Παρασκευή 15 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Σήμερα η «Ομάδα Επαφής»

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Σε αντιφατικό κλίμα και υπό εντονότατο προβληματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι με τη συνέχιση της ΝΑΤΟικής επέμβασης στη Λιβύη, δεδομένου του στρατιωτικού αδιεξόδου και των ολοένα μεγαλύτερων ενδο-ιμπεριαλιστικών διαφωνιών, πραγματοποιείται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη η τέταρτη Σύνοδος της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη. Στη Σύνοδο συμμετέχουν 15 υπουργοί Εξωτερικών, εκπρόσωποι οργανισμών όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, το ΝΑΤΟ κ.ά., καθώς και αντιπροσωπεία του αντικαθεστωτικού Εθνικού Συμβουλίου.

Χτες, έγινε γνωστό ότι τελικά δε θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο, παρά την πρόσκληση που τους απευθύνθηκε, ούτε ρώσικη, ούτε κινεζική αντιπροσωπεία. Η Μόσχα κατέστησε σαφές ότι εμμένει στις διαφωνίες της ως προς την επέμβαση και το Πεκίνο διεμήνυσε ότι «υπάρχουν προβλήματα στον τρόπο που λειτουργεί αυτή η Ομάδα». Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωνε ότι στηρίζει την εξεύρεση πολιτικής λύσης, όπως προτείνει η Μόσχα, αρκεί «να αποχωρήσει από την εξουσία ο Καντάφι», ενώ, δίπλα του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα στον Καντάφι.

Η Ουάσιγκτον, μην κρύβοντας τη δυσφορία της για την ξαφνική, και για άλλη μια φορά χωρίς πρότερη συνεννόηση, έκφραση ανυπομονησίας που φαίνεται να διακατέχει τη γαλλική και την ιταλική ηγεσία, που πιέζουν πλέον ανοιχτά για εξεύρεση πολιτικής λύσης, υποστηρίζει ότι «ο λιβυκός λαός θα αποφασίσει», υιοθετώντας και τη ΝΑΤΟική εκτίμηση ότι «ούτως ή άλλως ο χρόνος του Καντάφι μετρά αντίστροφα, γιατί είναι πολύ αδύναμος».

Αντίθετη άποψη, πάντως, εξέφρασε, μιλώντας στην εφημερίδα «Ιζβέστια», ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή. Ο Μιχαήλ Μαργκέλοφ υπενθύμισε ότι ο Καντάφι έχει «ακόμη πολλά όπλα και συνεπώς δεν υπάρχει καμία αντίστροφη μέτρηση». Μετέφερε επίσης φράση του Λίβυου πρωθυπουργού, σύμφωνα με τον οποίο «αν οι αντικαθεστωτικοί καταλάβουν την Τρίπολη θα την ανατινάξουμε με τόσους πυραύλους που έχουμε», μια προοπτική που ο Μαργκέλοφ χαρακτήρισε απίθανη.

Κατά πολλούς αναλυτές, πάντως, η χτεσινή ανακοίνωση της λιβυκής ηγεσίας ότι «διακόπτει κάθε συνεργασία με τον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό ΕΝΙ» - δραστηριοποιείται δεκαετίες στη χώρα και έχει ήδη κλείσει αποκλειστικές συμφωνίες με τους αντικαθεστωτικούς - εξηγεί την ιταλική «ανυπομονησία». Η Τρίπολη συμπλήρωσε ότι «σκέφτεται συμφωνίες με ρωσικές, κινεζικές και αμερικανικές εταιρείες», θέτοντας νέα αφορμή ενδο-ιμπεριαλιστικής γκρίνιας.

Τέλος, χτες, ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, διέψευσε κατηγορηματικά τις καταγγελίες του Λίβυου γενικού εισαγγελέα ότι από τις ΝΑΤΟικές επιδρομές έχουν σκοτωθεί 1.108 πολίτες και έχουν τραυματιστεί 4.537.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ