Παρασκευή 15 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΣΥΡΙΑ
Ανεβαίνουν οι τόνοι

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ._

Ανεβαίνουν τις τελευταίες μέρες οι τόνοι ανάμεσα σε ΗΠΑ και Συρία μετά την δήλωση του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα ότι «καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα να παραβιάζει το έδαφος της αμερικανικής πρεσβείας» αναφερόμενος στην επίθεση πλήθους που δήλωναν οπαδοί του Προέδρου Ασαντ στην αμερικανική πρεσβεία στη Δαμασκό, τη Δευτέρα και στην καθυστερημένη, όπως καταγγέλλει η Ουάσιγκτον, αντίδραση των συριακών αρχών. Ο Ομπάμα συμπλήρωσε σχετικά με τον Ασαντ, ότι «ο λαός του μπορεί να κρίνει, και το πράττει ήδη, αν έχει νομιμοποίηση ή όχι».

Αμεσα αντέδρασε ο Σύρος αντιπρόεδρος Φαρούκ αλ Σάραα, λέγοντας, σε συνέντευξή του στην αλγερινή εφημερίδα «αλ Κχαμπάρ», ότι «καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα να ζητά από τον Ασαντ να εγκαταλείψει την εξουσία». Ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ αλ Αράμπι, επίσης σημείωσε ότι δεν νοείται κανενός είδους παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της οποιασδήποτε αραβικής χώρας από ξένες δυνάμεις και ότι η διασφάλιση της σταθερότητας στη Συρία είναι εξαιρετικά σημαντική για ολόκληρη την περιοχή.

Την ίδια στιγμή, νέες πιέσεις για λήψη σκληρότερης απόφασης σε βάρος της Συρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ασκεί η Γαλλία. Ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι «επιθυμεί να υιοθετηθούν επιπλέον κυρώσεις» και ο υπουργός Αμυνας, Λονγκέ, που χαρακτήρισε «επονείδιστη» τη στάση Ρωσίας - Κίνας που αρνούνται να στηρίξουν μια σκληρή απόφαση κατά της Συρίας, συμπλήρωσε ότι «έτσι κι αλλιώς μια στρατιωτική προοπτική στην περίπτωση της Συρίας είναι απίθανη καθώς η κατάσταση εκεί μοιάζει ήδη να έχει εξελιχθεί σε εμφύλιο».

Τέλος, συγκεχυμένες παρέμεναν οι πληροφορίες για τα αίτια των εκρήξεων σε δύο μικρούς ενεργειακούς αγωγούς στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ, όπου χθες σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές και στρατιώτες, που άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους με πρώτο απολογισμό δύο νεκρούς και 5 τραυματίες. Αντικαθεστωτικές οργανώσεις ανεβάζουν, πλέον, τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 1.600 (πολίτες και μέλη σωμάτων ασφαλείας) από τα μέσα Μαρτίου οπότε άρχισαν οι διαδηλώσεις. Χθες, στη Δαμασκό σημειώθηκαν νέα επεισόδια και συνελήφθησαν καλλιτέχνες που είχαν υπογράψει έκκληση για τερματισμό της καταστολής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πόλεμος σκοπιμοτήτων μεταξύ συμμάχων - ανταγωνιστών (2015-05-08 00:00:00.0)
Σε πλήρη εξέλιξη ο πόλεμος (2014-03-19 00:00:00.0)
Σίριαλ με τα «χημικά όπλα» και παρέμβαση Νασράλαχ (2013-05-02 00:00:00.0)
Διπλωματικός «πυρετός» με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά (2012-08-10 00:00:00.0)
Νέες διαδηλώσεις (2011-08-27 00:00:00.0)
Ειρηνευτικές συνομιλίες με Ισραήλ και Λίβανο (2008-07-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ