Τετάρτη 1 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ομηρία εισαγγελέα

Μετά από επέμβαση της αστυνομίας νεκροί οι 2 ένοπλοι

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Νωρίς το μεσημέρι, ένοπλοι έπιασαν όμηρο τον εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ μέσα στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης. Τουρκικά ΜΜΕ απέδιδαν την ευθύνη στην οργάνωση «Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα - Μέτωπο» (DHKP-C). Ο Κιράζ είχε αναλάβει να ερευνήσει τις συνθήκες θανάτου του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, που πέθανε στις 11 Μάρτη 2014 αφού νοσηλευόταν σε κώμα για 269 ημέρες έπειτα από τον τραυματισμό του από δακρυγόνο που πέταξαν αστυνομικοί στη διάρκεια των διαδηλώσεων του Ιούνη του 2013. Οι ένοπλοι έδιναν διορία στους αστυνομικούς που θεωρούν ότι ευθύνονται για το θάνατο του Ελβάν να ομολογήσουν απειλώντας να σκοτώσουν τον Κιράζ. Αγνωστο παραμένει πώς οι ένοπλοι κατάφεραν να φτάσουν στον 6ο όροφο όπου βρισκόταν το εισαγγελικό γραφείο. Αργά το μεσημέρι, μεταδόθηκε ότι ξεκίνησε επιχείρηση ανδρών των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στο δικαστικό μέγαρο.

Πάντως, πρέπει να σημειώσουμε ότι η υπόθεση ομηρίας σημειώθηκε λίγες μόνο μέρες μετά την ψήφιση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση του νόμου για την «εσωτερική ασφάλεια» που αναμένεται να διευρύνει τα περιθώρια παρέμβασης των κατασταλτικών και άλλων κρατικών μηχανισμών κατά του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Μεταξύ άλλων, ο νέος νόμος επιτρέπει τη διεξαγωγή αστυνομικών ερευνών σε κατοικίες ή οχήματα έστω και με απλές «υποψίες» για κάτι, κράτηση υπόπτων μέχρι 48 ώρες (από 24) χωρίς επίβλεψη από δικαστικό κτλ.

Αργά το βράδυ, ισχυρές ειδικές κατασταλτικές δυνάμεις που είχαν αποκλείσει την περιοχή, ενώ ανακοινώθηκε ότι θα γίνονταν διαπραγματεύσεις με τους ένοπλους «προκειμένου να μην πάθει κανείς τίποτε», εισέβαλαν στο κτίριο της εισαγγελίας, σκοτώνοντας τους 2 ενόπλους, ενώ σοβαρά τραυματισμένος μεταφέρθηκε και ο εισαγγελέας στο νοσοκομείο.

Εκτεταμένο μπλακ - άουτ σε πολλές πόλεις

Τουλάχιστον 44 από τις επαρχίες της τουρκικής επικράτειας επηρεάστηκαν χτες από το μπλακ - άουτ που σημειώθηκε, μετά τις 10 το πρωί. Χάος επικράτησε για ώρες σε Αγκυρα, Κωνσταντινούπολη και δεκάδες ακόμα πόλεις καθώς φωτεινοί σηματοδότες, τρένα, μετρό, τραμ αλλά και εργοστάσια σταμάτησαν να λειτουργούν.

Πληροφορίες έκαναν λόγο για τεχνικό πρόβλημα στη δημόσια εταιρεία TEIAS. Πάντως, ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να πει «αν το ενδεχόμενο της τρομοκρατίας είναι πιθανό ή όχι». Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είπε επίσης ότι ερευνώνται όλες οι πιθανές αιτίες χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο δολιοφθοράς, αλλά και αναφέροντας ως πιθανότερη αιτία τα προβλήματα στις γραμμές μετάδοσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ