ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παζαρεύει τη ζημιά από την ελεγχόμενη πτώχευση

Διαδοχικές συσκέψεις χτες υπό τον πρωθυπουργό, μπροστά στο ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής ή Γιούρογκρουπ

Με τα στελέχη της να ομολογούν ανοιχτά πλέον ότι η ελεγχόμενη («επιλεκτική») χρεοκοπία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής ή και έκτακτο Γιούρογκρουπ, μέσα στα επόμενα 24ωρα. Με δεδομένη την πρόθεσή της να συμφωνήσει ακόμα και σε «εμπράγματες εγγυήσεις» (κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής των δόσεων προς τους δανειστές της), η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει απρόσκοπτη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες και νέα δάνεια, τα οποία θα αποτελέσουν το όχημα για την ελεγχόμενη απαξίωση κεφαλαίου.

Παράλληλα με το «καρότο» ότι η εκταμίευση της πέμπτης δόσης των 12 δισ. ευρώ από το δάνειο της τρόικας καλύπτει τις ανάγκες μέχρι και τα μέσα Σεπτέμβρη, η κυβέρνηση «ζεσταίνει» από τώρα το «μαστίγιο» της επόμενης δόσης και των υποχρεώσεών της απέναντι στους δανειστές για την επόμενη τριετία. Στόχος της είναι να τρομοκρατήσει το λαό και την κατάλληλη ώρα να επαναφέρει την απειλή της στάσης πληρωμών, ώστε να γίνουν αποδεκτά τα βάρβαρα μέτρα που θα συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση.

Οι εξελίξεις στην οικονομία της Ελλάδας και της ΕΕ, οι οποίες δείχνουν το βάθος της κρίσης και τις δυσκολίες των πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου να τη διαχειριστούν προς όφελός του, ήταν το αντικείμενο των διαδοχικών συσκέψεων που είχε χτες ο Γ. Παπανδρέου με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο και τους Β. Ράπανο και Απ. Ταμβακάκη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, αντίστοιχα.

Αποκαλυπτική των ανταγωνισμών που κορυφώνονται στην ΕΕ, για το ποιος θα ωφεληθεί ή θα χάσει περισσότερα από τη δεδομένη υποτίμηση κεφαλαίου, είναι και η δήλωση που έκανε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Η. Μόσιαλος ζητάει επί της ουσίας μέτρα που θα κάνουν λιγότερο επώδυνη για το ντόπιο κεφάλαιο την καταστροφή κεφαλαίου, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Το πρώτο στάδιο των λύσεων θα πρέπει να οδηγεί με ασφάλεια και σταθερότητα στην ομαλή διαχείριση του δημόσιου χρέους των χωρών της Ευρωζώνης και τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησής του. Ολοι κατανοούν ότι η λύση θα πρέπει να προστατεύει την ελληνική οικονομία και την κάθε ελληνική οικογένεια, και να μειώνει το βάρος του χρέους».

Σήμερα, τέλος, θα συνεδριάσει εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο. Εκτός από τις εξελίξεις στην οικονομία, αναμένεται να συζητήσει και το νομοσχέδιο που προανήγγειλε ο Ευ. Βενιζέλος, με διατάξεις για την τουριστική κατοικία, τα τυχερά παιχνίδια, ασφαλιστικές και φορολογικές ρυθμίσεις, καθώς και ρυθμίσεις για τις τράπεζες. Κατά τον υπουργό, η ψήφισή του είναι αναγκαία μέχρι τις 15 Αυγούστου, γιατί από τις 22 Αυγούστου μέχρι την 1η Σεπτέμβρη θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το νέο δάνειο από την τρόικα.

Περιοδείες, συσκέψεις και εκδηλώσεις του ΚΚΕ

MotionTeam

Σήμερα Πέμπτη 14 Ιούλη

  • Στις 8.30 μ.μ. σε συγκέντρωση στην πλατεία Καισαριανής θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.
  • Στις 8 μ.μ. σε συγκέντρωση στο Ανω Ιλιον (περιοχή Ρίμινι) θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.
  • Στις 8 μ.μ. σε συγκέντρωση στο Κάτω Ιλιον (περιοχή Αγ. Φανούριος) θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στις 8 μ.μ. σε συγκέντρωση στη Χρυσούπολη θα μιλήσει ο Γρηγόρης Τυμπαλέξης, μέλος της ΑΕ Περιστερίου της ΝΟ Δυτικού Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Βόρειου Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και η αντίστοιχη Τομεακή Οργάνωση της ΚΝΕ διοργανώνουν λαϊκό γλέντι στις 8.30 μ.μ. στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας.
  • Στις 7.30 μ.μ. σε συγκέντρωση στα Ανω Λιόσια, στην πλατεία Βορεινού, Ζοφριά θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής.
  • Η ΚΟ Κοκκινιάς - Ρέντη διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση στις 8μ.μ. στην πλατεία Αγίου Ιωάννη Ρέντη. Θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, γραμματέας της ΝΕ Πειραιά.
  • Σύσκεψη στα γραφεία του ΚΚΕ στον Κορυδαλλό, με θέμα «Αντιλαϊκή πολιτική - πώς εκφράζεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και η πρόταση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Για την «επιλεκτική χρεοκοπία»

Να που στην καθημερινή ορολογία μπήκε ένας νέος όρος σχετικά με τη διαχείριση του κρατικού χρέους της Ελλάδας. «Επιλεκτική χρεοκοπία». Είναι, λένε, ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμόσουν το σχέδιο που, αφενός θα ανακουφίσει την Ελλάδα από το βραχνά των δυσκολιών της αποπληρωμής του χρέους και τη χρεοκοπία, αφετέρου να επανέλθει η δυνατότητα δανεισμού της Ελλάδας, που σήμερα είναι απαραίτητος για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της οικονομίας. Οι αστοί και τα επιτελεία τους είναι εφευρετικοί στην προπαγάνδα, προκειμένου να αποπροσανατολίζουν τις λαϊκές δυνάμεις στοχεύοντας να τις χειραγωγήσουν στην πολιτική τους. Ετσι και τώρα.

Η λεγόμενη «επιλεκτική χρεοκοπία» είναι η «ελεγχόμενη χρεοκοπία». Είναι ακριβώς αυτό που το ΚΚΕ έλεγε από την αρχή της όξυνσης της οικονομικής κρίσης και των δυσκολιών διαχείρισής της από το αστικό πολιτικό σύστημα, ότι η έξοδος από την κρίση σε όφελος του κεφαλαίου γίνεται με καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων. Οι αστοί καταστρέφουν την πρώτη παραγωγική δύναμη, την εργατική δύναμη, με τις βάρβαρες αντεργατικές αναδιαρθρώσεις των «μνημονίων». Αλλά αυτό δεν τους φτάνει. Πρέπει να καταστραφεί και ένα μέρος του κεφαλαίου. Αν αυτό το αφήσουν να γίνει ανεξέλεγκτα, κινδυνεύουν από μεγάλη καταστροφή. Επομένως, θέλουν εφαρμογή πολιτικής από τις αστικές κυβερνήσεις, με την οποία να έχει το κεφάλαιο τις λιγότερες δυνατές απώλειες, τη μικρότερη δυνατή καταστροφή. Και αυτή η καταστροφή πρέπει να γίνει ελεγχόμενα. Βεβαίως, λίγο πριν από την πρόσφατη Σύνοδο του Γιούρογκρουπ, τα διάφορα αστικά και ευρωενωσιακά επιτελεία προπαγανδίζουν ότι έχουν βρει τρόπο αντιμετώπισης της πληρωμής στους δανειστές των ομολόγων από το ελληνικό κράτος, μιλώντας ουσιαστικά για μια μορφή αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους της Ελλάδας. Μόνο που αυτό επιβεβαιώνει ότι υπάρχει χρεοκοπία. Ετσι, με τον όρο «επιλεκτική χρεοκοπία» πάνε να συγκαλύψουν και αυτό το γεγονός, ότι δηλαδή η Ελλάδα είναι ήδη σε χρεοκοπία.

Οι οξύτατες αντιθέσεις που προέκυψαν στο Γιούρογκρουπ, για τον τρόπο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, εκφράζουν τις δυσκολίες αντιμετώπισης της κρίσης που οφείλονται στην τεράστια ένταση της διεθνοποίησης της καπιταλιστικής οικονομίας, στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, με το κοινό νόμισμα το ευρώ, στη συγχρονισμένη οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη. Επομένως, το ποια κεφάλαια, ποιων τομέων (τράπεζες, βιομηχανίες κ.λπ.), και ποιων κρατών θα καταστραφούν, οξύνει τις αντιθέσεις. Η επιλεκτική χρεοκοπία ή η ελεγχόμενη χρεοκοπία - το ίδιο κάνει - φέρνει μεγάλες ζημιές σε τράπεζες που διαχειρίζονται κρατικά ομόλογα, προκαλεί πρόβλημα στη ρευστότητα των τραπεζών και δυσκολίες στη δανειοδότηση από τις τράπεζες επενδύσεων (οι τράπεζες είναι η καρδιά της καπιταλιστικής οικονομίας). Επομένως, δυσκολίες να ξαναρχίσει η διευρυμένη αναπαραγωγή, δηλαδή να γίνουν επενδύσεις και να αρχίσει η έξοδος από την κρίση. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες ανήκουν σε μονοπωλιακούς ομίλους με άλλες δραστηριότητες, βιομηχανικές, εμπορικές κ.λπ. Επομένως, η επιλεκτική ή ελεγχόμενη χρεοκοπία σημαίνει καταστροφή μέρους του κεφαλαίου τους. Βεβαίως, χωρίς χρεοκοπία, χωρίς καταστροφή, καπιταλιστική ανάκαμψη δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτές είναι οι αντιφάσεις του καπιταλισμού, αντικειμενικές, που αναδεικνύουν και τις δυσκολίες τους.

Στο Γιούρογκρουπ προέκυψαν και ανταγωνισμοί για τη μοιρασιά της λείας από τις ιδιωτικοποιήσεις. Ανταγωνισμοί που ξεπερνούν την ΕΕ, αφού διαπλέκονται με ανταγωνισμούς της ΕΕ με ΗΠΑ και Κίνα για επενδύσεις στην Ελλάδα λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης. Σ' αυτό το πλαίσιο, πρέπει να δούμε και την παρέμβαση των λεγόμενων «οίκων αξιολόγησης», που είναι αμερικανικές εταιρείες, ότι η ελεγχόμενη ή επιλεκτική χρεοκοπία θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός, δηλαδή χρεοκοπία, και θα υποβαθμίσει τις τράπεζες. Ολα τα παραπάνω αποκαλύπτουν ότι τα περιθώρια του καπιταλισμού να πετύχει μια σχετικά ελεγχόμενη και ανώδυνη - για το σύστημα - διέξοδο από την κρίση είναι πολύ πιο στενά σε σύγκριση με το παρελθόν. Η κατάσταση για το λαό θα γίνεται ολοένα και πιο φρικτή, ό,τι και αν γίνει. Ο λαός να μη δεχτεί να πληρώνει τα χρέη που δημιούργησε η πλουτοκρατία, αυτή άδειασε τα κρατικά ταμεία. Ούτε και την κρίση, γιατί τα κέρδη της τη δημιούργησαν. Να πληρώσει το κεφάλαιο. Να αντεπιτεθεί ο λαός, διεκδικώντας κάλυψη των αναγκών του, σε ρότα ρήξης, ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου - που προκαλεί την κρίση και την πληρώνει ο λαός - και αποδέσμευση από την ΕΕ.


Ι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ