ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ - ΦΟΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ
Πλήρη απόδοση ευθυνών υπόσχεται ο Κύπριος Πρόεδρος

Ο κατεστραμμένος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στο Βασιλικό

Eurokinissi

Ο κατεστραμμένος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στο Βασιλικό
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τη διαβεβαίωση ότι «θα εντοπιστούν και θα αποδοθούν ευθύνες, από το χαμηλότερο μέχρι το ανώτατο επίπεδο», έδωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, για την τραγωδία που προκάλεσε η φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση στο Μαρί, που σημειώθηκε σε κοντέινερ, που περιείχαν εκρηκτικά τα οποία είχαν κατασχεθεί από το ιρανικό φορτίο, του ρωσικών συμφερόντων πλοίου Μόντσεγιορσκ, το 2009, με προορισμό τη Συρία. Τόνισε ότι η πίκρα, η απογοήτευση και ο θυμός του κόσμου είναι κατανοητά. Χτες πραγματοποιήθηκαν και οι κηδείες τριών ακόμη θυμάτων της έκρηξης, του Λοχία της ΕΜΑΚ, Ανδρέα Παπαδόπουλου και των διδύμων Μιλτιάδη και Χριστάκη Χριστοφόρου, ενώ νέος Υπουργός Αμυνας διορίστηκε ο Δημήτρης Ηλιάδης.

Σε διάγγελμά του, ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων, τονίζοντας ότι «απαίτηση όλων μας είναι η πλήρης διερεύνηση των συνθηκών, των αιτίων και των λόγων που τελικά προκάλεσαν τη μεγάλη τραγωδία».

Οπως αποφασίστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, στη μονομελή διερευνητική επιτροπή που θα ερευνήσει «όλες ανεξαιρέτως» τις πτυχές και όλα τα συμβάντα για την τραγωδία διορίστηκε ο νομικός Πόλυς Πολυβίου, ενώ ήδη η αστυνομία υπό την εποπτεία του Γενικού Εισαγγελέα, Πέτρου Κληρίδη, διεξάγει έρευνες για τις όποιες ποινικές ευθύνες.

Ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε ότι «δεν μπορεί κανείς να αναγορεύει εαυτόν σε δικαστή, να δικάζει και να καταδικάζει. Ούτε και μπορεί ακραίες εθνικιστικές ακροδεξιές ομάδες να εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και την πίκρα των πολιτών για να οχλαγωγούν, να επιχειρούν να κάψουν το Προεδρικό και να αμαυρώνουν ειρηνικές εκδηλώσεις, που αποτελούν δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών το οποίο σεβόμαστε και υπερασπιζόμαστε». Ο Δ. Χριστόφιας τόνισε ότι «δεν επιτρέπεται το Προεδρικό να αποτελεί στόχο και να προκαλούνται επεισόδια, που παραπέμπουν σε τραυματικές για τον τόπο εποχές οι οποίες αποτυπώθηκαν στο κατεστραμμένο από τη Χούντα και την ΕΟΚΑ Β' Προεδρικό και στην τουρκική εισβολή και κατοχή που ακολούθησε».

Ο Κύπριος Πρόεδρος έδωσε επίσης διαβεβαιώσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η έκρηξη καθώς και των επιπτώσεων στην οικονομία του τόπου. Ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός στο Βασιλικό, σύμφωνα με την ΑΗΚ, θα επαναλειτουργήσει σε ένα χρόνο, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσον αφορά την Ενέργεια και τις επόμενες μέρες αναμένονται οι ηλεκτρογεννήτριες από την Ελλάδα. Επίσης, ηλεκτρογεννήτριες από τα Κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές μπορούν από σήμερα, ύστερα από διευθετήσεις που έγιναν, να διέρχονται από τα σημεία διέλευσης της «πράσινης γραμμής» όπως ανακοίνωσε το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Ο Δ. Χριστόφιας υπενθύμισε ότι μπροστά είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και η εντατικοποίησή τους, ζητώντας από όλους «να αντιμετωπίσουν ενωμένοι την κατάσταση που δημιουργήθηκε». Την ίδια στιγμή, η Τουρκία διά του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου συνεχίζει να κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία για σκόπιμη κωλυσιεργία στις διαπραγματεύσεις, επαναλαμβάνοντας τις απειλές για κρίση στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού, μέχρι την ανάληψη της Κυπριακής Προεδρίας...

  • Σήμερα, συμπληρώνονται 37 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα της ελληνικής χούντας και της ΕΟΚΑ Β' που οδήγησαν στην τουρκική εισβολή και την κατοχή, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του καταδικάζει το προδοτικό φασιστικό πραξικόπημα της αθηναϊκής χούντας και της ΕΟΚΑ Β', αποτίει φόρο τιμής στους ηρωικούς νεκρούς της Αντίστασης και «καταδικάζει την όποια προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας, λήθης των γεγονότων και απενοχοποίησης του Γρίβα και της ΕΟΚΑ Β'».
ΙΤΑΛΙΑ - ΓΕΡΟΥΣΙΑ
Υπερψηφίστηκαν τα μέτρα λιτότητας

ΜΙΛΑΝΟ.--

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εγκρίθηκε χτες από την Ιταλική Γερουσία το νέο πακέτο περικοπών με 161 ψήφους υπέρ, 135 κατά και τρεις αποχές, ενώ στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα. Το σύνολο των περικοπών αυξήθηκε από το αρχικό ποσό των 47 δισεκατομμυρίων ευρώ στα 79 δισ. ευρώ και κατανέμεται ως εξής: 3 δισ. την τρέχουσα χρονιά, 6 δισ. το 2012, 25 δισ. το 2013 και 45 δισ. το 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «πακέτο» προβλέπει τη μείωση της χρηματοδότησης της τοπικής διοίκησης και τη συγχώνευση μικρότερων δήμων, την αύξηση του φόρου για τους κατόχους τραπεζικών λογαριασμών με ομόλογα, την έκτακτη εισφορά για τις συντάξεις που υπερβαίνουν τις 90.000 ευρώ ετησίως και καταβολή 10 ευρώ από κάθε ασφαλισμένο που υποβάλλεται σε εξετάσεις και επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία των ιταλικών νοσοκομείων. Στα παραπάνω, θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι προηγούμενες ανακοινώσεις για ιδιωτικοποίηση των εταιρειών «Enel» (ηλεκτρική ενέργεια), «Finmeccanica» (αμυντική βιομηχανία) και «Eni» (Εθνική Εταιρεία Υδρογονανθράκων).

Θετικά είδε την υπερψήφιση των μέτρων λιτότητας το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καθώς και ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων. Πάντως, Συνδικάτα Βάσης έχουν καλέσει τους εργαζόμενους σε κινητοποιήσεις και κάτω από αυτήν την πίεση η συμβιβασμένη Γενική Συνομοσπονδία «Cgil» δηλώνει ότι θα αντιδράσει σήμερα και τις επόμενες μέρες με σειρά κινητοποιήσεων.

ΗΠΑ - ΣΥΡΙΑ
Ανεβαίνουν οι τόνοι

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ._

Ανεβαίνουν τις τελευταίες μέρες οι τόνοι ανάμεσα σε ΗΠΑ και Συρία μετά την δήλωση του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα ότι «καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα να παραβιάζει το έδαφος της αμερικανικής πρεσβείας» αναφερόμενος στην επίθεση πλήθους που δήλωναν οπαδοί του Προέδρου Ασαντ στην αμερικανική πρεσβεία στη Δαμασκό, τη Δευτέρα και στην καθυστερημένη, όπως καταγγέλλει η Ουάσιγκτον, αντίδραση των συριακών αρχών. Ο Ομπάμα συμπλήρωσε σχετικά με τον Ασαντ, ότι «ο λαός του μπορεί να κρίνει, και το πράττει ήδη, αν έχει νομιμοποίηση ή όχι».

Αμεσα αντέδρασε ο Σύρος αντιπρόεδρος Φαρούκ αλ Σάραα, λέγοντας, σε συνέντευξή του στην αλγερινή εφημερίδα «αλ Κχαμπάρ», ότι «καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα να ζητά από τον Ασαντ να εγκαταλείψει την εξουσία». Ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ αλ Αράμπι, επίσης σημείωσε ότι δεν νοείται κανενός είδους παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της οποιασδήποτε αραβικής χώρας από ξένες δυνάμεις και ότι η διασφάλιση της σταθερότητας στη Συρία είναι εξαιρετικά σημαντική για ολόκληρη την περιοχή.

Την ίδια στιγμή, νέες πιέσεις για λήψη σκληρότερης απόφασης σε βάρος της Συρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ασκεί η Γαλλία. Ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι «επιθυμεί να υιοθετηθούν επιπλέον κυρώσεις» και ο υπουργός Αμυνας, Λονγκέ, που χαρακτήρισε «επονείδιστη» τη στάση Ρωσίας - Κίνας που αρνούνται να στηρίξουν μια σκληρή απόφαση κατά της Συρίας, συμπλήρωσε ότι «έτσι κι αλλιώς μια στρατιωτική προοπτική στην περίπτωση της Συρίας είναι απίθανη καθώς η κατάσταση εκεί μοιάζει ήδη να έχει εξελιχθεί σε εμφύλιο».

Τέλος, συγκεχυμένες παρέμεναν οι πληροφορίες για τα αίτια των εκρήξεων σε δύο μικρούς ενεργειακούς αγωγούς στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ, όπου χθες σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές και στρατιώτες, που άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους με πρώτο απολογισμό δύο νεκρούς και 5 τραυματίες. Αντικαθεστωτικές οργανώσεις ανεβάζουν, πλέον, τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 1.600 (πολίτες και μέλη σωμάτων ασφαλείας) από τα μέσα Μαρτίου οπότε άρχισαν οι διαδηλώσεις. Χθες, στη Δαμασκό σημειώθηκαν νέα επεισόδια και συνελήφθησαν καλλιτέχνες που είχαν υπογράψει έκκληση για τερματισμό της καταστολής.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Α. ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
Στόχος η ενέργεια και το εμπόριο

ΛΟΥΑΝΤΑ - ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Στη Νιγηρία βρίσκεται από χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Ανκελα Μέρκελ συνοδευόμενη από Γερμανούς επιχειρηματίες, για τον τελευταίο σταθμό της 4ήμερης περιοδείας της στις χώρες της Αφρικής, στα πλαίσια του «Σχεδίου Αφρική» που έχει στόχο τη διείσδυση του γερμανικού κεφαλαίου στην ενέργεια και την εκμετάλλευση άλλων πρώτων υλών ώστε να αντιμετωπιστεί και η έντονη παρέμβαση της Κίνας στην περιοχή.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αμπούτζα, η Μέρκελ υπογράμμισε τη θέληση της κυβέρνησής της να δημιουργηθεί ειδική επιτροπή με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών. Προηγούμενα, την Τετάρτη, από την Αγκόλα, εξέφρασε την ...προθυμία της κυβέρνησής της να βοηθήσει στην εκπαίδευση Αγκολέζων στρατιωτών, αν κάτι τέτοιο της ζητηθεί, ενώ υποστήριξε πως η Γερμανία μπορεί να προχωρήσει στην πώληση σκαφών για περιπολίες για τη διασφάλιση της ειρήνης στα σύνορά της. Είχε προηγηθεί επίσκεψή της στην Κένυα, όπου γερμανικά μονοπώλια θέλουν να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά συστήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ