Παρασκευή 15 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντιδράσεις για τη φιλο-εποικιστική νομοθεσία

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΝΤΟΧΑ.--

Αποφασισμένες να αντιπαλέψουν με κάθε δυνατό τρόπο το νόμο που υιοθετήθηκε, με μικρή πλειοψηφία, στις αρχές της βδομάδας από το ισραηλινό κοινοβούλιο και «απαγορεύει το μποϊκοτάζ κατά εποικιστικών προϊόντων και κατά των ίδιων των εποικισμών» εμφανίζονται σειρά ισραηλινών φιλειρηνικών και φιλο-παλαιστινιακών οργανώσεων, αλλά και οργανώσεων ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων. Ο νόμος δίνει το δικαίωμα να κατατίθεται μήνυση κατά φυσικών ή νομικών προσώπων και οργανώσεων που καλούν σε μποϊκοτάζ κατά των εποικισμών και των προϊόντων τους ή που το κάνουν πράξη, και δεν θα χρειάζεται να παρουσιάζονται αποδείξεις που να στοιχειοθετούν τη συγκεκριμένη «κατηγορία» για την οποία οι «ένοχοι» θα καλούνται να καταβάλουν πρόστιμα μέχρι και 10.000 ευρώ.

Οι οργανώσεις, η μία μετά την άλλη, κατέστησαν σαφές ότι θα προσβάλουν με κάθε δυνατό τρόπο τη συγκεκριμένη νομοθεσία, μιλώντας για «ωμή παραβίαση της ελεύθερης έκφρασης» και εκτιμώντας ότι στόχος της νομοθεσίας είναι να ποινικοποιήσει την οποιανδήποτε κριτική στην ασκούμενη πολιτική και ιδιαίτερα στην κατοχική πολιτική. Ηδη, οργανώσεις, όπως η «Ειρήνη τώρα» (Peace Now), καλούν ανοιχτά σε μποϊκοτάζ προϊόντων των εποικισμών, προκαλώντας όποιον διαφωνεί να καταθέσει μήνυση, ενώ ετοιμάζονται και δεκάδες προσφυγές προς το Ανώτατο Δικαστήριο που θα ζητούν την ακύρωση της νομοθεσίας.

Θα ζητήσουν αναγνώριση ανεξάρτητης Παλαιστίνης

Την αναβάθμιση της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ στο καθεστώς του «πλήρους μέλους», κάτι που σημαίνει αυτόματα αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους «στα όρια του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, αποφάσισαν να ζητήσουν κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ οι αραβικές χώρες. Αυτό προκύπτει από ένα προσχέδιο του κειμένου της επίσημης πρότασης που ο Αραβικός Σύνδεσμος ετοιμάζεται να καταθέσει στον ΟΗΕ και έφτασε σε ειδησεογραφικά πρακτορεία. Για να εγκριθεί το καθεστώς «πλήρους μέλους» θα πρέπει, βέβαια, να υπάρξει έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας και οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα ασκήσουν βέτο, επιμένοντας στη λύση «του διαλόγου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ