και τη δημιουργία ειδικών προγραμμάτων για τους κρατούμενους χρήστες στις φυλακές Κέρκυρας. Χαιρετισμό απεύθυνε και ο δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με θεατρικές παραστάσεις στο θέατρο «Ρένα Βλαχοπούλου», στο Μόν Ρεπό, στις 9.15 μ.μ., όπου παίζονται σήμερα ο «Αρχοντοχωριάτης» από το Θεατρικό του 4ου Γυμνασίου και αύριο «8 γυναίκες κατηγορούνται» από το Θεατρικό του 1ου Λυκείου.

Στη Γούβα

H Eπιτροπή Ειρήνης Γούβας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά», αύριο Πέμπτη 30 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Πλυτά. Στην εκδήλωση συμμετέχουν επίσης το Παράρτημα Οικοδόμων (Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου, Γούβας) και ο Σύλλογος Γυναικών Γούβας.

Στη Λιβαδειά

Από τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου χαρακτηρίστηκε και το 6ο Αντιναρκωτικό Φεστιβάλ στη Λιβαδειά, το οποίο θα ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη 30 Ιούνη, με κύριο αίτημα τη δημιουργία «στεγνού» προγράμματος στο Νομό Βοιωτίας. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Πέμπτη στις 8.30 το απόγευμα στο Ανοιχτό Θέατρο Κρύας, με την ετήσια εκδήλωση του Αθλητικού Κολυμβητικού Ομίλου Λιβαδειάς που θα είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών.

Εξετάσεις στην αστική νομιμότητα

Στη Νομική Σχολή Αθηνών καλέστηκαν οι φοιτητές στο μάθημα «Κοινοβουλευτικό Δίκαιο» να απαντήσουν στο εξής θέμα για τις εξετάσεις του Ιούνη: «Επιχειρηματολογήστε υπέρ μικρού κόμματος που αποκλείστηκε βάσει του ισχύοντος νόμου από την κρατική χρηματοδότηση επειδή δεν πληρούσε τις απαιτούμενες ελάχιστες προϋποθέσεις».To αστικό εκπαιδευτικό σύστημα στοχεύει στο να ποτιστούν οι νεανικές συνειδήσεις με την κυρίαρχη ιδεολογία. Οι φοιτητές της Νομικής κλήθηκαν να συμβιβαστούν με τη δυνατότητα περικοπής κρατικής χρηματοδότησης σε ένα κόμμα επειδή δεν «πληρεί τις προϋποθέσεις του νόμου», που αύριο μπορεί να οδηγήσει και στην απαγόρευση της ίδιας της λειτουργίας του κόμματος.

Είναι κάτι παραπάνω από φανερή η σχέση του θέματος με τις αντιδραστικές αλλαγές που προετοιμάζονται από την αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό. Η επιχείρηση αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος και η δήθεν στόχευση της εξυγίανσής του, επιδιώκει να χειραγωγήσει τη λαϊκή αγανάκτηση, να εγκλωβίσει τον λαϊκό παράγοντα. Το θέμα σχετίζεται άμεσα με το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων που συμπεριλαμβάνεται και στο «μεσοπρόθεσμο». Νομοσχέδιο αντιδραστικότατο που νομιμοποιεί τη διαπλοκή κομμάτων με μονοπωλιακούς ομίλους, μετατρέπει τα ίδια τα κόμματα σε ανώνυμες εταιρείες και, το πιο σημαντικό, επιτρέπει στο αστικό κράτος να καθορίσει την ίδια λειτουργία των κομμάτων, όπως έχει γίνει και σε άλλες χώρες (Ρωσία, Πορτογαλία κ.α.)

Βέβαια, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν «επηρεάζονται» από το νομοσχέδιο. Η πολιτική των μονοπωλίων που υπηρετούν τους εξασφαλίζει τη νομιμότητά τους, τους εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση των ταμείων τους. Στο στόχαστρο μπαίνει το ΚΚΕ, το επαναστατικό κόμμα της εργατικής τάξης με συγκεκριμένες αρχές και τρόπο λειτουργίας που δεν έχουν καμία σχέση με τον παρασιτισμό των αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων. Στο στόχαστρο μπαίνει το ΚΚΕ, καθώς δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα της αστικής τάξης, αλλά διακηρύσσει ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Δεν αναγνωρίζει ως νόμο τα μέτρα σκλαβιάς, τους μισθούς πείνας, τη σύνταξη στα 70, το κλείσιμο νοσοκομείων και σχολείων, το ξεπούλημα της δημόσιας εκπαίδευσης, την υποθήκευση και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Δεν αναγνωρίζει ως νόμο την κλεμμένη υπεραξία, τη νόμιμη κλεψιά, τον παραγόμενο πλούτο που παράγεται από τον ιδρώτα των εργαζομένων και τον καρπώνεται μια χούφτα παράσιτα, οι κεφαλαιοκράτες.

Το ΚΚΕ δεν είναι μικρό κόμμα και δε χρειάζεται νομική στήριξη από τους γνωστούς - καθηγητές της Νομικής. Η ασπίδα του ήταν και είναι ο ίδιος ο λαός. Αυτός κράτησε όρθιο το ΚΚΕ με το ίδιο όνομα, τα ίδια σύμβολα, την ίδια σημαία 93 χρόνια. Κανένας νόμος και καμιά αστική κυβέρνηση δε χάρισε τη «νομιμότητα» του ΚΚΕ. Ούτε ποτέ θα το κάνει. Η ίδια η εργατική τάξη και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα την επέβαλαν και θα την επιβάλουν, όσο κι αν αυτή η έκφραση δεν αρέσει και δεν τη δέχονται οι καθηγητές της Νομικής και τα συγγράμματά τους.


Ανέστης ΠΡΟΥΣΑΝΙΔΗΣ
Μέλος του Γραφείου του ΝΣ ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Υποδοχή νέων μελών

Εκδήλωση υποδοχής νέων μελών διοργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, την Παρασκευή 1η Ιούλη, στις 11 το πρωί, στο Γεντί Κουλέ. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει ξενάγηση στο μαρτυρικό τόπο και στο χώρο των εκτελέσεων.

ΚΝΕ
«Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά»...

Διήμερο Εργατικό Φεστιβάλ αρχίζει αύριο στο Γεντί Κουλέ. Την Παρασκευή θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης

Το 2ο Εργατικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη με σύνθημα «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», διοργανώνουν αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή 1/7 οι κλαδικές Οργανώσεις της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Το φεστιβάλ θα γίνει στο Γεντί Κουλέ, ιστορικό τόπο όπου μαρτύρησαν πολλοί κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές. Οι διήμερες εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την ομιλία του Θοδωρή Χιώνη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, τη δεύτερη μέρα.

Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας περιλαμβάνει βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ» και συζήτηση για την ανεργία. Συναυλία με τους «Τre Note» και τον Δημήτρη Ζερβουδάκη. Αφιέρωμα στο εργατικό λαϊκό τραγούδι και λαϊκό γλέντι.

Τη δεύτερη μέρα θα υπάρχει αφιέρωμα με θέμα «Γεντί Κουλέ - Τόποι μαρτυρίων και φυλακών» από το συγκρότημα και τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ. Θεατρικό με τίτλο «Η ζωή είναι ωραία» από τη Θεατρική Ομάδα «Χωρίς αυλαία» του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Καλαμαριάς. Συναυλία από τους «3 laloun». Αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι από την Ορχήστρα του ΠΑΜΕ. Ρεμπέτικο - λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα του Βασίλη Κασούρα.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 6.30 το απόγευμα.

Στα Γιάννενα

Το Σάββατο 2 Ιούλη και ώρα 9 μ.μ. στο θεατράκι στο Μώλο θα πραγματοποιηθεί το 5ο Εργατικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στα Γιάννενα. Οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στους ανέργους και το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζήτηση για την ανεργία, το θεατρικό σκετς με τίτλο «Απεργία», αφιέρωμα στο διεθνιστικό και πολιτικό, εργατικό τραγούδι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ