ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΕΣ
Μαζικά συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία

Την ανάγκη κορύφωσης των αγώνων τονίζει η «Ενωτική Προοδευτική Συνεργασία»

Αποψη από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο
Αποψη από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο
Με καθολική συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία απάντησαν οι αυτοκινητιστές όλης της χώρας στην κυβερνητική πολιτική «απελευθέρωσης» των οδικών επιβατικών μεταφορών, που για τον κλάδο του ταξί και του αγοραίου με απλά λόγια σημαίνει τον άμεσο μηδενισμό της αξίας των αδειών και την παράδοση του επαγγέλματος σε μια «χούφτα» μεγάλων εταιρειών. Από τις 5 χτες τα ξημερώματα, ώρα έναρξης της απεργίας, οι ταξιτζήδες είχαν συγκεντρωθεί στις πιάτσες, περιφρουρώντας την απεργία τους, αν και η αποδοχή της κινητοποίησης από τη «βάση» ήταν τόσο μεγάλη που ελάχιστες φορές σε ολόκληρη την πρωτεύουσα χρειάστηκε να παρέμβουν οι απεργιακές φρουρές.

Από τις 7 το πρωί, ταξιτζήδες από όλο το Λεκανοπέδιο, άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και λίγο αργότερα χιλιάδες οχήματα είχαν αποκλείσει τις δύο λωρίδες της Μεσογείων και είχαν σταθμεύσει στα στενά γύρω από το υπουργείο.

Οι δυνάμεις της «Ενωτικής Προοδευτικής Συνεργασίας» και των Επιτροπών Αγώνα, έχοντας πλέον δικαιωθεί απόλυτα ως προς τις προβλέψεις τους - τις οποίες κατέθεταν ανοιχτά στους αυτοκινητιστές παρά τις συκοφαντικές επιθέσεις που δέχονταν όλο το προηγούμενο διάστημα από τη συνδικαλιστική πλειοψηφία - για το τι επέρχεται στον κλάδο, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της απεργιακής μάχης. Αξιοποίησαν την ευκαιρία που τους δόθηκε από τη μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση, για να ενημερώσουν ακόμα πιο πλατιά τους αυτοαπασχολούμενους στο ταξί για την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής και να καλέσουν τους συναδέλφους τους να συμμετάσχουν μαζικά στις τοπικές Επιτροπές Αγώνα.

Κυρίως έδωσαν τη μάχη για να «ξεσκεπαστούν» όλοι εκείνοι που προσπαθούν ακόμα και τώρα να κοροϊδέψουν τους φτωχούς βιοπαλαιστές ταξιτζήδες, υποστηρίζοντας ότι ο Γ. Ραγκούσης ασκεί «προσωπική στρατηγική» και πως το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) του πρώην υπουργού Δ. Ρέππα δήθεν διασφάλιζε τα συμφέροντα του κλάδου. Αν μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι αλλάζει κάτι σε σχέση με το ΠΔ, αυτό είναι μόνο ο χρόνος που θα χρειαστεί για την πλήρη «απελευθέρωση» του επαγγέλματος, για το αν θα γίνει από φέτος δηλαδή ή μετά από δύο ή τρία χρόνια.

Στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υποδομών παραβρέθηκε ο Σπ. Χαλβατζής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ο οποίος μετέφερε τη συμπαράσταση και στήριξη του Κόμματος στο δίκαιο αγώνα που διεξάγουν οι αυτοκινητιστές. Το ΚΚΕ, είπε, εδώ και καιρό προειδοποιούσε ότι η πολιτική της απελευθέρωσης δεν έχει ως σκοπό ούτε να μειώσει τις τιμές των προϊόντων, ούτε να βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών. Προειδοποιούσε ότι με βάση τη συνθήκη του Μάαστριχτ - που μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε - εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των πολυεθνικών μονοπωλιακών ομίλων και προωθείται η συγκέντρωση ολόκληρων κλάδων της οικονομίας. Το ΚΚΕ, συνέχισε, καλούσε από τότε σε οργανωμένη αντίσταση και πάλη. Πρόσθεσε ακόμη ότι σήμερα η κυβέρνηση, μέσω του μνημονίου διαρκείας, προωθεί αυτήν ακριβώς την πολιτική, που τσακίζει τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους. Τις 800.000 φτάνουν οι άνεργοι επισήμως, ανεπισήμως προσεγγίζουν το 1.000.000, την ίδια ώρα που χιλιάδες μικρομάγαζα βάζουν «λουκέτο». Τέλος, κάλεσε τους συγκεντρωμένους να επαγρυπνούν και να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην περιφρούρηση του αγώνα τους από τυχοδιωκτικές ενέργειες, αφού πολλοί είναι εκείνοι που καραδοκούν για να συκοφαντήσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Σήμερα έχει οριστεί συνάντηση αντιπροσωπείας της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ταξί με τον υπουργό Υποδομών, ενώ στις 2.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί κλαδικό συμβούλιο στο ξενοδοχείο «Stanley» στην πλ. Μεταξουργείου. Η «Ενωτική Προοδευτική Συνεργασία» καλεί τους αυτοκινητιστές να παρευρεθούν μαζικά με τα οχήματά τους και σήμερα στην έδρα του υπουργείου.

ΕΣΕΕ
Ζητά αποζημιώσεις για τα μαγαζιά του κέντρου

Αποζημιώσεις, ανάλογες με αυτές που προβλέφθηκαν μετά το Δεκέμβρη του 2008, ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) για τους καταστήματα του κέντρου της Αθήνας που υπέστησαν ζημιές στις 28 και 29 του Ιούνη, με επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Ζητά την ενεργοποίηση του ν. 3746/2009, που προβλέπει μέτρα όπως: άμεση οικονομική ενίσχυση ύψους 10.000 ευρώ, έμμεση οικονομική ενίσχυση από 10.000 έως 200.000 ευρώ, με το 50% να καταβάλλεται αμέσως και το υπόλοιπο 50%, μέσω δανειοδότησης με ευνοϊκούς όρους και πλήρη επιδότηση επιτοκίου, χορήγηση κεφαλαίων κίνησης έως το 35% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης και χορήγηση δανείων 15ετούς διάρκειας για την αποκατάσταση των ζημιών στα κτίρια με πλήρη επιδότηση επιτοκίου και τρίμηνη αναστολή πληρωμών δανειακών δόσεων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και όλων των υποχρεώσεων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Διακοπή λειτουργίας ιχθυοκαλλιεργειών

Οριστική διακοπή λειτουργίας δύο μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών στον Πόρο αποφάσισε η Περιφέρεια Αττικής. Στην πρώτη, στη θαλάσσια περιοχή του Ορμου Βαριαρνή του Πόρου, επιβλήθηκε διοικητική οριστική διακοπή γιατί κατέλαβε με εγκαταστάσεις της θαλάσσια έκταση 13,2 στρεμμάτων επιπλέον της μισθωμένης, κατά παράβαση των αποφάσεων νομάρχη Πειραιά και γγ Περιφέρειας Αττικής. Στη δεύτερη, που λειτουργεί στη θαλάσσια περιοχή Καλάμι του Πόρου, γιατί κατέλαβε με εγκαταστάσεις της θαλάσσια έκταση 23,8 στρεμμάτων επιπλέον της μισθωμένης, κατά παράβαση της απόφασης του γγ Περιφέρειας Αττικής αναμίσθωσης θαλάσσιας έκτασης. Επίσης και στις δύο βεβαιώθηκαν παραβάσεις των όρων της απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων ως προς τον αριθμό και τις διαστάσεις των ιχθυοκλωβών.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Παλιά η «νέα» επιτροπή

Νέα διοικούσα επιτροπή διόρισε το Ειρηνοδικείο Χανίων στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, επιτροπή που αποτελείται από τους νόθους αντιπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με αρκετούς να μην είναι καν μέλη αγροτικών συλλόγων.

Η πρωτοφανής αυτή απόφαση αποτελεί πρόκληση για τους αγρότες των Χανίων και ιδιαίτερα επειδή αποκλείστηκαν οι νόμιμα εκλεγμένοι αντιπρόσωποι 9 αγροτικών συλλόγων (συμμετέχουν στην ΠΑΣΥ), που οι εκλογικές διαδικασίες είχαν γίνει με μαζικές διαδικασίες και παρουσία δικαστικού αντιπρόσωπου (κτηνοτροφικός σύλλογος, ο μεγαλύτερος στο νομό, παλαιών Ρουμάτων, πρώην Δήμου Μήθυμνας, πρώην Δήμου Αρμένων, Κάηνας, Μεσκλών, Γαβαλοχώρι, Πλατανιά, Βουκολιών).

Η διοικούσα επιτροπή που ορίστηκε είναι σχεδόν η ίδια που είχε οριστεί και την προηγούμενη χρονιά για να προχωρήσει σε εκλογές, κάτι βέβαια που όχι μόνο δεν έπραξε, αλλά συνέχισε το όργιο νοθείας, διορίζοντας αντιπροσώπους. Το γεγονός καταγγέλθηκε και στο συνέδριο, όταν αντιπρόσωποι από μια σειρά χωριά (που δεν έχουν καμία σχέση με την ΠΑΣΥ) επιβεβαίωσαν ότι τους φώναξαν να ψηφίσουν σαν αντιπρόσωποι χωρίς να έχουν κάνει εκλογές στους συλλόγους των χωριών τους.

Στην όλη διαδικασία πρωτοστατεί ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, Γιώργος Γωνιωτάκης, ο οποίος είναι και μέλος της 15μελούς νέας διοικούσας επιτροπής, ωστόσο ευθύνες υπάρχουν και σε συνδικαλιστές των ΣΥΝ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που ενώ δήλωναν ότι δήθεν διαφοροποιούνται, έβαλαν πλάτη και μαζί προσέφυγαν στα δικαστήρια και ορίστηκαν στην επιτροπή.

ΕΦΕΤ
Αποσύρει κρουασάν με μούχλα

Την απόσυρση παρτίδας κρουασάν απαίτησε ο ΕΦΕΤ, καθώς μετά από καταγγελία διαπίστωσε την ανάπτυξη μούχλας στο εσωτερικό του προϊόντος, κοντά στη γέμιση.

Πρόκειται για το προϊόν «Croissant Panini dolce» με γέμιση πραλίνας φουντουκιού, σε συσκευασία των 150 γρ. και ημερομηνία λήξης 16/7/11. Το προϊόν παρασκευάζεται από την εταιρεία «PANINI ΑΕ».

Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Συστάσεις για τις θερινές εκπτώσεις

Με την ευκαιρία των θερινών εκπτώσεων, που ξεκινούν στις 15 του Ιούλη και λήγουν στις 31 του Αυγούστου, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας ενημερώνει τα μέλη του να προσέξουν τα εξής:

  • «Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (διαγεγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική, σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.
  • Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης. Εάν αναγραφεί ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. "30% έκπτωση")».

Στους καταναλωτές συστήνει να επιλέγουν προϊόντα μετά από έρευνα αγοράς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ