Δευτέρα 6 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Εκτεταμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Σινά

ΚΑΪΡΟ.--

Επικίνδυνα φορτισμένη παραμένει η κατάσταση στο βορειοανατολικό τμήμα της Χερσονήσου Σινά στην Αίγυπτο καθώς μέσα στο τελευταίο 48ωρο συνεχίστηκαν οι επιχειρήσεις του αιγυπτιακού στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας εναντίον των τζιχαντιστών του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») της «Επαρχίας Σινά» σκοτώνοντας 25 εξ αυτών.

Οι επιδρομές των αιγυπτιακών ελικοπτέρων τύπου «Απάτσι» και μαχητικών αεροσκαφών τύπου «F-16» έγιναν στο βόρειο Σινά από το Σάββατο έως χτες το πρωί και εστίασαν τα πυρά τους μεταξύ της περιοχής Αλ Αρίς και της πόλης Σέιχ Ζουέιντ, πλήττοντας (σύμφωνα με τις αρχές) μυστικές αποθήκες όπλων, κρησφύγετα και υπόγειες σήραγγες, σε μία εκ των οποίων λέγεται πως ανακαλύφθηκε ποσότητα εκρηκτικών μισού τόνου κοντά στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις του αιγυπτιακού στρατού και οι κατά τόπους συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές του «ΙΚ» προκάλεσαν θύματα και μεταξύ αμάχων. Στην πόλη Σέιχ Ζουέιντ από οβίδα σε σπίτι ξεκληρίστηκε μία οικογένεια (45χρονη μητέρα, ένα αγόρι και ένα κορίτσι), επίσης σε σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος σκοτώθηκαν δύο εργάτες και τραυματίστηκε άλλος ένας.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, φορώντας στρατιωτική στολή για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο, πραγματοποίησε προχτές αιφνιδιαστική επίσκεψη στην πρωτεύουσα της επαρχίας της Βόρειας Χερσονήσου Σινά, Αλ Αρίς, και επιθεώρησε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας. Ισχυρίστηκε ότι ο αιγυπτιακός στρατός «εμπόδισε αυτό το σχέδιο κατάληψης εδαφών» και τόνισε ότι οι αιγυπτιακές Ενοπλες Δυνάμεις είναι εγγυήτριες της «ασφάλειας» και της «σταθερότητας». «Για μένα το να πω ότι τα πράγματα βρίσκονται υπό έλεγχο δεν αρκεί, τα πράγματα είναι απόλυτα σταθερά. Λέω στους Αιγύπτιους... το μέγεθος των δυνάμεων εδώ (σ.σ. στο Σινά) είναι το 1% του αιγυπτιακού στρατού», είπε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος.

Μερικές ώρες μετά την ομιλία του Σίσι η λεγόμενη «Επαρχία του Σινά», όπως αυτοαποκαλείται ο βραχίονας του «ΙΚ» στην Αίγυπτο (που ήταν παλιότερα γνωστός ως «Ανσαρ Μπέιτ αλ Μάκντις») ανέφερε μέσω του «Twitter» ότι επιτέθηκε σε δύο στρατιωτικά οχήματα με βόμβες στο Σέιχ Ζουέιντ, δίχως ωστόσο αυτό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή. Επίσης ανέλαβε την ευθύνη για τη ρίψη τριών ρουκετών τύπου «Grad» στο Ισραήλ αργά το βράδυ της Παρασκευής, λέγοντας πως «έπεσε σε έδαφος της κατεχόμενης Παλαιστίνης».

Ο αιγυπτιακός στρατός, εδώ και δύο χρόνια, πραγματοποιεί χερσαίες και εναέριες επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας στο βόρειο Σινά, σε μία προσπάθεια να σταματήσει τις επιθέσεις τζιχαντιστών, που τους κατηγορεί ότι συνεργάζονται με τους ισλαμιστές της οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» που κηρύχθηκαν πέρσι εκτός νόμου.

Και ενώ οι συγκρούσεις στρατού - τζιχαντιστών στο Σινά συνεχίζονται, στα χρηματιστήρια η αιγυπτιακή λίρα εξακολουθεί να κατρακυλά και να χάνει, μέρα με τη μέρα, αξία έναντι του δολαρίου. Χτες, η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε πως η ισοτιμία δολαρίου - αιγυπτιακής λίρας είχε διαμορφωθεί στο ένα δολάριο ανά 7,73 λίρες σε σχέση με 7,63 που ήταν την περασμένη Πέμπτη και 7,53 που ήταν το Φλεβάρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολύνεκρη επίθεση τζιχαντιστών στο Σινά (2022-05-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2019-10-01 00:00:00.0)
Σφοδρές συγκρούσεις στρατού - τζιχαντιστών (2018-11-06 00:00:00.0)
Συγκρούσεις στη Χερσόνησο του Σινά (2016-11-26 00:00:00.0)
Επίθεση τζιχαντιστών σε σκάφος της ακτοφυλακής (2015-07-17 00:00:00.0)
Ετοιμάζεται έκθεση του απεσταλμένου του ΟΗΕ (2015-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ