ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ»
Σειρά παίρνει ο εφαρμοστικός - έκτρωμα

Σήμερα και αύριο η συζήτησή του στην Ολομέλεια. Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε το ΚΚΕ και αποχώρησε

Mε τη διαδικασία του κατεπείγοντος - με την οποία συμφώνησε και η ΝΔ - ψηφίζεται σήμερα το μεσημέρι ο λεγόμενος «εφαρμοστικός νόμος», με τον οποίο οργανώνεται νομοτεχνικά το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και χτυπιούνται περαιτέρω τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Η ΚΟ του ΚΚΕ κατέθεσε αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου και μετά την τοποθέτηση του εισηγητή της, Ν. Καραθανασόπουλου, αποχώρησε από τη συζήτηση και θα επανέλθει στη σημερινή ψηφοφορία.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε έκτρωμα τον «εφαρμοστικό νόμο», τονίζοντας ότι με αυτόν κλιμακώνεται η πιο βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση και θυσιάζεται η λαϊκή οικογένεια στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Πρόκειται, είπε, για μια πολιτική την οποία με συνέπεια ακολουθεί η κυβέρνηση, με μισθούς πείνας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και του κατώτερου μισθού στους νέους κάτω των 25 ετών, με την κατάργηση του συνόλου των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ενώ, αντίθετα, δημιουργείται ευνοϊκό κλίμα για την άνθηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση, συνέχισε, υπακούει πρόθυμα στην απελευθέρωση των αγορών στην ενέργεια, στις μεταφορές και στις τηλεπικοινωνίες προκειμένου το κεφάλαιο να επεκτείνει την κερδοφορία του και σε νέους τομείς. Ταυτόχρονα, διευρύνει την εμπορευματοποίηση σε τομείς όπως η Παιδεία, η Υγεία και η Πρόνοια, στους οποίους το κεφάλαιο έχει πολύ υψηλό επίπεδο κερδοφορίας, ενώ γενικεύει την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, η οποία έχει αρχίσει εδώ και χρόνια, καταργώντας μάλιστα και τους ελάχιστους θεσμούς περιβαλλοντικής προστασίας.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γ. Βρούτσης, προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα στηρίξει τις διατάξεις για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τονίζοντας ότι η ΝΔ καλεί από το 2009 τη σημερινή κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ., Μ. Βορίδης, ενώ ο Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως το νομοσχέδιο δείχνει ότι το μνημόνιο απέτυχε.

Περιοδείες και εκδηλώσεις του ΚΚΕ

Πλατύ άνοιγμα στο λαό πραγματοποιεί το ΚΚΕ, συζητώντας την πρόταση διεξόδου
Πλατύ άνοιγμα στο λαό πραγματοποιεί το ΚΚΕ, συζητώντας την πρόταση διεξόδου
Συνεχίζονται οι εξορμήσεις των Κομματικών Οργανώσεων σε όλη τη χώρα για την προβολή της πρότασης διεξόδου του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων, προγραμματίζονται και οι εξής δραστηριότητες:

  • Σήμερα, Πέμπτη 30 Ιούνη

-- Στις 8 μ.μ., η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ προγραμματίζει συγκέντρωση και ομιλία στον Καταχά Πιερίας.

-- Στις 8 μ.μ., οι Κομματικές Οργανώσεις Ηλιούπολης της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνουν συγκέντρωση στην πλατεία Σικελιανού στην Ηλιούπολη, με ομιλητή τον Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή.

  • Την Παρασκευή 1 Ιούλη

-- Στις 8.30 μ.μ., η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση και συζήτηση στην Ορμύλια Χαλκιδικής με ομιλητή τον Νίκο Χριστάνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., περιοδεία στο Π. Αγιονέρι Κιλκίς.

-- Στις 8 μ.μ., συγκέντρωση στο Κορδελιό.

-- Περιοδεία στην Αίγινα θα πραγματοποιήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Πειραιά. Στις 9 π.μ. θα επισκεφτεί το Δήμο Αίγινας, στις 10 π.μ. το Κέντρο Υγείας, στις 11 π.μ. τον Παιδικό Σταθμό, στις 12 το μεσημέρι την Πυροσβεστική Υπηρεσία και στη 1.30 μ.μ. την Εφορία. Στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα καταστήματα της πόλης και στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση της ΚΟ Αίγινας του ΚΚΕ, στην παλιά προβλήτα.

-- Η Αχτίδα Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση - γλέντι, στις 8.30 μ.μ., στο ΤΕΙ Πειραιά (Π. Ράλλη και Θηβών, είσοδος από Θηβών, απέναντι από JUMBO).

Αθλιότητα σε βάρος της Λ. Κανέλλη

Απρόκλητη επίθεση από άγνωστο άτομο που συμμετείχε στο μπλόκο που είχαν στήσει διαδηλωτές επί της Β. Σοφίας, στο ύψος του Ευαγγελισμού, δέχτηκε χτες το πρωί η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Κατευθυνόμενη με το αυτοκίνητό της προς τη Βουλή, σταμάτησε για να συνομιλήσει με τους συγκεντρωμένους. Μεμονωμένα άτομα από αυτούς επιχείρησαν να την εμποδίσουν να περάσει, προκαλώντας την αντίδραση των υπολοίπων. Μέσα από το πλήθος, ένας με καλυμμένο πρόσωπο πέταξε ένα γιαούρτι και απομακρύνθηκε τρέχοντας από το σημείο. Φτάνοντας στη Βουλή, η Λιάνα Κανέλλη ενημέρωσε η ίδια τους δημοσιογράφους για το περιστατικό.

Καθ' έξιν διαστρεβλωτές

Κινδυνολογώντας για τις συνέπειες από τη μη καταβολή της πέμπτης δόσης του δανείου από την τρόικα, ο Ε. Βενιζέλος επιχείρησε και χτες να σπεκουλάρει σε βάρος του ΚΚΕ, με αιχμή την καθαρή θέση του Κόμματος για την ΕΕ και το ευρώ. Είπε ο υπουργός Οικονομικών: «Θα βρεθούμε προ διλημμάτων που θέλουμε να αποφύγουμε με δεδομένο ότι εμείς, με ευρύτατη πλειοψηφία - και επαναλαμβάνω τη θαρραλέα δήλωση που είχε κάνει η κυρία Παπαρήγα πριν από λίγες μέρες - πιστεύουμε ότι η θέση της χώρας είναι μονίμως και ανεπιστρεπτί μέσα στη ζώνη του ευρώ».

Αμεση ήταν η απάντηση της Αλέκας Παπαρήγα, η οποία τον εγκάλεσε ότι αλλοιώνει τη θέση του ΚΚΕ, για να επιμείνει προκλητικά ο Ε. Βενιζέλος ότι «δεν αλλοιώνω, τη λέω όπως εσείς (...) Κρατώ από τη θέση σας την ουσία της που είναι και εξαιρετικά σημαντική εθνικά. Και σας ευχαριστώ γι' αυτή τη δήλωση που κάνατε. Ηταν πολύ υπεύθυνη». Τόσο η Αλ. Παπαρήγα, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής επέμειναν ότι ο υπουργός αλλοιώνει τη θέση του ΚΚΕ για την ΕΕ και το ευρώ, με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να λέει συγκεκριμένα: «Την έχω εξηγήσει εκατό φορές. Οποιος θέλει ακούει και όποιος δεν θέλει την αλλοιώνει».

Στο διά ταύτα, ο Βενιζέλος και η κυβέρνησή του ξέρουν καλά πως η θέση του ΚΚΕ είναι αποδέσμευση από την ΕΕ και το ευρώ με λαϊκή εξουσία. Επιμένουν, όμως, στη διαστρέβλωση, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση είναι αδίσταχτη στα μέσα που χρησιμοποιεί για να πολεμήσει το ΚΚΕ και να καλλιεργήσει συγχύσεις στο λαό.


Π.

Μπουρλότο σε ΝΑΤ και δημόσιο

Με αλλαγές που έκανε αργά χτες το βράδυ στον «Εφαρμοστικό νόμο», ο Ε. Βενιζέλος, αναστέλλονται οι ωριμάνσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από την 1η Ιουλίου 2011, μέχρι να ψηφιστεί το ενιαίο μισθολόγιο. Με τον τρόπο αυτό επιταχύνεται το χτύπημα στους μισθούς χιλιάδων εργατοϋπαλλήλων του δημοσίου.

Επίσης, προβλέπεται ότι η χρημοτοδότηση του ήδη ελλειμματικού ΝΑΤ, μειώνεται για το 2011 σε σχέση με τη χρηματοδότηση του 2010 κατά 50 εκατ. ευρώ και από το 2012 και εφεξής κατά το ποσό των 100 εκατ. για κάθε έτος σε σχέση με τη χρηματοδότηση του 2010. Με κοινή υπουργική απόφαση οι συντάξεις του ΝΑΤ αναπροσαρμόζονται από 1η Ιουλίου 2011 και εφεξής ώστε να προκύπτει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός. Με άλλα λόγια, στο εξής, οι συντάξεις των ναυτεργατών θα διαμορφώνονται με βάση τα λεφτά που έχει στο Ταμείο του ΝΑΤ, με δεδομένη την υποχρηματοδότησή του από την κυβέρνησης και τη χρόνια καταλήστευσή του από τους εφοπλιστές.

Κατά τα άλλα, ανακοινώθηκε ότι το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για τον φορολογούμενο με ένα παιδί, κατά 4.000 για δύο παιδιά, κατά 12.500 ευρώ εάν έχει τρία και κατά 2.500 ευρώ για κάθε παιδί πάνω από τα τρία. Επίσης, εξαιρούνται από την παρακράτηση «κοινωνικής αλληλεγγύης» τα εισοδήματα των αναπήρων ενώ η παρακράτηση 5% για πολιτικούς και δημάρχους επεκτείνετε και στους διοικητές οργανισμών που συμμετέχει το δημόσιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ