ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ετοιμάζει «εργαλεία» κατάκτησης της Αρκτικής

Ανάβει ο ανταγωνισμός για το μοίρασμα φυσικού πλούτου

Από παλιότερη ερευνητική αποστολή της Ρωσίας στο Βόρειο Πόλο, καθώς με το λιώσιμο των πάγων ο πλούτος στο υπέδαφος γίνεται «μήλον της Εριδος»

Associated Press

Από παλιότερη ερευνητική αποστολή της Ρωσίας στο Βόρειο Πόλο, καθώς με το λιώσιμο των πάγων ο πλούτος στο υπέδαφος γίνεται «μήλον της Εριδος»
Μιλώντας στη διαπεριφερειακή συνδιάσκεψη του κόμματος «Ενιαία Ρωσία» για την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη των Ουραλίων έως το 2020, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιούνη στην πόλη Εκατερινμπούργκ, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε πως η Ρωσία σκοπεύει αποφασιστικά να υπερασπιστεί τα γεωπολιτικά της συμφέροντα στην Αρκτική. «Η Ρωσία σκοπεύει να διευρύνει την παρουσία της στην Αρκτική», υπογράμμισε ο Πούτιν, σημειώνοντας πως η Μόσχα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις άλλες χώρες για την «ανάπτυξη» της περιοχής της Αρκτικής. «Αλλά τα δικά μας γεωπολιτικά συμφέροντα θα τα υπερασπιστούμε αποφασιστικά και με συνέπεια», πρόσθεσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Την περίοδο 2012-2020, η Ρωσία θα κατασκευάσει τρία ατομικά παγοθραυστικά για τις εργασίες στην Αρκτική, καθώς και μια σειρά παγοθραυστικών με μηχανικούς κινητήρες. Σύμφωνα με τον Πούτιν, τα παγοθραυστικά αυτά «θα μας επιτρέψουν να κάνουμε σταθερές εργασίες στην Αρκτική, ενώ θα διευκολύνουν τη θαλάσσια δίοδο μεταφοράς από τον Ειρηνικό ωκεανό στον Ατλαντικό». «Η Ρωσία είναι μεγάλη αρκτική δύναμη και χωρίς δυνατό στόλο παγοθραυστικών δε θα μπορέσουμε να υπάρξουμε», υπογράμμισε ο Πούτιν

Το ρωσικό κεφάλαιο, επιδιώκοντας να επωφεληθεί από τις κλιματολογικές αλλαγές, που κάνουν ευκολότερη την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Αρκτικής, ετοιμάζει τα ανάλογα «εργαλεία». Ο Β. Πούτιν, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις σοβαρές ανησυχίες για επερχόμενη μεγάλη οικολογική καταστροφή της Αρκτικής από τα σχέδια εκμετάλλευσης του πλούτου της από τα μονοπώλια, δήλωσε: «Η Ρωσία θα αναπτύξει στην περιοχή σύγχρονη συνοριακή υποδομή, μετεωρολογικούς σταθμούς, σύστημα ελέγχου για την κατάσταση της φύσης και των βιολογικών πηγών κι ούτε ένα βιομηχανικό σχέδιο δε θα υλοποιηθεί στη ρωσική Αρκτική χωρίς τον υπολογισμό των πιο αυστηρών οικολογικών κριτηρίων».


Ι. Π.

ΣΟΥΔΑΝ
«Ανοιχτό» το μοίρασμα του πετρελαίου

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Οι αντιμαχόμενες δυνάμεις του Σουδάν συμφώνησαν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από την κεντρική περιοχή Αμπγέι και το νότιο Κορντοφάν, λίγες μόλις ημέρες πριν την επίσημη κήρυξη ανεξαρτησίας στο Νότιο Σουδάν, στις 9 Ιούλη και εν μέσω βίαιων συγκρούσεων. Προηγούμενα οι Βορειοσουδανοί και Νοτιοσουδανοί ηγέτες είχαν καταλήξει σε συμφωνία με στόχο την «αποστρατιωτικοποίηση» της συγκεκριμένης περιοχής και την ανάπτυξη κυανόκρανων από την Αιθιοπία.

Την περασμένη Τρίτη συμφωνήθηκε πως οι πρώην Νοτιοσουδανοί ένοπλοι στο Νότιο Κορντοφάν είτε θα αφοπλιστούν είτε θα ενταχθούν στο στρατό του Βόρειου Σουδάν. Ωστόσο, «ανοιχτό» παραμένει το ζήτημα του μοιράσματος των κοιτασμάτων πετρελαίου μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας. Περίπου το 75% των κοιτασμάτων πετρελαίου βρίσκεται στο νότο, ωστόσο οι αγωγοί διαπερνούν τη βόρεια περιοχή του Σουδάν.

Στο μεταξύ, ο Κινέζος Πρόεδρος, Χου Ζιντάου δεσμεύτηκε την Τετάρτη να συνεχίσει η χώρα του να επενδύει στο Σουδάν - καθώς είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές του αργού πετρελαίου του Σουδάν - ακόμα και μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Νότου, μετά την συνάντηση που είχε στο Πεκίνο με τον Πρόεδρο της χώρας Ομάρ Χασάν αλ Μπασίρ, για τον οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην περιοχή του Νταρφούρ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Νέα εκκαθαριστική επιχείρηση στις βορειοδυτικές μεθοριακές περιοχές της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, εξαπέλυσε, χτες, ο συριακός στρατός. Αντικαθεστωτικές πηγές μιλούν για άλλους 11 νεκρούς και περισσότερους από 50 τραυματίες, ενώ ανεβάζουν το συνολικό απολογισμό των ταραχών που βιώνει η χώρα από τα μέσα Μάρτη σε 1.342 νεκρούς πολίτες και 342 νεκρούς από τις δυνάμεις ασφαλείας. Την ίδια ώρα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε νέες κυρώσεις, με στόχο αυτή τη φορά το συριακό στρατό, του οποίου «πάγωσε» το οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο βρίσκεται υπό αμερικανική δικαιοδοσία. Πρόκειται για κίνηση μάλλον συμβολική, αφού πιθανότατα δεν υπάρχουν τέτοιου είδους περιουσιακά στοιχεία υπό αμερικανική δικαιοδοσία.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Στην πατρίδα τους επέστρεψαν μετά από 18 μήνες ομηρίας στο Καπίσκι του Αφγανιστάν οι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι του «Φρανς 3», Ερβέ Γκεσκιέρ και Στεφάρ Ταπονιέ, μετά από πολύμηνες μυστικές διαπραγματεύσεις.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Νότιο Ιράκ κατά τη διάρκεια «επίθεσης που δέχτηκαν», όπως ανακοινώθηκε λακωνικά επισήμως.

ΛΟΥΜΠΟΥΜΠΑΣΙ.-- Ανταλλαγή πυροβολισμών σημειώθηκε την Τετάρτη στην πόλη Λουμπουμπάσι του Κονγκό λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι γιορτασμοί για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της χώρας, παρουσία του Προέδρου Ζόζεφ Καμπίλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος των ενόπλων ήταν μια στρατιωτική αποθήκη, με αποτέλεσμα να ανοίξουν πυρ αστυνομικοί. Δύο ένοπλοι και τρεις πολίτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τα 90χρονά του γιορτάζει σήμερα το ΚΚ Κίνας, διοργανώνοντας γιορτές για ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. Η σημερινή Κίνα, με την ηγεσία του, στο όνομα του «σοσιαλισμού με κινέζικα χαρακτηριστικά» και της λεγόμενης «αρμονικής κοινωνίας», διευρύνει τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, ανοίγει νέες δυνατότητες στο κεφάλαιο για μεγαλύτερη κερδοφορία με την εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης των εργατών.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέος ... ένοχος για την επιδημία E.Coli

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τον ένοχο της επιδημίας της αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας ή Ε. Coli αναζητούν οι γερμανικές αρχές με προφανή στόχο να μετακυληθεί η ευθύνη και να μετριαστούν όσο το δυνατόν οι συνέπειες για τη γερμανική βιομηχανία τροφίμων και φυσικά για τον ασύδοτο και επικίνδυνο τρόπο παραγωγής τροφίμων απόλυτα υποταγμένο στους νόμους της αγοράς και του κέρδους. Είναι η μόνη άγνοια των γερμανικών αρχών και όχι φυσικά οι 48 νεκροί και τα 4.000 περίπου κρούσματα της επιδημίας σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική από τις αρχές Μάη όταν πρωτοξέσπασε η επιδημία.

Αρχικά, χωρίς αιδώ και δίχως καν να έχει γίνει οποιαδήποτε έρευνα, οι γερμανικές αρχές είχαν δείξει ως ένοχο τα αγγουράκια που εισήχθησαν από την Ισπανία. Μετά από λίγες ημέρες αποκαλύφθηκε ότι η επιδημία συνδέεται με φύτρες σπόρων στη Γερμανία. Τελικά χτες βρέθηκε ...νέος ένοχος: Σπόροι μοσχοσίταρου που εισήχθησαν από την Αίγυπτο.

Ειδικοί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών (ECDC) και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA) δήλωσαν ότι οι αρχικές έρευνες υποδηλώνουν ότι «ύποπτο μέσο της μόλυνσης τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία είναι η κατανάλωση φύτρων», αλλά η «έρευνα προς τα πίσω στη διατροφική αλυσίδα προοδεύει και έχει δείξει σε μεγάλο βαθμό ότι σπόροι μοσχοσίταρου που εισήχθησαν από την Αίγυπτο είτε το 2009 και/είτε το 2010 εμπλέκονται και στα δύο ξεσπάσματα».

Οι ύποπτοι σπόροι φέρεται ότι έχουν εισαχθεί από τη γερμανική εταιρεία οργανικών σπόρων «agaSAAT». Ας σημειωθεί ωστόσο ότι και οι δύο ερευνητικές ομάδες, της ECDC και της EFSA προειδοποίησαν ότι η μόλυνση των σπόρων μπορεί να προέκυψε σε οποιοδήποτε στάδιο στη μακρά και περίπλοκη αλυσίδα προμήθειας, ανάμεσα στην παραγωγή των σπόρων, τη μεταφορά, το πακετάρισμα και τη διανομή, οπότε «αυτό σημαίνει ότι και άλλες παρτίδες μολυσμένων δυνάμει σπόρων εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες εντός της ΕΕ και ίσως και εκτός».

ΙΝΔΙΑ
Νεκρά βρέφη σε νοσοκομείο

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ._

Σοβαρά ερωτηματικά εγείρει ο θάνατος 17 βρεφών το τελευταίο 48ωρο σε κρατικό νοσοκομείο της Ανατολικής Ινδίας, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες στους γονείς. Τα βρέφη που βρίσκονταν στο Νοσοκομείο Παίδων της Καλκούτας, στο κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης, έχασαν τη ζωή τους, χωρίς να διευκρινίζονται επαρκώς τα αίτια, με τις αρχές να δηλώνουν ότι θα ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό. Ο διευθυντής του νοσοκομείου ωστόσο υποστήριξε ότι δεν υπήρξε αμέλεια εκ μέρους του προσωπικού και τα βρέφη κατέληξαν είτε γιατί ήταν πρόωρα, είτε γιατί ασθενούσαν από σηψαιμία ή γιατί γεννήθηκαν πολύ κάτω από το προβλεπόμενο βάρος, αρνούμενος κάθε ευθύνη του προσωπικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ