Παρασκευή 8 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
«Πρόταση εκεχειρίας» για συνέχιση του μακελειού

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στη Σ. Αραβία
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στη Σ. Αραβία
ΡΙΑΝΤ - ΣΑΝΑΑ.--

Πενθήμερη εκεχειρία στο μακελειό του λαού της Υεμένης εμφανίστηκε χτες να «προτείνει» η Σαουδική Αραβία, σε μία προσπάθεια να εμφανιστεί πως τάχα ενδιαφέρεται για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου, την οποία βομβαρδίζει ανηλεώς από τις 26 Μάρτη, με πρόσχημα την ένοπλη δράση των σιιτών Χούτι και απώτερο στόχο να εμποδίσει περαιτέρω αύξηση της επιρροής του Ιράν στην περιοχή.

Η ανακοίνωση της πρότασης για πενθήμερη εκεχειρία έγινε, χτες, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών Σ. Αραβίας, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, και ΗΠΑ, Τζον Κέρι. Ο τελευταίος σημείωσε ότι η τύχη της πρότασης εξαρτάται πλέον από τους Υεμενίτες σιίτες Χούτι, τους οποίους κάλεσε να την αποδεχτούν σταματώντας τις επιθέσεις.

Αρνήθηκε ότι συζήτησε, τουλάχιστον χτες, με τον Σαουδάραβα ομόλογό του σχέδια εξαπόλυσης και ευρύτερης χερσαίας επέμβασης στην Υεμένη, όπως ζητούσε νωρίτερα εκπρόσωπος της φιλοδυτικής εξόριστης κυβέρνησης της Υεμένης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τάχα για να «σωθούν οι κάτοικοι του Αντεν»... Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχαν στείλει το ίδιο 24ωρο επιστολή και αξιωματούχοι των σιιτών Χούτι ζητώντας την ανάληψη «διεθνούς δράσης για να σταματήσουν η σαουδαραβική επίθεση και τα εγκλήματα κατά του λαού» της χώρας τους.

Ο Αμερικανός υπουργός, που βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης στη Σ. Αραβία, σημείωσε πως οι ΗΠΑ «διατηρούν τις ανησυχίες τους για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ιράν στην περιοχή», προσθέτοντας ότι «η διεθνής κοινότητα και οι ΗΠΑ θα πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να σταματήσουν την εισαγωγή όπλων στην Υεμένη», σύμφωνα με την απόφαση που υιοθέτησε τον περασμένο μήνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πέρα από τη σύρραξη στην Υεμένη ο Τζον Κέρι συζήτησε με Σαουδάραβες αξιωματούχους τις διεθνείς διαπραγματεύσεις με στόχο μία συνολική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και την επικείμενη σύνοδο κορυφής ηγετών ΗΠΑ - χωρών του Κόλπου στην Ουάσιγκτον, που θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 του μήνα (και στην οποία φέρεται πως θα τεθεί μεταξύ άλλων αμερικανικό σχέδιο για «αντιπυραυλική ομπρέλα» στην Αραβική Χερσόνησο έναντι του Ιράν).

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι πριν από τη χτεσινή πρόταση για «εκεχειρία» τα βομβαρδιστικά του 10μελούς στρατιωτικού συνασπισμού με επικεφαλής τη Σ. Αραβία είχαν σκοτώσει στην Υεμένη πάνω από 120 αμάχους, εκ των οποίων 40 άτομα που επέβαιναν σε μία βάρκα προσπαθώντας να φύγουν από το λιμάνι του Αντεν ώστε να ξεφύγουν από τη χώρα. Παράλληλα, οι Χούτι ανακοίνωσαν πως κατέρριψαν χτες ελικόπτερο «Απάτσι» του σαουδαραβικού στρατού στη βόρεια Υεμένη κοντά στα σύνορα με τη Σ. Αραβία και ότι κλιμάκωσαν τις επιθέσεις με όλμους, ρουκέτες και οβίδες στη σαουδαραβική μεθοριακή πόλη Νατζράν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πυραυλικές επιθέσεις με φόντο «εύθραυστη» εκεχειρία (2016-10-22 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις (2015-06-29 00:00:00.0)
Νέες επιδρομές του ιμπεριαλιστικού συνασπισμού (2015-04-23 00:00:00.0)
Παρουσία αμερικανικών πλοίων (2015-04-21 00:00:00.0)
Στον κλοιό μακροχρόνιων επεμβάσεων (2015-04-11 00:00:00.0)
Δραματική αύξηση του αριθμού των νεκρών αμάχων (2015-04-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ