Δευτέρα 6 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνεχίζουν τα «σενάρια» για λύση ακόμα και εντός μηνών

Πολλοί σημειώνουν τη σημασία μιας «λύσης» για τη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση αλλά και την Ελλάδα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Οτι η λύση του Κυπριακού μπορεί να είναι πιθανή όχι εντός χρόνων αλλά εντός μηνών επανέλαβε ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, όπου την προηγούμενη βδομάδα είχε επαφές με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ επισημαίνοντας ότι τα Κατεχόμενα θέλουν να αναβαθμίσουν τη σχέση τους με την ευρωπαϊκή λυκοσυμμαχία.

Ο Ακιντζί επισήμανε ότι πρέπει να συνεχιστούν η αποφασιστικότητα και η ταχύτητα με τις οποίες γίνονται οι διαπραγματεύσεις - οι οποίες κατά κοινή ομολογία γίνονται με οδηγό διχοτομικές λύσεις τύπου «σχεδίου Ανάν» και Κοινής Δήλωσης του Φλεβάρη του 2014, που έκανε λόγο για δύο «συνιστώντα κράτη» - και πρόσθεσε ότι η «λύση» θα είναι ένα εποικοδομητικό παράδειγμα για την περιοχή, όπου υφίστανται πολλά προβλήματα. Ακόμα, υπογράμμισε πως τόσο η σύνδεση Τουρκίας - Κατεχομένων με αγωγούς μεταφοράς νερού όσο και το φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία για τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκοκυπρίων - Ελληνοκυπρίων, Τουρκίας - Ελλάδας.

Στο μεταξύ, ενδεικτικές των διεργασιών είναι οι δηλώσεις που έκανε ανώνυμη πηγή της τουρκικής κυβέρνησης στη «Χουριέτ» την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με τις οποίες «ένα νέο δημοψήφισμα μπορεί να διεξαχθεί τους πρώτους μήνες του 2016, με βάση και τις εξελίξεις». Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι μια λύση μπορεί να επιτευχθεί γρήγορα αν η ελληνοκυπριακή πλευρά σταματήσει να διεκδικεί η Κύπρος να αποτελέσει ένα «ελληνικό νησί» και εστιάσει «σε μια ομοσπονδία βασισμένη στην ισότητα των δύο συνιστώντων κρατών» (σ.σ. «constituent states» κατά την αγγλική έκδοση της εφημερίδας). Μια λύση «θα μπορούσε να βελτιώσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα όπως και την ΕΕ... Ενα εμπόδιο και ένα πρόσχημα για την παρεμπόδιση των σχέσεων Τουρκίας - Δύσης θα απομακρυνθεί», συνέχισε η ίδια πηγή.

Εύσημα για τη «συμβολή κατά της τρομοκρατίας»

Στο μεταξύ, επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Αρλέμ Ντεζίρ, ο οποίος στις δηλώσεις του προέταξε τα εύσημα για τη συμβολή της Κύπρου στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, δηλαδή τη βαθύτερη εμπλοκή του κυπριακού λαού στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που μαίνονται στην περιοχή.

Ο Ντεζίρ δεν παρέλειψε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του γαλλικού ιμπεριαλισμού για την παραχώρηση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, που γαλλικά πολεμικά αεροπλάνα «αξιοποιούν» στους βομβαρδισμούς τους κατά Συρίας και Ιράκ.

Οσον αφορά το Κυπριακό, ο Ντεζίρ συνέδεσε την επανένωση του νησιού με την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή, εξηγώντας ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν στο πλαίσιο μιας ομοσπονδίας που θα προσφέρει «ασφάλεια» στην περιοχή. Οπου φυσικά με τον όρο «ασφάλεια», οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστών εννοούν την υπεράσπιση σχεδιασμών των μονοπωλίων που εκπροσωπούν, ισορροπιών και συμμαχιών που προτάσσει κάθε μερίδα του κεφαλαίου υπερασπιζόμενη τα δικά της ιδιαίτερα συμφέροντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ