Δευτέρα 6 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ολα τα ενδεχόμενα «ανοιχτά» λέει ο Κέρι

ΒΙΕΝΝΗ.--

Σε οριακό σημείο φαίνεται πως βρίσκονται οι μαραθώνιες διεθνείς διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, καθώς προς το παρόν προβάλλουν μοιρασμένες οι πιθανότητες για την επίτευξη ή το ναυάγιο μίας συνολικής συμφωνίας, ενώ απομένει ένα 48ωρο μέχρι την τελευταία παράταση που δόθηκε ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης 7/7.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, μετά από τη χτεσινή συνάντηση διάρκειας 3,5 ωρών που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα» (είτε συμφωνίας είτε μη), λέγοντας: «Δεν είμαστε ακόμη εκεί όπου θα έπρεπε να βρισκόμασταν σε ορισμένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα... Τώρα είναι ώρα να δούμε εάν θα μπορέσουμε να κλείσουμε ή να μην κλείσουμε τη συμφωνία». Σε επόμενο σημείο, υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές (δηλαδή το Ιράν και η Ομάδα των Πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γερμανία, Ομάδα των 5+1) «ποτέ δεν ήταν πιο κοντά», παρά τις «ειλικρινείς προσπάθειες». Πρόσθεσε ακόμη ότι σε περίπτωση που δε διασφαλιστεί η αποτροπή απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν, «δε θα υπάρξει συμφωνία και όπως έχει πει ο Πρόεδρος Ομπάμα, μπορούμε πάντοτε να αποχωρήσουμε... Ομως αυτό δεν το θέλει κανένας. Θέλουμε μία συμφωνία. Αλλά μία συμφωνία καλή...».

Το Σάββατο, δυτικοί διπλωμάτες υποστήριζαν ότι ένα μέρος των τελευταίων σκληρών παζαριών Δύσης-Ιράν αφορούσε το χρόνο και το «εύρος» άρσης των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, το συγκεκριμένο πλαίσιο κανονισμών για πιθανές επιθεωρήσεις από τους ελεγκτές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στο Ιράν και τα «όρια» του ιρανικού επιστημονικού πυρηνικού προγράμματος.

Παράλληλα, η Χίλαρι Κλίντον, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2016, «δυναμίτισε το κλίμα» στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Ιράν, δηλώνοντας ότι, ακόμη και εάν επιτευχθεί συμφωνία, η «επιθετικότητα της Τεχεράνης δε θα σταματήσει» και ότι θα παραμείνει «μεταξύ των κυριοτέρων κρατών που στηρίζουν την τρομοκρατία». Οπως είπε, οι Ιρανοί «θα συνεχίσουν να αποσταθεροποιούν κυβερνήσεις στην περιοχή και πέραν αυτής. Θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τους συμμάχους τους, σαν την "Χεζμπολάχ". Και θα συνεχίσουν να αποτελούν απειλή για την ύπαρξη του Ισραήλ».

Τον Απρίλη του 2008, η Κλίντον είχε κάνει πιο πολεμοκάπηλες δηλώσεις έναντι του Ιράν, καθώς και τότε, οπότε διεκδικούσε το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκείνης της χρονιάς, είχε δηλώσει ότι εάν γίνει πρόεδρος, θα επιτεθεί στο Ιράν και ότι τα «επόμενα 10 χρόνια, εάν το Ιράν ανόητα σκεφτεί να εξαπολύσει επίθεση στο Ισραήλ, θα μπορέσουμε να το καταστρέψουμε εντελώς».

Τέλος, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι κάθε μέρα «φέρνει περισσότερες δυτικές παραχωρήσεις έναντι του Ιράν» και ότι οι συνομιλίες στη Βιέννη «δε συνιστούν διέξοδο αλλά κατάρρευση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ