Τετάρτη 1 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
YEMENH
Δραματική αύξηση του αριθμού των νεκρών αμάχων

Ενώ ο ΟΗΕ διαπιστώνει πως η σαουδαραβική επέμβαση φέρνει πλέον την Υεμένη «στο χείλος της καταστροφής»

Συνεχίζονται οι επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές
Συνεχίζονται οι επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΣΑΝΑΑ.--

Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα του λαού της Υεμένης από τα αεροσκάφη τού υπό Σαουδικής Αραβίας 10μελούς συνασπισμού στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής επίθεσης που αποσκοπεί σε ευρύτερα σχέδια στην περιοχή, και εξαπολύθηκε με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των Σιιτών Χούτι, που φέρονται να υποστηρίζονται από το Ιράν. Οι άμαχοι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, που χάνουν τη ζωή τους από τις βόμβες, πολλαπλασιάζονται καθημερινά προκαλώντας την αντίδραση «ουδέτερων» και «άφωνων» έως χτες αξιωματούχων του ΟΗΕ και των Διεθνών Επιτροπών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) ανέφερε ότι δεν έχει πάρει εγγυήσεις ασφαλείας, προκειμένου να μεταφέρει αεροπορικώς στην Υεμένη απολύτως αναγκαίο ιατροφαρμακευτικό υλικό, ιδιαίτερα μετά τον προχτεσινό θάνατο ενός εργαζόμενου της Ερυθράς Ημισελήνου της Υεμένης. Συνολικά οι άμαχοι νεκροί υπολογίζονται πάνω από 100 έως τώρα και οι τραυματίες μερικές εκατοντάδες.

Παρά τις φονικές επιδρομές, το Ιράν, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΡΝΑ μετέφερε από αέρος στην Υεμένη 19 τόνους φαρμάκων, ιατρικού υλικού και εξοπλισμού και άλλους δύο τόνους τροφίμων.

Επιπλέον, Σομαλοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν χτες για πρώτη φορά και την άφιξη δεκάδων Υεμενιτών προσφύγων στη βόρεια αυτόνομη Σομαλιλάνδη και το ημι-αυτόνομο Πόρτλαντ, διαπιστώνοντας ότι το προσφυγικό ρεύμα αντιστρέφεται δεδομένου ότι για χρόνια η Υεμένη φιλοξενούσε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες Σομαλούς πρόσφυγες...

Σκληρές συγκρούσεις

Ωστόσο, οι Σαουδάραβες συνέχισαν με αμείωτη ένταση τους βομβαρδισμούς σε τουλάχιστον 10 από τις 21 επαρχίες της Υεμένης και ιδιαίτερα στη νότια πόλη Αντεν, αδιάφοροι για τα πλήγματα που προκαλούν μεταξύ του άμαχου πληθυσμού. Εκρήξεις και σφοδρά πυρά ακούστηκαν στις περιοχές Σίντα και αλ Χισάμα της επαρχίας Σαάντα, όπως επίσης και κοντά στην πόλη Χάραντ, στη γειτονική επαρχία Χάτζα, όπου σαουδαραβικά επιθετικά ελικόπτερα πραγματοποίησαν τις πιο καταστροφικές επιδρομές αφότου ξεκίνησε η επίθεση στις 26 Μάρτη.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ο Σαουδάραβας υπουργός Αμυνας και επικεφαλής της επιχείρησης «Αποφασιστική Καταιγίδα» Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν (γιος του βασιλιά Σαλμάν) συναντήθηκε χτες με κλιμάκιο Αμερικανών αξιωματούχων με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας Τζιμ Ινχοφ. Οι δύο πλευρές συζήτησαν, όπως ανακοίνωσαν αργότερα, το συντονισμό της μεταξύ τους συνεργασίας στο αιματοκύλισμα του λαού της Υεμένης. Ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι ο συλλογικός τους στόχος είναι «η επίτευξη μίας διαρκούς σταθερότητας στην Υεμένη». Είναι χαρακτηριστικό ότι νωρίτερα και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Αστον Κάρτερ είχε υποστηρίξει την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου για συγκρότηση του λεγόμενου «αραβικού» ΝΑΤΟ, εκφράζοντας την προθυμία των ΗΠΑ να συνεργαστούν και με αυτήν την υπό σχεδιασμό δύναμη «έναντι αυξανόμενων απειλών ασφαλείας στη Μέση Ανατολή».

Τέλος, ο Υεμενίτης υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ Γιασίν της κυβέρνησης του φιλοδυτικού Προέδρου Χάντι που έχει φυγαδευτεί στη Σαουδική Αραβία απαίτησε χτες να υπάρξει και μια αραβική χερσαία στρατιωτική επέμβαση στη χώρα του «το συντομότερο δυνατό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ