ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Στο σπίτι του Διαμαντή

Το Διήμερο ολοκληρώθηκε Κυριακή πρωί με επίσκεψη των κατασκηνωτών στη Λιλαία (Κάτω Αγόριανη), στο σπίτι του διοικητή της ΙΙ Επίλεκτης Μεραρχίας του ΔΣΕ καπετάν Διαμαντή (Γιάννης Αλεξάνδρου). Το σπίτι σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους στην πλατεία του χωριού ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, αναφέρθηκε στην πλούσια δράση του Διαμαντή μέσα από τις γραμμές του Κόμματος, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ όπου έφτασε στο βαθμό του υποστράτηγου, στις στρατηγικές του ικανότητες και τα ηγετικά του προσόντα. Τόνισε πως ήταν αυτό που ήταν γιατί ήταν κομμουνιστής. Οτι η αποφασιστικότητα, η συνέπεια, η θυσία που διαθέτει ένας κομμουνιστής ταγμένος στην υπόθεση της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης εμπνέει και διαπαιδαγωγεί σήμερα τα μέλη και στελέχη της ΚΝΕ.

Ακολούθως οι συγκεντρωμένοι πορεύθηκαν με συνθήματα ως το σπίτι του Διαμαντή όπου στον ανδριάντα του είχε καταθέσει στεφάνι η Ενωση Φίλων Μνήμης του Διαμαντή. Δυο λόγια για το πώς ο μοναρχοφασισμός εξόντωσε όλη την οικογένεια του Διαμαντή και το πώς έγινε το σπίτι του μουσείο, είπε στους συγκεντρωμένους ο Γιώργος Παναγής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.


Στον Αϊ-Γιάννη, στα Μάρμαρα

Η αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ στο σημείο που στήθηκε το μνημείο
Η αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ στο σημείο που στήθηκε το μνημείο
1.130 έδειχνε η μέτρηση στο υψομετρικό όργανο. Το εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη λίγο πιο ψηλά, βεβαιώνει πως είναι η σωστή περιοχή. Πιο κάτω, η Σκασμένη Πέτρα μαρτυρά πως εκεί στο πλάι της και λίγο πιο ψηλά και βορειοδυτικά είναι το ακριβές σημείο. Εδώ, στις 21 Ιούνη 1949, «χάθηκε», μ' άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του, ο υποστράτηγος του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ο Γιάννης Αλεξάνδρου, ο ξακουστός «Διαμαντής», ο διοικητής της Επίλεκτης 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ. Εδώ, στο πλάτωμα, στη στροφή που φεύγει ο δρόμος απ' τα Μάρμαρα για την Ανατολή, η ΚΕ του ΚΚΕ και το ΚΣ της ΚΝΕ έστησαν το πρωί του Σαββάτου μια λιτή μαρμάρινη πλάκα για να θυμίζει το χαμό του Διαμαντή και να αποδίδει τιμή και δόξα συνολικά στους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ.

Λιτή και η εκδήλωση. Με παρόντες αντιπροσωπεία μελών του ΚΣ της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα του Θοδωρή Χιώνη, αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ, καθώς και αντιπροσωπεία της Οργάνωσης Περιοχής του ΚΚΕ στη Στερεά.

Εκεί, ανάμεσα στα έλατα, επιζώντες μαχητές του ΔΣΕ, ο Γιάννης Βούζιας - Λαδιάς και η Κατίνα Μανιτάρα που είχαν κάνει με τον Διαμαντή, κατέθεσαν τις συγκλονιστικές μαρτυρίες τους για το διοικητή τους, αλλά και γι' αυτόν τον ξεχωριστό στρατό, τον ΔΣΕ, που έβγαζε τέτοια διαμάντια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ