Παρασκευή 8 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φουλ τις μηχανές για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα

Το χρονοδιάγραμμα των βασικών νομοθετικών παρεμβάσεων παρουσίασε χτες ο Χ. Καστανίδης

Με γοργούς ρυθμούς προετοιμάζει η κυβέρνηση τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες για την αντιδραστική μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος. Σύμφωνα με όσα είπε χτες στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης, πολύ σύντομα (μέσα στο επόμενο δεκαήμερο ή το αργότερο ως το τέλος του μήνα) θα δοθεί στη δημοσιότητα το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, το οποίο δε θα είναι μια τροποποίηση του παλιού νόμου 350/1976, αλλά ένας συνολικά καινούργιος νόμος.

Στο νέο νόμο θα προβλέπεται η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για όλα τα κρίσιμα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, πλην του δημοσιονομικού, δεδομένου ότι υπάρχει συνταγματική απαγόρευση. Θέμα του δημοψηφίσματος, το οποίο η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει για το Φθινόπωρο, θα μπορούσε, κατά τον υπουργό, να είναι και η πρόταση για μείωση του αριθμού των βουλευτών. Ο ίδιος όμως άφησε να εννοηθεί πως δεν είναι της αντίληψης ότι χρειάζεται αριθμητική μείωση του κοινοβουλευτικού Σώματος.

Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών είναι επίσης η σύνταξη του νομοσχεδίου για τον νέο εκλογικό νόμο, καθώς κι εκείνου που αφορά στα οικονομικά των κομμάτων και στο πόθεν έσχες των πολιτικών. Σε ό,τι αφορά στον εκλογικό νόμο, ο Χ. Καστανίδης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει στο υπουργείο έτοιμο προσχέδιο νόμου από την προηγούμενη ηγεσία Ραγκούση, αλλά επεξεργασίες στην κατεύθυνση που είχε η κυβέρνηση για ένα εκλογικό σύστημα, το οποίο, στο μεγαλύτερο μέρος του, θα ενσωμάτωνε στην ελληνική πραγματικότητα το γερμανικό μοντέλο των μονοεδρικών περιφερειών.

Απ' όσα όμως είπε ο υπουργός, φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα πάει σε ένα τέτοιο εκλογικό σύστημα ή αν θα επιδιώξει συναινέσεις, ώστε ο νέος εκλογικός νόμος να ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής και να έχει άμεση εφαρμογή. «Δεν είναι μια απόφαση που θα την πάρω εγώ. Είναι μια απόφαση που θα ληφθεί συλλογικά στην κυβέρνηση», σημείωσε με νόημα ο Χ. Καστανίδης.

Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση των κομμάτων και στο Πόθεν Εσχες των πολιτικών, ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα πρόκειται για ένα νομοθέτημα ή για δύο. Αποσαφήνισε πάντως ότι όλες οι προαναφερόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο, δεδομένου ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο του προσεχούς δημοψηφίσματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ