Παρασκευή 8 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Πόλεμος σκοπιμοτήτων μεταξύ συμμάχων - ανταγωνιστών

Κοινό σχέδιο Τουρκίας και Σ. Αραβίας για την ανατροπή Ασαντ «αποκαλύπτουν» οι Αμερικάνοι

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ενδεικτικό της αντιπαράθεσης και των διαφορετικών συμφερόντων των αστικών τάξεων χωρών που εμπλέκονται στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που είναι σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, κύρια στη Συρία, είναι η «αποκάλυψη» του πρακτορείου «Ασοσιέιτεντ Πρες», που, επικαλούμενο ανώνυμους Αμερικάνους αξιωματούχους, αναφέρεται σε συμμαχία Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας από τον περασμένο Μάρτη με κεντρικό στόχο την ανατροπή του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Μάλιστα, μεταφέρεται η ανησυχία των αξιωματούχων ότι μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να βάλει στο «τιμόνι» της Συρίας τους τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» ή του «Ισλαμικού Κράτους».

Οι πληροφορίες του πρακτορείου αναφέρουν πως η συμμαχία Αγκυρας - Ριάντ έγινε κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Σαουδική Αραβία ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε αυτή την επίσκεψη, ο Ερντογάν συναντήθηκε με το νέο Σαουδάραβα μονάρχη Σαλμάν και κατάφερε να ξεπεράσουν τις διαφορές τους πάνω στο ρόλο των «Αδελφών Μουσουλμάνων» (που υποστηρίζει η Αγκυρα αλλά πολεμά η Σαουδική Αραβία) και να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στο μεγαλύτερο «κοινό τους εχθρό», τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ. Οι δύο ηγέτες φέρεται πως συμφώνησαν να ρίξουν τον Ασαντ, χρηματοδοτώντας και εξοπλίζοντας και διευκολύνοντας πολλαπλώς διάφορους Σύρους και ξένους αντικαθεστωτικούς, ακόμη και τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα», θεωρώντας πως η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα έχει αποστασιοποιηθεί από την ανατροπή του Σύρου ηγέτη όσο τουλάχιστον διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Στρατός Κατάκτησης» στη θέση «Ισλαμικού Κράτους»...

Σύμφωνα με το σενάριο που μεταφέρεται, ο επιμερισμός στο πλαίσιο της τουρκο-σαουδαραβικής συμμαχίας έγινε ως εξής: Οι Σαουδάραβες ανέλαβαν τη χρηματοδότηση των αντικαθεστωτικών και οι Τούρκοι την παροχή επιμελητηριακής υποστήριξης και πληροφοριών. Πρώτο απτό αποτέλεσμα αυτής της συμμαχίας φέρεται η κατάληψη της βορειοανατολικής συριακής πόλης Ιντλίμπ πριν λίγους μήνες, της πόλης Τζισρ ας Σουγκούρ αλλά και βάσης του συριακού στρατού στη Νταράα. Οι δυνάμεις που στηρίζονται από Σ. Αραβία και Τουρκία, μεταξύ των οποίων είναι τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» και των «Ταξιαρχιών Αχράρ αλ Σαμ», κατάφεραν να συγκροτήσουν ένα κοινό επιχειρησιακό κέντρο μαζί με κάποια «μετριοπαθή» στοιχεία του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού». Αυτή η ετερόκλητη συμμαχία ονομάστηκε στα τέλη Μάρτη «Στρατός Κατάκτησης» και έθεσε, σε επόμενη φάση, ως προτεραιότητα την προέλασή της σε Χάμα, Χομς και Δαμασκό με απώτερο στόχο την ανατροπή του Προέδρου Ασαντ.

Αλλοι Αμερικανοί ανώνυμοι αξιωματούχοι εμφανίζονται ανήσυχοι -έτσι διοχετεύεται- ότι τα σχέδια των συμμάχων τους με τους τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» και άλλους ακραίους ισλαμιστές μισθοφόρους συνιστούν «παιχνίδι με τη φωτιά». Κληθέντες να σχολιάσουν τις απόψεις κάποιων Τούρκων αξιωματούχων, πως μπορούν δηλαδή τάχα να πείσουν τους τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» να κόψουν τους δεσμούς με την «Αλ Κάιντα» και να γίνουν «πιο μετριοπαθείς» ώστε να ανατρέψουν τον Ασαντ χωρίς να προκαλέσουν διεθνώς αντιδράσεις, υποστήριξαν ότι κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο. Θύμισαν, δε, ότι και «άλλοι» (όπως οι ίδιες οι ΗΠΑ...) στο παρελθόν νόμιζαν ότι μπορούν να χειραγωγήσουν τους τζιχαντιστές, μόνο που αργότερα ξέφυγαν από τον «έλεγχο» προωθώντας δική τους ατζέντα.

Είναι προφανές ότι η διοχέτευση τέτοιων πληροφοριών έχει πολλαπλές σκοπιμότητες, με στόχο να εξυπηρετηθούν ιδιαίτερα συμφέροντα και να αξιοποιηθούν διάφορα προσχήματα.

Σχέδια «πανσυριακής» μάζωξης «αντικαθεστωτικών»

Το ίδιο 24ωρο, πάντως, το Γαλλικό Πρακτορείο δημοσιοποίησε πληροφορίες που έφεραν τους Σαουδάραβες αξιωματούχους να προγραμματίζουν για τα μέσα Ιούνη μία μεγάλη πανσυριακή συγκέντρωση δυνάμεων που μάχονται, εντός και εκτός Συρίας, τον Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ, με κεντρικό στόχο να καταλήξουν σε μία συμφωνία κοινών σημείων και έναν οδικό χάρτη για τη «μεταβατική κατάσταση» που θα ακολουθήσει εάν ανατραπεί ο Σύρος ηγέτης. Οι Σαουδάραβες, υποτίθεται, πως έχουν στείλει σε όλους προσκλήσεις για συμμετοχή σε αυτή την «πανσυριακή» συνδιάσκεψη της «αντιπολίτευσης» στο Ριάντ, εκτός από τους τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» και του «Ισλαμικού Κράτους». Από την άλλη, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Αντέλ αλ Τζουμπέιρ δήλωσε, χτες, «άγνοια» για τα παραπάνω σχέδια.

Αντίθετα, δε διαψεύστηκε από το Πεντάγωνο η πληροφορία του πρακτορείου «Ρόιτερς» για την έναρξη εκπαίδευσης των πρώτων από τους περίπου 15.000 «αντικαθεστωτικούς» από Αμερικανούς στρατιωτικούς σε μυστικά στρατόπεδα της Ιορδανίας, με στόχο να πολεμήσουν όχι τον συριακό στρατό αλλά τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ. Το ίδιο πρακτορείο ανέφερε πως είναι θέμα λίγου χρόνου η εκπαίδευση Σύρων «αντικαθεστωτικών» και σε μυστικά στρατόπεδα στην Τουρκία.

Συγκρούσεις στρατού και ισλαμιστών κοντά στο Λίβανο

Δεκάδες «αντικαθεστωτικοί» ένοπλοι, ανακοινώθηκε χτες, πως σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς του συριακού στρατού στην ορεινή περιοχή Καλαμούν, κατά μήκος της μεθορίου με το Λίβανο, γεγονός που βοήθησε μαχητές της «Χεζμπολάχ», που συνεργάζονται με το συριακό στρατό, να ανακτήσουν εδάφη.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «Manar TV» της «Χεζμπολάχ», τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα», που έχουν στρατοπεδεύσει στα όρη Καλαμούν και εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον του συριακού στρατού και μαχητών της «Χεζμπολάχ», έχουν αρχίσει να υποχωρούν από την περιοχή. Μάλιστα, την περασμένη Τρίτη ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα, προέβλεψε ότι θα απομακρύνουν τους τζιχαντιστές από τη στρατηγικής σημασίας μεθοριακή περιοχή βόρεια της πρωτεύουσας Δαμασκού, την οποία χρησιμοποιούν για τη μεταφορά προμηθειών όπλων και μαχητών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τεταμένη η κατάσταση, στο απόγειο οι ανταγωνισμοί (2017-06-27 00:00:00.0)
Κόντρες στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης (2016-03-19 00:00:00.0)
Προετοιμασίες παύσης πυρός με φόντο την ένταση των συγκρούσεων (2016-02-26 00:00:00.0)
Σε αντιπροσωπεία διαπραγμάτευσης κατέληξε η συριακή αντιπολίτευση (2015-12-11 00:00:00.0)
Ενίσχυση του τουρκικού στρατού στα σύνορα (2015-07-06 00:00:00.0)
Ενδοϊμπεριαλιστικές αναμοχλεύσεις για εμβάθυνση της επέμβασης (2014-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ