Παρασκευή 8 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοινός αγώνας Αράβων κι Εβραίων

Συναντήσεις της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με το ΚΚ Ισραήλ και το «Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα» (ΧΑΝΤΑΣ) στην Ιερουσαλήμ

Στο κτίριο της Κνεσέτ, (στο ισραηλινό κοινοβούλιο) η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, βουλευτή, Γ. Τούσσα, μέλος της ΚΕ, υπεύθυνο του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή, Ελ. Βαγενά, μέλος της ΚΕ, υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ και Οδ. Μάιτα, συνεργάτη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, συναντήθηκε με την κοινή αντιπροσωπεία του ΚΚ Ισραήλ και του ΧΑΝΤΑΣ («Δημοκρατικού Μετώπου για την Ειρήνη και την Ισότητα»), που αποτελούνταν από τον Χάνα Σαουίντ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΧΑΝΤΑΣ, τον Ντοβ Χανίν, βουλευτή του ΧΑΝΤΑΣ, τον Αφο Αγκμπάρια, μέλος του ΠΓ του ΚΚ Ισραήλ και βουλευτή, την Αΐντα Τούμπα, μέλος του ΠΓ και υπεύθυνη διεθνών σχέσεων του ΚΚ Ισραήλ.

Η βασική δύναμη του ΧΑΝΤΑΣ είναι το ΚΚ Ισραήλ. Και οι δύο αυτοί πολιτικοί φορείς του Ισραήλ είναι συγκροτημένοι τόσο από Εβραίους, όσο κι από Αραβες που ζούνε στο Ισραήλ. Σήμερα το ΧΑΝΤΑΣ διαθέτει 4 βουλευτές στην Κνεσέτ (στους 120), εκ των οποίων οι 3 είναι Αραβες κι ο 1 Εβραίος.

Δίκαιος αγώνας σε σκληρές συνθήκες

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, ο Χάνα Σαουίντ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΧΑΝΤΑΣ, ευχαρίστησε τους κομμουνιστές της Ελλάδας για την πρωτοβουλία τους και την επίσκεψη στη χώρα. Σημείωσε την ανάγκη έντασης του λαϊκού αγώνα ενάντια στην κατοχή και τόνισε πως η κυβέρνηση του Ισραήλ επιδιώκει να αποφύγει τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος και ταυτόχρονα εντείνει τους ισραηλινούς εποικισμούς μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη. Αναφέρθηκε στις διεθνείς δράσεις άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση του Ισραήλ και καυτηρίασε την απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να εμποδίσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Υπογράμμισε πως τόσο το ΧΑΝΤΑΣ, όσο και το ΚΚ Ισραήλ αγωνίζονται για τη λύση των 2 κρατών, Παλαιστινιακού κι Ισραηλινού. Ταυτόχρονα το ΧΑΝΤΑΣ αγωνίζεται για το ανέβασμα της ποιότητας της ζωής και την επίλυση των προβλημάτων της φτωχολογιάς, που βιώνει την πολιτική μιας κυβέρνησης που προωθεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Σημείωσε ακόμη πως η στάση της σημερινής κυβέρνησης απέναντι στην αραβική μειοψηφία είναι ρατσιστική και μόνον τον τελευταίο χρόνο ψηφίστηκαν μια σειρά νόμοι σε βάρος των Αράβων της χώρας. Το ΧΑΝΤΑΣ αγωνίζεται τόσο ενάντια στους ισραηλινούς εποικισμούς, όσο και ενάντια στο ρατσισμό.

Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο ισραηλινό κοινοβούλιο, με εκπροσώπους του ΚΚ Ισραήλ και του μετώπου ΧΑΝΤΑΣ
Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο ισραηλινό κοινοβούλιο, με εκπροσώπους του ΚΚ Ισραήλ και του μετώπου ΧΑΝΤΑΣ
Από τη μεριά του ο Ντοβ Χανίν, (ο Εβραίος) βουλευτής του ΧΑΝΤΑΣ, σημείωσε πως η σημερινή κυβέρνηση είναι μια επικίνδυνη ακροδεξιά κυβέρνηση, που ρέπει προς στρατιωτικές και περιπετειώδεις ενέργειες. Σημείωσε πως η χώρα αποτελεί σταυροδρόμι της Μέσης Ανατολής και υπάρχει κίνδυνος πολέμου του Ισραήλ τόσο με άλλες αραβικές χώρες, όσο και με το Ιράν. Εξέφρασε την εκτίμησή του για την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον παλαιστινιακό λαό κι έθεσε το ζήτημα της απαράδεκτης στάσης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων απέναντι στο ζήτημα της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους. Τόνισε πως ήρθε η στιγμή για μια μεγάλη πρωτοβουλία των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων με στόχο την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Αφο Αγκμπάρια, μέλος του ΠΓ του ΚΚ Ισραήλ και βουλευτής, αναφέρθηκε στη δράση του ΚΚΙ και του Μετώπου για τα ζητήματα της μειονότητας των Αράβων, που σήμερα φτάνει το 1,3 εκατομμύρια, δηλαδή το 20% του πληθυσμού του Ισραήλ, χωρίς να υπολογίζονται οι Παλαιστίνιοι και όσοι διαμένουν στην Ιερουσαλήμ. Σημείωσε πως η αραβική μειονότητα δέχεται μια καθημερινή επίθεση, διακρίσεις στο ζήτημα των υποδομών, της οικοδόμησης, των καλλιεργειών, των δαπανών σε υγεία - παιδεία. Είναι χαρακτηριστικό πως το 50% της αραβικής μειονότητας ζει κάτω από τα επίσημα όρια της φτώχειας. Ζήτησε από τα ΚΚ να κάνουν ό,τι είναι δυνατό ώστε να φτάσει η αλήθεια για την κατάσταση σ' όλο τον κόσμο, για να δουν οι λαοί το τι πράττει η ρατσιστική κυβέρνηση του Ισραήλ, που έχει την υποστήριξη των ξένων κυβερνήσεων στο «έργο» της.

Η Αΐντα Τούμπα, μέλος του ΠΓ και υπεύθυνη διεθνών σχέσεων του ΚΚ Ισραήλ, συνοψίζοντας και την κοινή στάση των βουλευτών του ΧΑΝΤΑΣ, σημείωσε τη σημασία της πρωτοβουλίας του ΚΚΕ για την αναγνώριση κυρίαρχου, ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Σημείωσε πως στην εφημερίδα του ΚΚΙ υπάρχουν συχνά άρθρα και πληροφορίες από τους μεγάλους εργατικούς αγώνες στην Ελλάδα.

Καμία εμπιστοσύνη στη σοσιαλδημοκρατία

Από τη μεριά του ο Γ. Μαρίνος ενημέρωσε για την κατάσταση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, κι αναφέρθηκε στην επικαιρότητα της πρωτοβουλίας του ΚΚΕ.

Υπογράμμισε τις διαχρονικές ευθύνες και τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει οι κυβερνήσεις του Ισραήλ, όχι μόνον τώρα, που χαρακτηρίζονται δεξιές, ή ακροδεξιές, αλλά και τότε που κυβερνούσαν σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, που είχαν τη δική τους θέση στη Σοσιαλιστική Διεθνή. Αναφέρθηκε στις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης και στη στρατιωτική συνεργασία που αναπτύσσει με το Ισραήλ, κι η οποία στρέφεται κατά του παλαιστινιακού και άλλων λαών. Σημείωσε πως πλέον οι λαοί δεν πρέπει να τρέφουν καμία αυταπάτη για το ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας, που και στο ζήτημα της Παλαιστίνης κρατά ίσες αποστάσεις από «θύτη» και «θύμα», ουσιαστικά στηρίζοντας την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Σημείωσε πως το ίδιο επικίνδυνη είναι και η στάση της ΕΕ, που όπως κι οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για ένα πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Τέλος, σημείωσε το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι κομμουνιστές στο Ισραήλ, τη σημασία της πάλης τους μέσα στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες της ισραηλινής επιθετικότητας, που επιδιώκει να εξοντώσει κάθε φωνή αντίστασης, καταδίκης των εγκλημάτων στο εσωτερικό της χώρας. Ταυτόχρονα υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού της δράσης των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ