Δευτέρα 6 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ενίσχυση του τουρκικού στρατού στα σύνορα

Από τους βομβαρδισμούς στη Ράκα
Από τους βομβαρδισμούς στη Ράκα
ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες, ίσοι με το 15% των συνολικών χερσαίων δυνάμεων, έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος της μεθορίου με τη Συρία, με πρόσχημα την «προστασία των τουρκικών συνόρων και της ασφάλειας της Τουρκίας». Αν και οι πληροφορίες του τουρκικού Τύπου υποστηρίζουν πως προοιωνίζεται η προετοιμασία χερσαίας επέμβασης στη Συρία, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, προσπάθησε χτες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Ετσι, παρά τις πληροφορίες της εφημερίδας ΧΟΥΡΙΕΤ πως προγραμματίστηκε εντός τρέχουσας βδομάδας έκτακτη συνάντηση των διοικητών του τουρκικού στρατού στην Αγκυρα με αποκλειστικό θέμα συζήτησης μία επέμβαση στη Συρία, ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίστηκε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο «Kanal 7», δηλώνοντας: «Κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει ότι η Τουρκία θα μπει αύριο ή στο προσεχές μέλλον στη Συρία. Αυτά είναι εικασίες... Αν συνέβαινε οτιδήποτε που θα απειλούσε την τουρκική ασφάλεια, δεν θα περιμέναμε το αύριο, θα μπαίναμε αμέσως... Είναι λάθος ότι η Τουρκία θα αναλάμβανε μια τέτοιου είδους μονομερής στρατιωτική επέμβαση άμεσα αν δεν υπάρχει ένας τέτοιος κίνδυνος... Ποτέ δεν θα επιτρέπαμε να μπούμε σε μια περιπέτεια. Να είναι ήσυχος ο λαός μας!».

Πηγές της υπηρεσίας ασφαλείας και αξιωματούχοι στην Αγκυρα δήλωσαν ότι ο τουρκικός στρατός ενίσχυσε την ασφάλεια, στέλνοντας επίσης ειδικές δυνάμεις, λόγω των σφοδρών συγκρούσεων που μαίνονται στη συριακή πλευρά των συνόρων, καθώς στο Χαλέπι, τζιχαντιστές της οργάνωσης «Ανσαρ αλ Σαρία» (συμπεριλαμβάνεται και το Μέτωπο Νούσρα) εξαπέλυσαν τις τελευταίες μέρες μεγάλη επίθεση, για να καταφέρουν σημαντικό πλήγμα στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ.

Η στάση των ΗΠΑ

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αγκυρα, Τζον Μπας, ερωτηθείς για την πιθανότητα η Τουρκία να εγκαθιδρύσει «ζώνη ασφαλείας» στη Συρία είπε ότι οι ΗΠΑ συμμερίζονται τις ανησυχίες για την παρουσία τζιχαντιστών στη βόρεια Συρία.

Παράλληλα, το αμερικάνικο υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, ανακοινώνοντας ότι «δεν έχει ακράδαντα στοιχεία» ότι η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο της δημιουργίας μιας ουδέτερης ζώνης στη Συρία. Στο Πεντάγωνο, πάντως, ο αντισυνταγματάρχης Τόμας Γκίλεραν ανακοίνωσε πως βομβαρδιστικά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σφυροκόπησαν το Σαββατοκύριακο την πόλη Ράκα που θεωρείται «πρωτεύουσα» του «Ισλαμικού Κράτους» και ότι από τις τουλάχιστον 16 επιδρομές σκοτώθηκαν «τουλάχιστον 25» τζιχαντιστές και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι.

Σφοδρές μάχες στη μεθόριο Λιβάνου - Συρίας

Το ίδιο διάστημα, ο συριακός στρατός και δυνάμεις της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου, Χεζμπολάχ, που πολεμούν μαζί τους τζιχαντιστές, εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση εναντίον της μεθοριακής ορεινής συριακής πόλης Ζαμπαντάνι, που βρίσκεται στα χέρια αντικαθεστωτικών δυνάμεων από την αρχή του πολέμου στη Συρία, το Μάρτη του 2011.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, σφοδροί βομβαρδισμοί από πυροβολικό και αεροπλάνα πραγματοποιούνται από το Σάββατο, με στόχο την κατάληψη της πόλης, η οποία βρίσκεται δυτικά της Δαμασκού κοντά στα σύνορα με το Λίβανο.

Νέο βίντεο προπαγάνδας

Υπό αυτές τις εξελίξεις δεν έλειψε νέο προπαγανδιστικό βίντεο του «ΙΚ» που γυρίστηκε σε ρωμαϊκό αμφιθέατρο στην αρχαία συριακή πόλη Παλμύρα με «πρωταγωνιστές» μαυροφορεμένους εφήβους που στρατολογήθηκαν από τους τζιχαντιστές σε ρόλο εκτελεστή 26 Σύρων στρατιωτών. Στο βίντεο εμφανίζονται και εκατοντάδες άμαχοι σε ρόλο «θεατή» της αποτρόπαιας σφαγής.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο πότε γυρίστηκε το βίντεο, το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» υποστηρίζει ότι οι εκτελέσεις έγιναν στις 27 Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ