ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούλη 2011
Σελ. /32
20ό ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στη Ρούμελη με πλούσιο πολιτικό - πολιτιστικό πρόγραμμα

Ξεκινούν την Παρασκευή 8 Ιούλη οι εκδηλώσεις

Ξεκινούν την ερχόμενη Παρασκευή οι εκδηλώσεις του 20ού Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ που φέτος γίνεται στη Ρούμελη. Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για αυτή τη μεγάλη συνάντηση νέων από όλη τη χώρα με την ιστορία και τους αγώνες του ΚΚΕ, του επαναστατικού κινήματος στην Ελλάδα. Μια συνάντηση που θα είναι πηγή έμπνευσης, πηγή άντλησης διαχρονικών διδαγμάτων, μελέτης των νομοτελειών της ταξικής πάλης. Αυτό εκφράζει και το σύνθημα του Διημέρου: «Η ιστορία του ΚΚΕ διδάσκει: Αγώνας για ανατροπή!».

Η κατασκήνωση θα φιλοξενηθεί στο κάμπινγκ του ΕΟΤ στα Καμένα Βούρλα, ενώ το πρόγραμμα του Διημέρου απλώνεται σε διάφορες περιοχές (Λαμία, Αγόριανη, Μάρμαρα κ.α).

Το πρόγραμμα του Διημέρου έχει ως εξής:

Παρασκευή 8 Ιούλη
  • 8.00 μ.μ.: Εκδήλωση - παρουσίαση των εκδόσεων: «3η Συνδιάσκεψη της ΚΕ του ΚΚΕ, 10-14 Οκτώβρη 1950», «6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, 11-12 Μάρτη 1956» και «12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, 5-15/2 1968». Την παρουσίαση θα κάνει ο Κώστας Σκολαρίκος, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • 9.30 μ.μ.: Αφιέρωμα στο Θέατρο του Βουνού.
  • Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.
Σάββατο 9 Ιούλη
  • Το πρωί θα πραγματοποιηθούν αθλητικές δραστηριότητες (μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο μεταξύ ομάδων των Οργανώσεων της ΚΝΕ).
  • 6.00 μ.μ.: Τοποθέτηση τιμητικής πλακέτας στο νεκροταφείο της Ξηριώτισσας, όπου και ήταν χώρος εκτελέσεων κομμουνιστών και αγωνιστών του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • 8.00 μ.μ.: Θα πραγματοποιηθεί πολιτική συγκέντρωση στη Λαμία, στην πλατεία Διάκου. Στη συγκέντρωση θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Αρης Βενιζέλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας.
  • 10.30 μ.μ.: Στο χώρο του κάμπινγκ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τη δράση του ΔΣΕ στη Ρούμελη. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι από το συγκρότημα της ΚΝΕ.
  • Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.
Κυριακή 10 Ιούλη
  • 11.00 π.μ.: Αναχώρηση για τη Λιλαία. Επίσκεψη στο σπίτι του διοικητή της 2ης Επίλεκτης Μεραρχίας του ΔΣΕ, καπετάν Διαμαντή (Γιάννης Αλεξάνδρου, το πραγματικό του όνομα). Το σπίτι σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Η Ιστορία του ΚΚΕ διδάσκει: Αγώνας για την ανατροπή»

Ξενάγηση σε μνημεία - σταθμούς για την Ιστορία του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος, στη Λάρισα

Το μνημείο Τάκη Γαργαλιάνου, ένας από τους σταθμούς του ιστορικού περιπάτου
Το μνημείο Τάκη Γαργαλιάνου, ένας από τους σταθμούς του ιστορικού περιπάτου
Στα «χνάρια» της Ιστορίας του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος, στη Λάρισα, είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν μαθητές και πολλοί άλλοι νέοι της ΚΝΕ που συμμετείχαν στον περίπατο σε μνημεία - σταθμούς, τον οποίο διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Μαθητών Λάρισας της ΚΝΕ.

Με σύνθημα «Η Ιστορία του ΚΚΕ διδάσκει: Αγώνας για ανατροπή» οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες ξεναγήθηκαν σε ιστορικούς τόπους της πόλης και κατέληξαν στο Μνημείο και Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Φτερό). Γνώρισαν και συζήτησαν για σημαντικές πλευρές της Ιστορίας του ΚΚΕ, προετοιμάζοντας και τη συμμετοχή τους στο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ.

Την ξενάγηση έκανε η Αννα Σπανοπούλου - Κωσταρίγκα, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Μουσείου Αμπελακίων Περιόδου 1940 - '49.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας έγινε και εκδήλωση στο Πάρκο Αλκαζάρ, όπου μίλησε ο Αχ. Σίμος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, που μεταξύ άλλων τόνισε: «Μεγάλα γεγονότα είναι μπροστά μας και έχουμε υποχρέωση να είμαστε ολόπλευρα προετοιμασμένοι για να ανταποκριθούμε με τόλμη και επάρκεια, ως το τέλος, ως τη τελική νίκη».

Μνημεία - «σταθμοί»

Οι σταθμοί της «ιστορικής» διαδρομής ήταν:

Το μνημείο Τάκη Γαργαλιάνου, ο οποίος διατέλεσε πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας από το 1945 έως το 1946 και εκτελέστηκε το 1949 στο Μεζούρλο.

Το κτίριο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, που ιδρύθηκε το 1910 και ήταν γέννημα - θρέμμα της τότε μικρής αριθμητικά εργατικής τάξης της πόλης, κάτω από την επίδραση των σοσιαλιστικών ιδεών που απλώνονταν.

Ο τόπος δολοφονίας του στελέχους του ΚΚΕ Σπύρου Καλοδίκη, που στις 23 Νοέμβρη 1947 δολοφόνησαν ασφαλίτες κι εκείνος, ετοιμοθάνατος, πρόλαβε να καταπιεί τα χαρτάκια με τις σημειώσεις του για να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού.

Η κεντρική πλατεία, όπου στις 23 Απρίλη 1944, όταν ο στρατός του ΕΛΑΣ απελευθέρωσε τη Λάρισα, ο Κ. Καραγιώργης, γραμματέας της ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, μίλησε σε μεγαλειώδη λαϊκή συγκέντρωση.

Τα γραφεία του ΚΚΕ, στην οδό Πανός 9, τα οποία λειτούργησαν ύστερα από την απόφαση που πάρθηκε, δύο μέρες μετά τη νομιμοποίηση του Κόμματος το 1974, να νοικιαστούν γραφεία σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Η πλατεία Αριστείδη Λαμπρούλη, αγωνιστή που από νέος οργανώθηκε στο ΚΚΕ και διατέλεσε δήμαρχος Λάρισας από το 1982 έως το 1994.

Το μνημείο του κομμουνιστή δημοσιογράφου Κώστα Βιδάλη, που πριν από 57 χρόνια βρήκε μαρτυρικό θάνατο στη Μελία, από τους δολοφόνους της συμμορίας του Σούρλα.

Το μνημείο του Λαρισαίου κομμουνιστή δημοσιογράφου Γιάννη Παπαγαρυφάλλου, που δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της 20ής Μάρτη του 1948 από το μεταβαρκιζιανό κράτος και παρακράτος.

Το μνημείο του Κώστα Καραγιώργη, του κομμουνιστή, αντιστράτηγου του ΔΣΕ που από έφηβος αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για τα πανανθρώπινα ιδανικά του ΚΚΕ. Από το 1943 ήταν καθοδηγητής του Κόμματος στη Θεσσαλία. Πέθανε το 1954 στο Βουκουρέστι.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Η αγανάκτηση να γίνει οργανωμένη δράση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 5ο Εργατικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 5ου Εργατικού Φεστιβάλ της ΚΝΕ στα Γιάννενα, το περασμένο Σάββατο στο θεατράκι της Σκάλας, που ήταν αφιερωμένο στους ανέργους. Με κεντρικό σύνθημα «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» απευθύνθηκε κάλεσμα σε όλους τους νέους που βιώνουν την πίεση της ανεργίας, την ανασφάλεια στους χώρους δουλειάς, την τρομοκρατία της απόλυσης να μετατρέψουν την αγανάκτησή τους σε οργανωμένη δράση και αγώνα με το ταξικό εργατικό κίνημα, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Θεατρικές και μουσικές παραστάσεις πλαισίωσαν τις εκδηλώσεις, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε η Ειρήνη Γόντικα, μέλος του ΝΣ Ιωαννίνων της ΚΝΕ, που μεταξύ άλλων τόνισε: «Η ανεργία είναι φαινόμενο του ίδιου του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και ανάπτυξης. Η ανεργία υπάρχει επειδή δεν αξιοποιούνται σχεδιασμένα τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, οι παραγωγικές δυνατότητες για τα λαϊκά συμφέροντα. Κανένας νέος δεν ευθύνεται για την κατάστασή του. Ο καπιταλισμός είναι κοινωνία ευκαιριών για τους καπιταλιστές όχι για το λαό. Η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, ο κεντρικός σχεδιασμός στην παραγωγή με εργατικό έλεγχο στα πλαίσια της εργατικής εξουσίας, είναι η σύγχρονη απάντηση για τα λαϊκά συμφέροντα. Είναι η μόνη λύση για να ξεπεραστούν οι κρίσεις, η ανεργία, η φτώχεια, η εκμετάλλευση».

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
  • Εκδήλωση του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» διοργανώνει ο Εργατικός Τομέας Ηρακλείου Κρήτης της ΚΝΕ σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ. στην Αλικαρνασσό, στην πλατεία Αγ. Νικολάου. Θα μιλήσει ο Νίκος Μανουσάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.
  • Προφεστιβαλική εκδήλωση διοργανώνει η Νομαρχιακή Οργάνωση Κοζάνης της ΚΝΕ, αύριο Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία «ΣΚΡΚΑ». Θα μιλήσει ο Νόντας Στολτίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • Εκδήλωση υποδοχής νέων μελών διοργανώνει η Νομαρχιακή Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ Αττικής της ΚΝΕ, αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, στο Περιστέρι. Θα μιλήσει ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ