ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στρατηγική επιλογή η επίθεση στο οργανωμένο κίνημα

Η αναδίπλωση από την πρόταση για διακομματική επιτροπή με θέμα τη βία, δε συνιστά εγκατάλειψη των σχεδίων να χτυπηθούν οι αγώνες του λαού

Ο λαός οργανωμένος έχει τη δύναμη να κινήσει βουνά. Οι αστοί και τα κόμματά τους το ξέρουν καλά, γι' αυτό σπέρνουν προληπτικά απειλές και κατασταλτικά μέτρα
Ο λαός οργανωμένος έχει τη δύναμη να κινήσει βουνά. Οι αστοί και τα κόμματά τους το ξέρουν καλά, γι' αυτό σπέρνουν προληπτικά απειλές και κατασταλτικά μέτρα
Χωρίς να κάνει βήμα πίσω από την αντιδραστική της προπαγάνδα περί βίας, η κυβέρνηση απέσυρε χτες την πρότασή της για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής «για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας», την οποία ανήγγειλε ο πρωθυπουργός, μιλώντας προχτές στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η αναδίπλωση της κυβέρνησης σε τίποτα δεν αλλάζει τη γενική γραμμή πλεύσης, σε ό,τι αφορά την προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τα πρόσφατα περιστατικά με τους προβοκάτορες στο Σύνταγμα και τους προπηλακισμούς βουλευτών, για να επιβάλλει περιορισμούς και καταστολή στο οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα.

Ο Γ. Παπανδρέου είχε ζητήσει τη σύσταση της συγκεκριμένης επιτροπής «προκειμένου να συζητηθούν και από κοινού να αποφασιστούν πολιτικές και μέτρα, στο πλαίσιο της υπάρχουσας νομοθεσίας, για την προστασία των θεσμών, τη διασφάλιση της ευνομίας, την καλύτερη οργάνωση των δημόσιων συναθροίσεων, τη λειτουργία της Αστυνομίας».

Το αίτημα για τη σύσταση της διακομματικής επιτροπής απορρίφθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και το θέμα παραπέμφθηκε για συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Είχε προηγηθεί η κάθετη άρνηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ να συμμετέχει σε μια τέτοια επιτροπή και ακολούθησαν οι αρνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τη συζήτηση ο Φ. Πετσάλνικος επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό ο οποίος απέσυρε τελικά την πρόταση. Εκ μέρους του ΚΚΕ, στη Διάσκεψη των Προέδρων τοποθετήθηκε ο Σπ. Χαλβατζής.

Ξεκάθαρος για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Η. Μόσιαλος, μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. Οπως είπε, αντικείμενο της όποιας κοινοβουλευτικής συζήτησης για τη βία θα είναι «η οργάνωση των διαδηλώσεων, ιδιαίτερα όταν παρεισφρέουν μη ειρηνικά στοιχεία στις διαδηλώσεις (...) οι βίαιες εκδηλώσεις κουκουλοφόρων, ταραχοποιών στοιχείων που δεν έχουν ειρηνικούς σκοπούς, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Επιπρόσθετα, θα εξεταστεί και ο ρόλος της Αστυνομίας, που πρέπει πάντοτε να επιχειρεί στο πλαίσιο των νόμων του κράτους, αλλά και του Συντάγματος της χώρας».

Η κυβέρνηση κάνει πως δεν ξέρει τίποτα για τους προβοκάτορες που στρατολογούνται ή αξιοποιούνται από τους κρατικούς μηχανισμούς για να δικαιολογηθεί η καταστολή σε βάρος του κινήματος και με όχημα τη δράση τους ανοίγει συνολικά θέμα διαδηλώσεων και λειτουργίας της Αστυνομίας. Επιδιώκει μάλιστα, «τη συναίνεση των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων, έτσι ώστε να υπάρχει ομοφωνία, ως προς τις ενέργειες τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσει η πολιτεία και να υιοθετήσει».

Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε και χτες «όλα τα κόμματα να πάρουν θέση απέναντι στα θέματα της πολιτικής βίας», επαναλαμβάνοντας ότι «δεν υπάρχει προοδευτική και συντηρητική βία». Ο ίδιος ισχυρίστηκε απειλητικά ότι «φαινόμενα τέτοια μπορεί να οδηγήσουν σε δημοκρατική εκτροπή» και συμπλήρωσε ότι «τα κόμματα τα οποία εκπροσωπούνται στο ελληνικό Κοινοβούλιο, για μας, δεν είναι ακραία κόμματα, είναι δημοκρατικά κόμματα». Από την πλευρά της, η ΝΔ, διά του Γ. Μιχελάκη,«καταδικάζει τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται, όποια αιτία κι αν έχει, όποια πρόφαση κι αν επικαλείται, σε όποιον και όπου κι αν εκδηλώνεται».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φουλ τις μηχανές για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα

Το χρονοδιάγραμμα των βασικών νομοθετικών παρεμβάσεων παρουσίασε χτες ο Χ. Καστανίδης

Με γοργούς ρυθμούς προετοιμάζει η κυβέρνηση τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες για την αντιδραστική μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος. Σύμφωνα με όσα είπε χτες στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης, πολύ σύντομα (μέσα στο επόμενο δεκαήμερο ή το αργότερο ως το τέλος του μήνα) θα δοθεί στη δημοσιότητα το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, το οποίο δε θα είναι μια τροποποίηση του παλιού νόμου 350/1976, αλλά ένας συνολικά καινούργιος νόμος.

Στο νέο νόμο θα προβλέπεται η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για όλα τα κρίσιμα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, πλην του δημοσιονομικού, δεδομένου ότι υπάρχει συνταγματική απαγόρευση. Θέμα του δημοψηφίσματος, το οποίο η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει για το Φθινόπωρο, θα μπορούσε, κατά τον υπουργό, να είναι και η πρόταση για μείωση του αριθμού των βουλευτών. Ο ίδιος όμως άφησε να εννοηθεί πως δεν είναι της αντίληψης ότι χρειάζεται αριθμητική μείωση του κοινοβουλευτικού Σώματος.

Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών είναι επίσης η σύνταξη του νομοσχεδίου για τον νέο εκλογικό νόμο, καθώς κι εκείνου που αφορά στα οικονομικά των κομμάτων και στο πόθεν έσχες των πολιτικών. Σε ό,τι αφορά στον εκλογικό νόμο, ο Χ. Καστανίδης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει στο υπουργείο έτοιμο προσχέδιο νόμου από την προηγούμενη ηγεσία Ραγκούση, αλλά επεξεργασίες στην κατεύθυνση που είχε η κυβέρνηση για ένα εκλογικό σύστημα, το οποίο, στο μεγαλύτερο μέρος του, θα ενσωμάτωνε στην ελληνική πραγματικότητα το γερμανικό μοντέλο των μονοεδρικών περιφερειών.

Απ' όσα όμως είπε ο υπουργός, φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα πάει σε ένα τέτοιο εκλογικό σύστημα ή αν θα επιδιώξει συναινέσεις, ώστε ο νέος εκλογικός νόμος να ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής και να έχει άμεση εφαρμογή. «Δεν είναι μια απόφαση που θα την πάρω εγώ. Είναι μια απόφαση που θα ληφθεί συλλογικά στην κυβέρνηση», σημείωσε με νόημα ο Χ. Καστανίδης.

Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση των κομμάτων και στο Πόθεν Εσχες των πολιτικών, ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα πρόκειται για ένα νομοθέτημα ή για δύο. Αποσαφήνισε πάντως ότι όλες οι προαναφερόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο, δεδομένου ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο του προσεχούς δημοψηφίσματος.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
Δεν επιθυμεί δίωξη για τον προπηλακισμό

Να καταθέσει στη Γενική Ασφάλεια στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας για τα επεισόδια της 28ης και 29ης Ιούνη, κλήθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, προκειμένου να κινηθεί ποινική διαδικασία εναντίον του προσώπου που την προπηλάκισε στις 28 Ιούνη. Η Λιάνα Κανέλλη με δήλωσή της ξεκαθαρίζει: «Δεν προτίθεμαι να ζητήσω την άσκηση δίωξης κατά του προσώπου που με προπηλάκισε στο συλλαλητήριο της 28/6/2011. Οπως έχω δηλώσει από την πρώτη μέρα έχω κάθε λόγο να θεωρώ το περιστατικό εντελώς απομονωμένο από το παριστάμενο πλήθος και οριακά τυχαίο. Ως εκ τούτου δεν θα ανταποκριθώ στην πρόσκληση της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών για την κίνηση ποινικής διαδικασίας εναντίον του συγκεκριμένου».

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παράγοντας προόδου οι λαϊκοί αγώνες

Ανακοίνωση με αφορμή την προχτεσινή ομιλία του Γ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο

Σε ανακοίνωσή της για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού περί βίας και τη διακομματική επιτροπή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο χτεσινό (σ.σ. προχτεσινό) υπουργικό συμβούλιο περί βίας, επί της ουσίας σηματοδοτεί νέα κατασταλτικά και περιοριστικά μέτρα σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος και αυτό το έδαφος θέλει να προετοιμάσει μέσα από τη συγκρότηση της λεγόμενης διακομματικής επιτροπής της Βουλής.

Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση αξιοποιεί και την οργανωμένη προβοκάτσια όπως έγινε με τη συνδυασμένη δράση των ΜΑΤ και κουκουλοφόρων στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και έπνιξε με χημικά το κέντρο της Αθήνας. Προσπαθεί επίσης να εντείνει τον αυταρχισμό με πρόσχημα τις αποδοκιμασίες σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Με την πρωτοβουλία της αυτή η κυβέρνηση, ενώ είναι θύτης, επιδιώκει να εμφανισθεί ως θύμα. Παράγοντας ανασφάλειας για το λαό δεν είναι οι οργανωμένοι λαϊκοί αγώνες, αλλά η κλιμάκωση των αντιλαϊκών ανατροπών που συμβαδίζουν με αντιδραστικούς νόμους, με την ένταση της κρατικής καταστολής και της εργοδοτικής τρομοκρατίας που κλιμακώνεται πριν από όλα στα εργοστάσια, σε χώρους δουλειάς και γενικότερα. Αντίθετα, το οργανωμένο λαϊκό κίνημα είναι ο αποφασιστικός, καθοριστικός παράγοντας για την υπεράσπιση και την κατάκτηση των δικαιωμάτων που τσακίζουν η κυβέρνηση με την πλουτοκρατία και την ΕΕ.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη και το λαό σε κλιμάκωση της πάλης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και δηλώνει ότι δεν θα πάρει μέρος στη λεγόμενη διακομματική επιτροπή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ