ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Σε εφαρμογή τα αντιλαϊκά μέτρα

Εκτακτο Γιούρογκρουπ για την «επόμενη μέρα». Στην ατζέντα το κούρεμα των παλιών κρατικών ομολόγων και τα νέα δάνεια. Αδυσώπητες κόντρες για την «εθελοντική συμμετοχή» των τραπεζών

Μετά και την ψήφιση του «μεσοπρόθεσμου πλαισίου» της ομοβροντίας από τα νέα βάρβαρα μέτρα η Ευρωπαϊκή Ενωση μαζί με τους άλλους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς, τους τραπεζίτες και τις άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας βάζουν σε πρώτο πλάνο τη διαδικασία της ελεγχόμενης καταστροφής κεφαλαίων, σε πρώτη φάση μέσα από τις τεχνικές «εθελοντικής επιμήκυνσης» των ελληνικών κρατικών ομολόγων που λήγουν στα επόμενα χρόνια.

Την ερχόμενη Κυριακή συγκαλούν και πάλι σε έκτακτη σύσκεψη τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) με βασικό αντικείμενο την κατάσταση και τις συνθήκες που διαμορφώνουν απέναντι στο λαό.

Στη σύσκεψη των επιτελείων της λυκοσυμμαχίας μπαίνουν και τα παρακάτω:

  • Η αποδέσμευση της διαβόητης 5ης δόσης (συνολικά 12 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ) με την οποία εκβίαζαν το λαό και τα οποία σχεδόν στο σύνολο θα «επιστραφούν» στους τραπεζίτες και τα άλλα τρωκτικά για την εξυπηρέτηση παλαιότερων κρατικών δανείων.
  • Η μετακύλιση μέρους από το υπερσυσσωρευμένο κρατικό χρέος για το κομμάτι που λήγει στα προσεχή, ζοφερά για το λαό, χρόνια. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να παραπεμφθούν σε επόμενα κοιναγορίτικα διαβούλια. Πίσω από τη λεγόμενη «εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών» σοβούν οι αδυσώπητες κόντρες τραπεζιτών, των κρατών και κυβερνήσεων που τους στηρίζουν και εκπροσωπούν. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, για λογαριασμό των εμπλεκόμενων γερμανικών τραπεζών, ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή του γερμανικού χρηματοπιστωτικού κλάδου θα διαμορφωθεί στα 3,2 δισ. ευρώ και θα αφορά σε ομόλογα που λήγουν μέχρι το 2014. Πρόκειται δηλαδή για τον απόλυτο εμπαιγμό, για ποσά που δεν είναι ούτε καν απλή παρωνυχίδα σε σχέση με τον όγκο του υπερσυσσωρευμένου κρατικού χρέους. Να σημειωθεί ότι πάνω από το 55% από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που σήμερα βρίσκονται στις γερμανικές τράπεζες λήγουν από το 2020 και μετά...
  • Παράλληλα συνεχίζονται και οι συζητήσεις για τα νέα δάνεια για την ανακύκλωση των προηγούμενων, που με βάση ορισμένες προσεγγίσεις θα ξεπεράσουν τα 100 δισ. ευρώ. Είναι απόλυτα φανερό ότι μαζί με αυτά ετοιμάζουν τα νέα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις προκειμένου να δέσουν το λαό στο άρμα των μονοπωλίων. Οι τελικές αποφάσεις τους αναμένονται για το φθινόπωρο από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Ζωτικής σημασίας» είναι για τους μεγαλορεντιέρηδες του οίκου «Fitch» η «επίλυση της ελληνικής κρίσης», στην κατεύθυνση δηλαδή των αλλεπάλληλων αντιλαϊκών μέτρων. Σε χτεσινό ραπόρτο σημειώνουν ότι αυτό από μόνο του δεν μπορεί να αποτρέψει τη «συστημική απειλή για την ευρωζώνη», δηλαδή την όξυνση και εξάπλωση της καπιταλιστικής κρίσης ανεξάρτητα από την έκβαση της κατάστασης που διαμορφώνεται στην Ελλάδα.

«Εξειδίκευση» των μέτρων

Το νέο τσεκούρι στο λαϊκό εισόδημα μπαίνει σε άμεση εφαρμογή. Από την επόμενη μισθοδοσία για το μήνα Ιούλη βάζουν μπροστά τις νέες τρανταχτές μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, στα εισοδήματα των αυτοαπασχολούμενων. Η καρατόμηση του αφορολόγητου (8.000 από 12.000 ευρώ) φέρνει αφαίμαξη εισοδημάτων ύψους 400 ευρώ το χρόνο, που ισοδυναμεί με 28,6 ευρώ για καθέναν από τους 14 μισθούς - συντάξεις. Το μέτρο εφαρμόζεται αναδρομικά από 1η Γενάρη 2011 και η αυξημένη παρακράτηση μπαίνει σε άμεση εφαρμογή.

Σύμφωνα με προσθήκες που μπήκαν στον εφαρμοστικό νόμο προβλέπονται:

  • Είναι απόλυτα φανερό ότι το τέλος επιτηδεύματος (για φέτος 300 ευρώ) θα χρεωθεί και σε μισθωτούς που αναγκάζονται να δουλεύουν με το «μπλοκάκι». Η μοναδική εξαίρεση αφορά τη γενική διάταξη για τους νέους επαγγελματίες με διάρκεια λειτουργίας μέχρι 5 χρόνια. Είναι φανερό επίσης ότι το χαράτσι καταβάλλεται για οποιοδήποτε ποσό ακόμη και σε περίπτωση ανενεργών αυτοαπασχολούμενων.
  • Πρόσθεσαν και τη διάταξη για το πάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων στο Δημόσιο μέχρι την εφαρμογή του λεγόμενου «ενιαίου μισθολογίου» με το οποίο φέρνουν τα ακόμη χειρότερα.
  • Το προβλεπόμενο χαράτσι 10 ευρώ το μήνα, τάχα για την αντιμετώπιση της ανεργίας για τους ασφαλισμένους στα ταμεία ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ, θα καταβάλλεται από 1 Αυγούστου μαζί με τα αναδρομικά για το 7μηνο Γενάρης - Ιούλης, που θα επιμεριστούν στο ερχόμενο 5μηνο. Είναι φανερό ότι η «λύση» αυτή θα επιλεγεί και για σειρά από άλλα χαράτσια, όπως για παράδειγμα στο 3% που μπαίνει στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων (στενός και ευρύτερος τομέας) και σε άλλα αντίστοιχα για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους στον ιδιωτικό τομέα.

Α. Σ.

ΟΓΚΟΣ ΛΙΑΝΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ
Στο 13,3% η πτώση το τετράμηνο

Με ραγδαίους ρυθμούς συνεχίζεται η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των λαϊκών τάξεων, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της εφαρμογής του εξοντωτικού μνημονίου

Νέα μεγάλη μείωση, 13,3%, σημείωσε ο όγκος των λιανικών πωλήσεων το πρώτο τετράμηνο του χρόνου σε σχέση με την περίοδο Γενάρη - Απρίλη του 2010. Ειδικά το μήνα Απρίλη, συγκριτικά με τον Απρίλη του προηγούμενου χρόνου, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων σημείωσε κάμψη 8,8%, ως αποτέλεσμα της δραστικής μείωσης των εισοδημάτων - και κατ' επέκταση της αγοραστικής δύναμης - των λαϊκών τάξεων, λόγω της οικονομικής κρίσης και της εφαρμογής του αιμοσταγούς μνημονίου. Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη πτώση των λιανικών πωλήσεων εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και την κατάρρευση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού το πεντάμηνο Γενάρη - Μάη 2011, καθώς μειώθηκε η βάση άντλησης έμμεσων φόρων (φόροι κατανάλωσης και φόροι συναλλαγών), παρά τη μεγάλη αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το Μάη του 2010.

Ενδεικτικό της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης των εργαζομένων είναι ότι η μείωση του όγκου των πωλήσεων αγγίζει και τα καταστήματα ειδών διατροφής, τα οποία τον Απρίλη φέτος, σε σχέση με τον περσινό Απρίλη, εμφανίζουν πτώση 4,6%. Ακόμα μεγαλύτερη πτώση, 11,6% και 11,8% αντίστοιχα, εμφανίζει ο όγκος των πωλήσεων στα καταστήματα καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων, καθώς και στα λοιπά καταστήματα.

Από τις 8 κατηγορίες καταστημάτων που παρακολουθεί η Στατιστική Αρχή, οι 6 εμφανίζουν μείωση του όγκου των πωλήσεων και μόλις 2 άνοδο.

Αναλυτικότερα:

  • Μεγάλα καταστήματα τροφίμων: -3,1%
  • πολυκαταστήματα: 3,7%
  • καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων: -11,6%
  • τρόφιμα - ποτά - καπνός: -7%
  • φαρμακευτικά - καλλυντικά: -18,6%
  • ένδυση - υπόδηση: -6,3%
  • έπιπλα - ηλεκτρικά είδη: -19%
  • βιβλία - χαρτικά - λοιπά: 15%

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η πτώση του όγκου των πωλήσεων την περίοδο Γενάρη - Απρίλη 2011 προς Γενάρη - Απρίλη 2010, καθώς ο σχετικός δείκτης υποχώρησε κατά 13,3%.

Τα καταστήματα ειδών διατροφής εμφανίζουν μείωση 8,5%, τα καταστήματα καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων 18,3% και τα λοιπά καταστήματα 17%.

Ενδεικτικό της ραγδαίας επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών στρωμάτων την περίοδο εφαρμογής του μνημονίου είναι ότι τον Απρίλη του 2011, ο δείκτης που παρακολουθεί τον όγκο των λιανικών πωλήσεων είναι 13 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τα αντίστοιχα επίπεδα του Δεκέμβρη του 2005.

Με βάση το 100 (2005) ο γενικός δείκτης τον Απρίλη του 2011 είχε μειωθεί στο 87,1, με το δείκτη των καταστημάτων ειδών διατροφής να διαμορφώνεται στο 97,3, των λοιπών καταστημάτων στο 78,9 και των καταστημάτων καυσίμων και λιπαντικών στο 68,4.

ΔΕΗ ΑΕ
Ρότα για νέα κέρδη μέσω της «απελευθέρωσης»

Επιδοκιμάζει τις κυβερνητικές επιλογές και τις ρυθμίσεις, που θα εκτοξεύσουν τα τιμολόγια τα επόμενα δυο χρόνια

Ακάθεκτη εφορμά στα νέα δεδομένα της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας η ΔΕΗ ΑΕ, καθώς η διοίκησή της συμφωνεί και επαυξάνει με την κυβερνητική πολιτική, απέναντι στη «γεμάτη προκλήσεις επόμενη διετία» - όπως είπε ο επικεφαλής της επιχείρησης Α. Ζερβός - στη χτεσινή Γενική Συνέλευσή της. Η «προκλητική» αυτή διετία αναμένεται να φέρει περισσότερα κέρδη στους ιδιώτες μετόχους, τόσο τους παλιούς, όσο και τους νέους που αναζητά η κυβέρνηση, αλλά και πολύ μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στους καταναλωτές, ιδίως στα λαϊκά νοικοκυριά.

Ο γγ του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κ. Μαθιουδάκης, μιλώντας εκ μέρους της κυβέρνησης στη ΓΣ, σημείωσε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη ο τρόπος ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ενώ για τα δίκτυα έκανε μια γενικόλογη αναφορά περί διατήρησης του δημόσιου ελέγχου. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, Ν. Φωτόπουλος, προανήγγειλε προσφυγή της Ομοσπονδίας στη Δικαιοσύνη κατά της ιδιωτικοποίησης, επικαλούμενος την ενσωμάτωση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων στα πάγια της επιχείρησης. Σχετικά με την πρόσφατη απεργία, ο επικεφαλής της ΔΕΗ έκανε λόγο για εκτιμώμενες απώλειες μεταξύ 30-40 εκατ. ευρώ. Στο περιθώριο της ΓΣ, δήλωσε ότι δεν έχει γίνει κάποια προετοιμασία από τη ΔΕΗ για την ιδιωτικοποίηση, επειδή «δεν έχει ζητηθεί από τον μέτοχο. Εφόσον ζητηθεί, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε», επισήμανε.

Περιγράφοντας τους στόχους της ΔΕΗ, ο Α. Ζερβός σημείωσε: Θα δημιουργηθεί σταδιακά και το αργότερο έως τον Ιούνη του 2013, ο μηχανισμός σύνδεσης του ενεργειακού σκέλους των τιμολογίων με τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς, με μόνη εξαίρεση τους «ευάλωτους» καταναλωτές. Αυτό σημαίνει ότι οι λιανικές τιμές θα αυξομειώνονται με βάση τη χοντρική τιμή, η οποία όμως είναι δομημένη με τρόπο που να διασφαλίζει υπερκέρδη για τους παραγωγούς, ενώ δεν αντανακλά απαραίτητα το κόστος παραγωγής, αντιθέτως πολλές φορές το ξεπερνά τεχνητά και υπερβολικά, όπως με την απεργία.

Παράλληλα, προωθείται η σταδιακή πρόσβαση τρίτων στο λιγνίτη και η εκχώρηση της διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων σε ανεξάρτητο φορέα. Και αυτοί οι σχεδιασμοί στηρίζονται από τη ΔΕΗ, που αποβλέπει σε μεγάλα κέρδη από την εκτόξευση των χρεώσεων στα νοικοκυριά.

Απολογιστικά, το 2010, το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ διαμορφώθηκε σε 95,82% από 99,47% το 2009, με πτώση πωλήσεων κατά 3,2%. Στην εμπορική χρήση είχε τη μεγαλύτερη μείωση, κατά 10,7%, αύξησε όμως το μερίδιό της στις εξαγωγές στο 16,94% από 8,70%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ