Παρασκευή 15 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μέτρα για την προστασία από τον καύσωνα

Στη διάρκεια του καλοκαιριού, οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν έναν πρόσθετο και «ύπουλο» αντίπαλο: Τη ζέστη και την υγρασία, με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία τους. Η εντατικοποίηση της εργασίας, η εργοδοτική ασυδοσία και η γενικότερη έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, όταν συνδυάζονται με τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που αυξάνει στο πολλαπλάσιο τους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο επανειλημμένα έχει απαιτήσει μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα και έχει καλέσει τους εργαζόμενους να επιβάλουν στην πράξη τα απαραίτητα εκείνα μέτρα που θα διασφαλίσουν την υγεία τους κατά τη θερινή περίοδο.

Χτες, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), σε ανακοίνωσή του για το θέμα, επισημαίνει την αναγκαιότητα εντατικοποίησης των προληπτικών ελέγχων, δίνοντας προτεραιότητα στις εργασίες σε υπαίθριους χώρους. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους οικοδόμους και τους εργαζόμενους σε συναφείς κλάδους σε όλη τη χώρα. Η εργασία στην οικοδομή διακόπτεται όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 38 βαθμούς Κελσίου υπό σκιάν, το δε ημερομίσθιο καταβάλλεται κανονικά. Αναφορικά με τους εργαζόμενους σε ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες (μεταλλουργικές), οι εργασίες θα διακόπτονται από τις 2 μ.μ. έως τις 6 μ.μ. όταν η ΕΜΥ δίνει θερμοκρασία 36 και 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ όταν δίνει θερμοκρασία 38 βαθμούς και πάνω, το ωράριο εργασίας θα είναι 07.00 έως 13.00, χωρίς περικοπή ημερομισθίου.

Για τις υπαίθριες εργασίες πρέπει να λαμβάνονται μια σειρά από μέτρα, όπως διαμόρφωση σκιερού μέρους για τα διαλείμματα, μείωση της απασχόλησης στο διάστημα 1 μ.μ. - 4 μ.μ. και παροχή δροσερού πόσιμου νερού. Το ΣΕΠΕ αναφέρει ως ομάδες υψηλού κινδύνου όσους εργαζόμενους πάσχουν από καρδιοπάθειες, παθήσεις των πνευμόνων, άλλα χρόνια νοσήματα και έγκυες εργαζόμενες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ