Σάββατο 19 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κόντρες στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης

ΓΕΝΕΥΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Αντιφατικά μηνύματα «εξέπεμψαν» χτες από τη Γενεύη, όπου συνεχίζονται οι έμμεσες ενδοσυριακές ειρηνευτικές συνομιλίες, οι αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και της συριακής αντιπολίτευσης που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, συνιστώντας τη λεγόμενη «Υπατη Διαπραγματευτική Επιτροπή» (ΥΔΕ).

Ο Μπασάρ Τζααφάρι, επικεφαλής της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας και πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ, χαρακτήρισε τις συνομιλίες που είχε νωρίτερα χτες το πρωί με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, «εποικοδομητικές και χρήσιμες», επειδή, όπως τόνισε, αφορούν «πρακτικά βήματα» για το «άνοιγμα» του ενδοσυριακού διαλόγου, «χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις και όρους από κανέναν».

Αντίθετα, ο εκπρόσωπος της ΥΔΕ, Σαλέμ Αλ Μεσλέτ, εμφανίστηκε εκνευρισμένος, κατηγορώντας την κυβερνητική αντιπροσωπεία πως χρονοτριβεί, αποφεύγοντας πλήρη συμμετοχή και άμεσες συνομιλίες με την αντιπολίτευση. Ο ίδιος υποστήριξε ότι εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες θα γυρίσουν στην πατρίδα τους «μόλις σταματήσει τους βομβαρδισμούς η κυβέρνηση του Προέδρου Ασαντ». Ο Μεσλέτ δεν εξέφρασε το ίδιο αίτημα σε σχέση με τις επιθέσεις των τζιχαντιστών σε περιοχές αμάχων...

Το ίδιο 24ωρο, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, υποστράτηγος Σεργκέι Ρουντσκόι, σημείωσε ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες σε συνεργασία με το συριακό στρατό, επικεντρώνονται πέριξ και εντός της πόλης Παλμύρα, με στόχο «την απελευθέρωσή της» από το «Ισλαμικό Κράτος».

Πληροφορίες για «ρήγμα» στο «Μέτωπο Νούσρα»

Στο μεταξύ, ενδιαφέρον προκαλεί χτεσινή ανταπόκριση του πρακτορείου ΑΡ από τη Βηρυτό, σχετικά με τις συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε διαφορετικές φατρίες των τζιχαντιστών του «Μετώπου Νούσρα» αλλά και αυτών με μέρος των αντικαθεστωτικών ενόπλων του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» που δρουν στη Συρία.

Το πρακτορείο, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές, υποστηρίζει ότι τις τελευταίες βδομάδες παρατηρείται «ρήγμα» στο «Μέτωπο Νούσρα» ανάμεσα σε στελέχη της οργάνωσης που συνεχίζουν τις συγκρούσεις με το συριακό αλλά και τον αντικαθεστωτικό «Ελεύθερο Συριακό Στρατό». Αναφέρει, επίσης, πως ένα τμήμα των τζιχαντιστών του «Μετώπου Νούσρα» που συγκροτούν τη λεγόμενη «13η μεραρχία», «στασιάζουν» επιλέγοντας να απομακρυνθούν από τις κατοικημένες περιοχές και να δώσουν τις μάχες τους σε άλλα πεδία συγκρούσεων με το συριακό στρατό, για να μειωθεί τάχα ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ αμάχων. Το ίδιο πρακτορείο σημειώνει πως το τελευταίο διάστημα, οι τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» επιτίθενται ή συλλαμβάνουν πολίτες που διαμαρτύρονται εναντίον τους και κατά του «Ισλαμικού Κράτους», που κατεβάζουν τις μαύρες σημαίες των τζιχαντιστών ανεβάζοντας εκείνες της Συρίας, ζητώντας να συμπεριληφθούν και οι δικές τους περιοχές στη συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών. Χτες, πλήθος αμάχων φέρεται πως έβαλε φωτιά σε κενό «κτίριο ασφαλείας» του «Μετώπου Νούσρα» στην επαρχία Ιντλίμπ, σε ένδειξη δυσαρέσκειας εναντίον τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ