Δευτέρα 6 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Νέα κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» με πρόσχημα την τρομοκρατία

ΤΥΝΙΔΑ.--

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τουλάχιστον 30 μέρες κήρυξε το Σάββατο την Τυνησία ο Πρόεδρος της χώρας, Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι, επικαλούμενος ως αφορμή την πολύνεκρη επίθεση τζιχαντιστή σε βάρος δυτικών τουριστών στις 26 Ιούνη, σε παραλιακό ξενοδοχείο στην πόλη Σους, με αποτέλεσμα 38 νεκρούς (εκ των οποίων οι 30 Βρετανοί).

Ο Πρόεδρος Εσέμπσι ισχυρίστηκε ότι με την επιβολή έκτακτης κατάστασης, η αστυνομία και η κυβέρνησή του θα μπορέσει να αντιμετωπίσει «πιο αποτελεσματικά» τους τζιχαντιστές που δρουν στη χώρα του, μολονότι παραδέχτηκε ότι ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος «εισάγεται» από τη γειτονική Λιβύη, στην οποία επικρατεί χάος μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση και το τελευταίο διάστημα τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα» ανταγωνίζονται με στόχο την επικράτησή τους στη χώρα.

Προειδοποίησε ακόμη ότι «εάν δε ληφθούν νέα μέτρα για τη διατήρηση της ασφάλειας στην Τυνησία και επαναληφθούν επιθέσεις όπως αυτή στην πόλη Σους, τότε η χώρα θα καταρρεύσει». Τόνισε ότι η Τυνησία έχει βρεθεί στο στόχαστρο τζιχαντιστών «γιατί έχει κοσμική δημοκρατία που λειτουργεί».

Ο Τυνήσιος Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι με την επιβολή της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, στο πλαίσιο της οποίας θα περιπολούν ένοπλοι φρουροί σε δημοφιλή τουριστικά θέρετρα και θα απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων, δε θα θιγούν τάχα άλλα βασικά δικαιώματα όπως η ελευθερία της έκφρασης.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είχε επιβληθεί στην Τυνησία από το Γενάρη του 2011 ως το Μάρτη του 2014.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ανακοίνωσε την ανέγερση μνημείου σε ένδειξη «τιμής και μνήμης» των 30 Βρετανών τουριστών που έπεσαν θύματα της επίθεσης στην πόλη Σους της Τυνησίας. Το Σάββατο, έφτασαν στη Βρετανία οι σοροί των πέντε τελευταίων Βρετανών που σκοτώθηκαν στην επίθεση της 26ης Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ