Δευτέρα 6 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Καλέσματα πρόταξης των «εθνικών συμφερόντων»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Εν αναμονή των επίσημων διαπραγματεύσεων για τη νέα κυβέρνηση συνεχίζονται οι διεργασίες στην Τουρκία, καθώς τις αμέσως επόμενες μέρες ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στα κόμματα του Κοινοβουλίου με βάση τη σειρά που αναδείχθηκαν στις εκλογές της 7ης Ιούνη.

Ο (υπηρεσιακός) πρωθυπουργός και σημερινός ηγέτης του AKP, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε πως οι επαφές του με τα άλλα κόμματα θα πραγματοποιηθούν σε δύο γύρους, αναδεικνύοντας με τον τρόπο του τη συνθετότητα των επαφών και τα διαφορετικά αστικά συμφέροντα που αυτές οι διαπραγματεύσεις θα γίνει προσπάθεια να γεφυρωθούν.

Την ίδια στιγμή, ενδεικτική είναι η αρθρογραφία που εξακολουθεί να φιλοξενεί ο (μέχρι πρότινος) φιλοκυβερνητικός Τύπος. Ετσι, στη «Σαμπάχ» συνεχίζονται οι αναλύσεις για το «όραμα για το μέλλον της χώρας» που το AKP δεν κατάφερε να προβάλει στις εκλογές της 7ης Ιούνη και την ανάγκη να υπάρξει «μια νέα συζήτηση» στο συγκεκριμένο κόμμα.

Η εξωτερική πολιτική παραμένει ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων, όπου επισημαίνεται ότι μέσα από «συναίνεση» «η Τουρκία πρέπει όχι μόνο να εξετάσει τις σχέσεις της με τον κόσμο, αλλά και να καθορίσει μια εξωτερική πολιτική που ανταποκρίνεται σε μια προηγμένη και αναπτυγμένη χώρα. Από αυτή τη σκοπιά, είναι σημαντικό να παρατεθούν καθαρά τα πρωταρχικά συμφέροντα της Τουρκίας, όπως και οι απειλές που αντιμετωπίζει, στη διεθνή αρένα, υπολογίζοντας την περιφερειακή και τη διεθνή δυναμική που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ή να προωθήσει την πολιτική και οικονομική δυναμική της Τουρκίας».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, με το επιχείρημα ότι η Κίνα παραβιάζει τα θρησκευτικά δικαιώματα μειονοτήτων, όπως οι Ουιγούροι της Σιντζιάνγκ, έγιναν στην Τουρκία διάφορες κινητοποιήσεις που φέρεται να ήταν ενάντια σε κινεζικούς «στόχους». Χτες, η «Χουριέτ» μετέδωσε ότι στην Κωνσταντινούπολη ομάδα εθνικιστών επιτέθηκε σε Κορεάτες τουρίστες που θεώρησε Κινέζους, ενώ πριν από μερικές μέρες στόχος είχε γίνει και ένα κινεζικό εστιατόριο στην ίδια πόλη. Η χτεσινή κινητοποίηση έγινε μάλιστα κοντά στο κινεζικό προξενείο της πόλης και οι συμμετέχοντες φώναζαν συνθήματα υπέρ ενός «ανατολικού Τουρκεστάν».

Το κινεζικό ΥΠΕΞ έκανε σύσταση για «πολλαπλασιαζόμενες» διαδηλώσεις στην Τουρκία εναντίον της κινεζικής κυβέρνησης παροτρύνοντας τους Κινέζους τουρίστες να αποφεύγουν να πλησιάζουν τέτοιες «εκδηλώσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ