ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΜΑΧΗ
Μεγάλη ταξική αναμέτρηση που άφησε παρακαταθήκες

Πάντα στο δρόμο του αγώνα
Πάντα στο δρόμο του αγώνα
Στις 28 και 29 Ιούνη το ταξικό εργατικό κίνημα έδωσε μια μεγάλη απεργιακή μάχη, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι κάθε τόπος δουλειάς θα γίνει μετερίζι αγώνα. Τα βάρβαρα μέτρα που προώθησαν τα όργανα των κεφαλαιοκρατών σε συνθήκες έντασης αυταρχισμού και καταστολής δε θα «νομιμοποιηθούν» στη συνείδηση των εργατών, θα εμποδιστεί με κάθε τρόπο η εφαρμογή τους.

Η επιτυχία της διήμερης απεργίας και πάλι ήταν αποτέλεσμα μιας μεγάλης κινητοποίησης των ταξικών δυνάμεων, του ΠΑΜΕ, που ξεκίνησε πολλές μέρες πριν. Με περιοδείες, εξορμήσεις και συσκέψεις στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, το κάλεσμα της απεργίας έφτασε ακόμα πιο μακριά. Τις μέρες της απεργίας η μάχη δόθηκε στις πύλες των εργοστασίων, των τραπεζικών καταστημάτων, των δημόσιων υπηρεσιών, στους καταπέλτες και αλλού. Για να περιφρουρηθεί η απεργία από την εργοδοτική ασυδοσία, από την τρομοκρατία που καλλιεργούν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το κεφάλαιο, η ΕΕ και το ΔΝΤ μέσα από τα αστικά μέσα ενημέρωσης.

Μια δύσκολη μάχη που δεν ήταν άκαρπη. Εκατοντάδες και χιλιάδες εργαζόμενοι έκαναν το βήμα. Ξεπέρασαν το φόβο και απήργησαν, ήρθαν στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Εκεί όπου η ταξική οργάνωση και πειθαρχία αντιμετώπισε με επιτυχία την επίθεση που εξαπέλυσαν οι υποτακτικοί του κεφαλαίου. Μια επίθεση που διατρεχόταν, σίγουρα, από μια ενιαία αντίληψη: Να φοβίσουν, να χτυπήσουν την απεργία, να χτυπήσουν τον ταξικό οργανωμένο αγώνα. Να στείλουν το μήνυμα «κάντε ό,τι άλλο θέλετε, αλλά μην κάνετε απεργίες γιατί έχουν κόστος για τα αφεντικά μας». Ομως δεν τα κατάφεραν. Αυτή η απεργιακή μάχη τελείωσε με την υπόσχεση ότι τώρα αρχίζει η σύγκρουση. Η ταξική πάλη οξύνεται.

Η διεθνής απήχηση της απεργίας

Σημαντική ήταν η διεθνής απήχηση της απεργίας. Δεκάδες μηνύματα διεθνιστικής αλληλεγγύης στάλθηκαν προς τα ταξικά συνδικάτα και τις Ομοσπονδίες.

Χαρακτηριστικά είναι τα μηνύματα που έφτασαν στην Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Η Διεθνής Συνδικαλιστική Οργάνωση των Εργατών στις Κατασκευές, το Ξύλο και στις Βιομηχανίες Οικοδομικών Υλικών (UITBB), με ανακοίνωσή της, σημειώνει: «Σε αυτόν τον αποφασιστικό αγώνα είναι σημαντικό ότι οι εργάτες οργανώνονται και ενώνονται για να υπερασπιστούν τα ταξικά τους συμφέροντα και με αυτό τον τρόπο το συμφέρον όλων των εργατών». Την αλληλεγγύη της εκφράζει και η Συντεχνία Οικοδόμων, Ξυλουργών, Μεταλλωρύχων και Γενικών Εργατών Κύπρου ΠΕΟ. Η Ενωση Εργατών στις Κατασκευές Δανίας σημειώνει πως αντίστοιχα και στη Δανία οι εργάτες αντιμετωπίζουν «μια κατά μέτωπο επίθεση». Η Ομοσπονδία Εργατών στις Κατασκευές της Ινδίας τονίζει πως «εμείς, τα εκατομμύρια των Ινδών εργατών στις κατασκευές είμαστε μαζί σας στους δίκαιους αγώνες σας». Η Λατινοαμερικάνικη Συνομοσπονδία Οικοδόμων Ξύλου και Κατασκευαστικών Υλικών (FLEMACON) δηλώνει «την αμέριστη υποστήριξή της στους εργαζόμενους και εργαζόμενες της Ελλάδας που βρίσκονται στην πάλη για μια κοινωνία δίκαιη και κυρίαρχη».

Μηνύματα στην Ομοσπονδία Οικοδόμων, επίσης, απέστειλαν: Η Πακιστανική Εργατική Ομοσπονδία, η Εθνική Συνδικαλιστική Οργάνωση στις Κατασκευές, το Ξύλο και την Οδοποιία (ΣΥΝΜΠΑΡΟΥΤΕ) Νίγηρα, η Εθνική Συνδικαλιστική Οργάνωση Κατασκευών Ξύλου, Εξόρυξης και Ενέργειας Αυστραλίας, η Ενωση Υδραυλικών και Ατμομονταδόρων Καναδά και το Κριτικό Συνδικαλιστικό Δίκτυο Φινλανδίας.

Ακόμα στο ΠΑΜΕ μηνύματα αλληλεγγύης έστειλαν το Ταξικό Συνδικαλιστικό Μέτωπο Γαλλίας, το Συνδικάτο LUSLM Μαυριτανίας, συνδικαλιστές από την Αργεντινή που συσπειρώνονται στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία.

Μηνύματα που απευθύνονται στο ΚΚΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έστειλαν ο Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία και το ΚΚ Ισραήλ.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Σε 48ωρες απεργίες οι εργαζόμενες στα DIA

Διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους

Mε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις απαντούν στην εργοδοτική ασυδοσία και την ποινικοποίηση του αγώνα οι εργαζόμενες των σούπερ - μάρκετ DIA στα Γιάννενα. Συσπειρωμένοι στο ταξικό τους σωματείο, των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, κλιμακώνουν τον αγώνα τους μετά την επίσχεση εργασίας με μπαράζ επαναλαμβανόμενων απεργιών από σήμερα διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων για όλες τις εργαζόμενες. Σαν μια γροθιά κατατρόπωσαν την προσπάθεια της εργοδοσίας να σπάσει τον αγώνα τους βάζοντας μέρος των δεδουλευμένων στις 4ωρίτισσες. Δε λύγισαν από την κατάπτυστη απόφαση του δικαστηρίου να βγάλει μετά από σχετική αγωγή της εργοδοσίας παράνομη και καταχρηστική τη χθεσινή στάση εργασίας που κήρυξε του ΔΣ του σωματείου και συνεχίζουν ακόμη πιο δυναμικά με αγωνιστικό σθένος και κουράγιο τον αγώνα τους. Σε έκτακτη χθεσινή γενική συνέλευση του σωματείου λίγο πριν την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ αποφασίστηκε χωρίς δεύτερη σκέψη μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων. Η παραπάνω σθεναρή, αγωνιστική στάση αποκτά πρόσθετη σημασία για τον κλάδο, συνολικά για την εργατική τάξη στο νομό, αφού πρόκειται για εργαζόμενες γυναίκες, αρκετές από αυτές με οικογένειες και παιδιά που κάνουν αποφασιστικό βήμα, μπαίνουν στον αγώνα, παλεύοντας για τον ιδρώτα και το μόχθο τους, για τις ίδιες και τις οικογένειές τους. Δίνουν μια σκληρή μάχη και συγκρούονται ανοιχτά με την εργοδοσία μέσα στο χώρο δουλειάς, εκεί, δηλαδή, όπου υλοποιούνται όλα τα αντεργατικά μέτρα, κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας, που στοχεύουν στην προστασία και ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου μέσα από το βάθεμα της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Και επίσημα τέλος στην απεργία

Να μη συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις που στην πραγματικότητα τις είχαν σταματήσει από την περασμένη Δευτέρα αποφάσισε, προχτές, η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΑΔ (ΣΥΡΙΖΑ).

Η πρόταση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων ήταν να συνεχιστεί η απεργία και να γίνει νέα εκτίμηση της κατάστασης μετά την ψήφιση των μέτρων και, πάντως, έθεσε το ζήτημα κλιμάκωσης του αγώνα προκειμένου να μην περάσουν στην πράξη τα μέτρα αυτά. Βεβαίως, την πρόταση αυτή απέρριψε η πλειοψηφία, που υπονόμευσε τις 48ωρες απεργίες από τη στιγμή που άρχισαν.

Η ΠΑΣΚΕ πριν ακόμα ξεκινήσει η απεργία απηύθυνε «ύστατη έκκληση» για «διάλογο» στην κυβέρνηση. Ετσι καλλιεργούσε την αυταπάτη ότι ήταν δυνατόν να βρεθεί μια «λύση» τάχα προς όφελος των εργαζομένων. Το ίδιο εξυπηρέτησε και η συνάντηση που έγινε στη μέση της απεργίας αλλά και η απόφαση της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ να μη δοθεί η μάχη της περιφρούρησής της.

Η ηττοπάθεια και η μοιρολατρία που καλλιεργούσε η πλειοψηφία όλο αυτό το διάστημα, ο στόχος της να υπονομεύσει και να εκτονώσει και όχι να κλιμακώσει τις αγωνιστικές αντιδράσεις των εργαζομένων, φάνηκαν και από τη θέση που εξέφρασε στην προσπάθειά της να μην κηρυχθεί η απεργία παράνομη. Η θέση αυτή έλεγε ότι έτσι κι αλλιώς ο νόμος θα ψηφιστεί και η απεργία θα σταματήσει αλλά και ότι στην απεργία συμμετέχουν τόσο λίγοι που είναι σα να μη γίνεται απεργία! Αυτά τα γεγονότα αποκαλύπτουν τον πραγματικό ρόλο της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ, η οποία «αγωνίζεται» στα λόγια και στην πράξη στέκεται ενάντια στους εργαζόμενους και στα συμφέροντά τους.

Να ανακληθεί η τρομοκρατική απόλυση

Την τρομοκρατική απόλυση της εργαζόμενης Δέσποινας Σταυρίδου από τα παιδικά χωριά SOS, παραμονές της 48ωρης απεργίας κατήγγειλαν χτες με παράσταση διαμαρτυρίας στα παιδικά χωριά SOS στη Βάρη και στη διοίκηση τους στο κέντρο της Αθήνας το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών και Συναφών Χώρων και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Οπως κατήγγειλαν, η απόλυση έγινε την περασμένη Παρασκευή αφού η εργαζόμενη αρνήθηκε να πάρει αναγκαστική άδεια υπογράφοντας και ένα κείμενο που ήταν προσβλητικό για την ίδια. Η εργαζόμενη εργάζεται στα παιδικά χωριά SOS απ' το 2006 ως Μητέρα SOS. Η διοίκηση απαίτησε απ' την εργαζόμενη να πάρει αναγκαστική άδεια με αποδοχές υπογράφοντας ένα έγγραφο στο οποίο αναφέρεται ανάμεσα στα άλλα ότι δεν έχει το τελευταίο διάστημα «πνεύμα συνεργασίας» και ότι αρνείται να δεχτεί την εντολή της διοίκησης να της ανατεθούν περισσότερα παιδιά, ενώ ήδη είναι υπεύθυνη για πέντε παιδιά!

Το Σωματείο και η ΟΓΕ κατήγγειλαν ότι η εργαζόμενη απολύθηκε για τη συνδικαλιστική της δράση γιατί γνώριζε και αναδείκνυε με τη δράση της τα προβλήματα που υπήρχαν στα παιδικά χωριά SOS, και είχε ενημερώσει τους εργαζόμενους ότι θα πάρει μέρος στην 48ωρη απεργία. Απαίτησαν την ανάκληση της απόλυσης, διαμηνύοντας στην εργοδοσία ότι η απόλυση δε θα περάσει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ