ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΥΠΟΣ - ΧΑΡΤΙ
Στην πρώτη γραμμή για την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων

Εντείνει τη δραστηριότητά της η ταξική Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, με περιοδείες και συζητήσεις εργαζόμενο τον εργαζόμενο, για την οργάνωση της πάλης του κλάδου και την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Τις τελευταίες ημέρες, οι ταξικές δυνάμεις «οργώνουν», στην κυριολεξία, τον κλάδο και έχουν πραγματοποιήσει συσκέψεις σε μια σειρά από εργασιακούς χώρους, όπως στις εταιρείες ΒΛΑΧΟΣ, ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, INTERTRADE, ΣΚΑΓΙΑΣ, ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΕΤΡΟΝ και ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ.

Στο ίδιο πλαίσιο, στις αρχές της βδομάδας, έγινε σύσκεψη συνδικαλιστών, μετά από πρόσκληση της Ομοσπονδίας, όπου σημειώθηκε η ανάγκη να παρθούν μέτρα για την παραπέρα οργάνωση του κλάδου. Βασικό θέμα συζήτησης των ταξικών δυνάμεων με τους εργαζόμενους, είναι το πλαίσιο της Ομοσπονδίας, για τη συνέχιση του αγώνα το αμέσως επόμενο διάστημα, αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης, απαιτώντας την άμεση υπογραφή των ΣΣΕ. Οι εργαζόμενοι - προκύπτει απ' τις συζητήσεις - κατανοούν πως βρίσκονται αντιμέτωποι με μια επίθεση που στόχο έχει την ίδια τους τη ζωή, τη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων και το σταδιακό πέρασμα στις ατομικές.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Καταγγέλλει τα προγράμματα «κοινωφελούς» εργασίας

Αφορά εξακόσιους εργαζόμενους, που βαφτίζονται «εθελοντές» και καλούνται να δουλέψουν πέντε μήνες με μισθούς κάτω κι απ' τους μισθούς πείνας της συλλογικής σύμβασης

Την πολιτική υλοποίησης προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας», μέσα από τα οποία προσφέρεται τζάμπα εργατικό δυναμικό, κατήγγειλε το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Περιστερίου σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες, με αφορμή την απόφαση του Δήμου να απασχολήσει με αυτούς τους όρους 600 άτομα.

Οπως ανέφερε το Σωματείο, η δημοτική αρχή (στηρίζεται από τη ΝΔ) μαζί με τη δημοτική παράταξη «Περιστέρι για όλους» (στηρίζεται κυρίως από το ΠΑΣΟΚ) αποφάσισαν στο Δημοτικό Συμβούλιο να απασχολήσουν 600 άτομα μέσω δύο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ). Την ίδια στιγμή που σημειώνονται απολύσεις συμβασιούχων, συγχωνεύσεις βρεφονηπιακών σταθμών, προωθείται από την κυβέρνηση η εργασιακή εφεδρεία και άλλα. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να αποτρέψουν το νέο κύμα ευέλικτων μορφών εργασίας, να παλέψουν για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες.

Το πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» υλοποιείται ήδη, κατά κύριο λόγο σε Δήμους. Το συνολικό κονδύλι φθάνει τα 280 εκατομμύρια ευρώ για την απασχόληση 55.000 ατόμων. Το κάθε άτομο θα απασχολείται για πέντε μήνες με μηνιαία αμοιβή που δεν θα ξεπερνά τα 625 ευρώ, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασίας. Το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών θα καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ.

Η πρόσληψή τους δε γίνεται απευθείας από τους δήμους, αλλά από τους αποκαλούμενους ως φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Αυτοί οι φορείς φαίνεται πως επιχειρείται να εμφανιστούν ως οι εγγυητές «αξιοκρατικών» προσλήψεων. Σε αυτούς είναι και η ΓΣΕΕ ενώ σύμφωνα με το Σωματείο στο Περιστέρι εμπλέκονται και ΜΚΟ. Οι φορείς αυτοί, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις, δικαιούνται να λαμβάνουν ποσό που αντιστοιχεί στο 5% του μισθολογικού «κόστους». Με άλλα λόγια, από το συνολικό ποσό των 280 εκατομμυρίων ευρώ θα λάβουν περίπου τα 14 εκατομμύρια ευρώ.

Από τα παραπάνω γίνεται καθαρό ότι με λεφτά που πηγή τους είναι το σύνολο των εργαζομένων (μέσα από τη δυσβάσταχτη φορολογία) παρέχεται πολύ φθηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Μέτρα για την προστασία από τον καύσωνα

Στη διάρκεια του καλοκαιριού, οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν έναν πρόσθετο και «ύπουλο» αντίπαλο: Τη ζέστη και την υγρασία, με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία τους. Η εντατικοποίηση της εργασίας, η εργοδοτική ασυδοσία και η γενικότερη έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, όταν συνδυάζονται με τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που αυξάνει στο πολλαπλάσιο τους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο επανειλημμένα έχει απαιτήσει μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα και έχει καλέσει τους εργαζόμενους να επιβάλουν στην πράξη τα απαραίτητα εκείνα μέτρα που θα διασφαλίσουν την υγεία τους κατά τη θερινή περίοδο.

Χτες, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), σε ανακοίνωσή του για το θέμα, επισημαίνει την αναγκαιότητα εντατικοποίησης των προληπτικών ελέγχων, δίνοντας προτεραιότητα στις εργασίες σε υπαίθριους χώρους. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους οικοδόμους και τους εργαζόμενους σε συναφείς κλάδους σε όλη τη χώρα. Η εργασία στην οικοδομή διακόπτεται όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 38 βαθμούς Κελσίου υπό σκιάν, το δε ημερομίσθιο καταβάλλεται κανονικά. Αναφορικά με τους εργαζόμενους σε ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες (μεταλλουργικές), οι εργασίες θα διακόπτονται από τις 2 μ.μ. έως τις 6 μ.μ. όταν η ΕΜΥ δίνει θερμοκρασία 36 και 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ όταν δίνει θερμοκρασία 38 βαθμούς και πάνω, το ωράριο εργασίας θα είναι 07.00 έως 13.00, χωρίς περικοπή ημερομισθίου.

Για τις υπαίθριες εργασίες πρέπει να λαμβάνονται μια σειρά από μέτρα, όπως διαμόρφωση σκιερού μέρους για τα διαλείμματα, μείωση της απασχόλησης στο διάστημα 1 μ.μ. - 4 μ.μ. και παροχή δροσερού πόσιμου νερού. Το ΣΕΠΕ αναφέρει ως ομάδες υψηλού κινδύνου όσους εργαζόμενους πάσχουν από καρδιοπάθειες, παθήσεις των πνευμόνων, άλλα χρόνια νοσήματα και έγκυες εργαζόμενες.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κινητοποίηση στο «MULTIRAMA»

Σε τετράωρη στάση εργασίας 9π.μ.-1μ.μ., την ερχόμενη Δευτέρα, στο κατάστημα «Multirama», στην Εθνικής Αντιστάσεως στον Πειραιά, προχωράει το σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά. Η εργοδοσία των «Multirama», όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το σωματείο, κρατώντας την αδιάλλακτη στάση της, συνεχίζει να κρατάει τον εργαζόμενο - εκλεγμένο μέλος της διοίκησης, σε άλλο κατάστημα της αλυσίδας μακριά από το χώρο δράσης του σωματείου.

ΧΑΝΙΑ
Νέο εργατικό ατύχημα

Νέο σοβαρό εργατικό ατύχημα σημειώθηκε χτες το πρωί στα Χανιά, αυξάνοντας δραματικά τα ποσοστά εργατικών ατυχημάτων στην Κρήτη.

Το περιστατικό συνέβη σε οικοδομή, στην παλιά πόλη Χανίων, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης, με θύμα έναν 27χρονο οικοδόμο, μέλος του συνεργείου, ο οποίος τραυματίστηκε όταν τον πλάκωσε μπετονιέρα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στη σπονδυλική στήλη.

Ο 27χρονος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων. Αμέσως έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο νεαρός οικοδόμος δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο, αλλά θα συνεχίσει να νοσηλεύεται μέχρι να κριθεί απαραίτητο.

«AEGEAN POWER»
Προκαλεί με μήνυση για «απεργιακές» απώλειες

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε η εταιρεία προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος AEGEAN POWER, «για το αδίκημα της παρακώλυσης της λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων», την περίοδο των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στη ΔΕΗ, επειδή κατά τη διάρκειά τους «ανεστάλη η λειτουργία σειράς εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν εκ περί τροπής περικοπές ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζοντας μεγάλο μέρος των καταναλωτών και πελατών της».

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι έχασε 2,5 εκατ. ευρώ σε 9 μέρες λόγω της τεχνητής μόχλευσης της χονδρικής τιμής που λειτούργησε σε βάρος των καταναλωτών και των προμηθευτών. Βεβαίως, έχει αξία να σημειωθεί, ότι το ίδιο διάστημα οι ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής «θυσαύρισαν» λόγω της εκτίναξης της χονδρικής τιμής. Η «απελευθέρωση» της ενέργειας σημαίνει μεγάλα κέρδη και μεγάλες απώλειες κάποιες - λίγες - φορές για τους επιχειρηματίες, αλλά μόνιμες και μεγάλες απώλειες για τα λαϊκά νοικοκυριά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ