ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητάει με θράσος πειθαρχία στη βαρβαρότητα

Απαράδεκτες κορόνες του υπουργού Οικονομικών χτες στη Βουλή

Οι απειλές της κυβέρνησης στοχεύουν στο λαό. Απάντηση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων είναι η απειθαρχία και η ανυπακοή στην πολιτική της
Οι απειλές της κυβέρνησης στοχεύουν στο λαό. Απάντηση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων είναι η απειθαρχία και η ανυπακοή στην πολιτική της
Με εκκλήσεις για «ενότητα» και στρατιωτικά παραγγέλματα για «πειθαρχία» όλων των κομμάτων στη βαρβαρότητα που υπηρετεί, η κυβέρνηση επιχειρεί να τρομοκρατήσει το λαό και να αποσπάσει συναίνεση στα μέτρα πτώχευσης των λαϊκών στρωμάτων που προωθεί σε συνεργασία με την τρόικα.

Μιλώντας χτες στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «κατάσταση ασύμμετρων απειλών» και προσπάθησε να σύρει το λαό στο στρατόπεδο της πλουτοκρατίας, τραβώντας ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές. «Από τη μια μεριά έχουμε κάτι που το νόμισμα και η δημοσιονομική πολιτική είναι στοιχείο της κυριαρχίας τους, αλλά αυτό αμφισβητείται, όχι για την Ελλάδα που είναι σε πρόγραμμα υποστήριξης, αλλά για χώρες ακόμα και του μεγέθους των ΗΠΑ. Από την άλλη μεριά είναι οι μικρές ιδιωτικές οντότητες, οι οίκοι αξιολόγησης και οι εκτιμητικές εταιρείες, τα funds», είπε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε ακόμα πως «το παιχνίδι με τις λέξεις τέτοιες στιγμές κρίσιμες πρέπει να σταματήσει», προσθέτοντας ότι «ο όρος "selective default" δεν πρέπει να μεταφράζεται στα ελληνικά κατά τρόπο ο οποίος είναι το λιγότερο δημαγωγικός και ανεύθυνος. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας, καμία απειλή χρεοκοπίας». Μάλιστα, αναφερόμενος στα υπόλοιπα κόμματα, δήλωσε με θράσος ότι «καλώ την αντιπολίτευση να στηρίξει την κυβέρνηση και να ακολουθεί με στρατιωτική πειθαρχία αυτά που λέμε, γιατί οι χειρισμοί πρέπει να είναι εθνικοί και αποτελεσματικοί».

Εντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΚΚΕ, Σπύρου Χαλβατζή, ο οποίος τόνισε ότι «αυτή η παρέμβαση, η τόσο φορτισμένη, του κ. υπουργού δεν σκοπεύει παρά στην παραπέρα κατατρομοκράτηση των εργαζομένων. Εδώ και πολλούς μήνες, η κινδυνολογία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Και την κινδυνολογία την ακολουθεί σε κάθε περίπτωση μια σειρά μέτρων, τα οποία είναι αντεργατικά, αντιλαϊκά, αντικοινωνικά».

Συνέχισε, λέγοντας πως «η λεγόμενη επιλεκτική χρεοκοπία θα είναι υπεύθυνη έτσι κι αλλιώς για τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων σε βάρος της εργατικής τάξης, όλων των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, του λαού και της νεολαίας». Σχολιάζοντας τα περί «ενότητας» που ζήτησε ο υπουργός Οικονομίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ αναρωτήθηκε ρητορικά: «Εθνική ενότητα για ποιο σκοπό; Για τη σωτηρία των τραπεζιτών, των τραπεζών και για την παραπέρα αφαίμαξη σε ό,τι έχει απομείνει στην εργατική τάξη και τους εργαζόμενους; Εθνική ενότητα για τη σωτηρία του κεφαλαίου;».

Κατέληξε, τονίζοντας: «Απορρίπτουμε τις εκκλήσεις του κ. υπουργού. Για άλλη μια φορά καλούμε τους εργαζόμενους σε μάχη, σε δράση ενάντια σε όλες αυτές τις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές». Τη διαμαρτυρία των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και των υπόλοιπων κομμάτων προκάλεσε η αναφορά του υπουργού Οικονομικών περί «στρατιωτικής πειθαρχίας».

Ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης»

Από αυτήν την Κυριακή και κάθε Κυριακή, ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης» ανανεώνει το Ενθετο «7 Μέρες μαζί», αλλάζοντας την μορφή του, έτσι που να ανταποκρίνεται ακόμη πιο καλά στο περιεχόμενό του. Συνεχίζοντας ως προς το περιεχόμενο του Ενθέτου την πλούσια πολύμορφη ύλη για την καλλιτεχνική δημιουργία, τον αθλητισμό, την επιστήμη, προσθέτει και μόνιμη στήλη για τη «Γυναίκα», με στόχο την ανάδειξη των πλευρών της φυλετικής ανισοτιμίας ως κοινωνικού φαινομένου και τη διέξοδο για τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, τις νέες γυναίκες. Ταυτόχρονα, προχωράμε στην αλλαγή της μορφής της παρουσίασης των ιστορικών θεμάτων, τοποθετώντας τα σε αυτοτελή ειδική ένθετη έκδοση, ώστε να μπορούν οι αναγνώστες μας να τα κρατούν ως ξεχωριστή μπροσούρα.

Η τιμή του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη» απ' αυτήν την Κυριακή θα είναι 2.50 ευρώ. Συνεχίζουμε μαχητικά στο μετερίζι της ενημέρωσης, της διαφώτισης, της προπαγάνδας, από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, φωτίζοντας ολόπλευρα το δρόμο της πάλης για την πολιτική διέξοδο σε όφελός τους, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, κόντρα στην αστική προπαγάνδα που πολεμά να χειραγωγεί και να υποτάσσει το λαό στο σημερινό σύστημα της εκμετάλλευσης.

Με την ελπίδα και την πεποίθηση ότι μαζικά, αποφασιστικά, οι κομμουνίστριες και οι κομμουνιστές, οι ΚΝίτισες και οι ΚΝίτες, οι οπαδοί και οι φίλοι μας, οι σημερινοί αναγνώστες του «Ριζοσπάστη», κατανοώντας ότι είναι το καθημερινό τους όπλο στην ταξική πάλη, θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τη μελέτη και διάδοσή του, συμβάλλοντας στην άνοδο της κυκλοφορίας του, στους τόπους δουλειάς, στις εργατογειτονιές, στις σχολές και τα Πανεπιστήμια, στα χωριά, παντού. Στη μάχη, με τον «Ριζοσπάστη» στο χέρι.

Χρεοκοπία, αλλά «επιλεκτική»

Χτες, στον «Ριζοσπάστη», γράφαμε για το νέο όρο που μπήκε στην αστική πολιτικοοικονομική φιλολογία, σχετικά με τη διαχείριση του κρατικού χρέους της Ελλάδας, την «επιλεκτική χρεοκοπία». Αναφέραμε πως είναι ένας τρόπος με τον οποίο θα επιδιώξουν να ανακουφίσουν την Ελλάδα από το βραχνά των δυσκολιών της αποπληρωμής του χρέους, αφ' ετέρου να επανέλθει η δυνατότητα δανεισμού της Ελλάδας, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της καπιταλιστικής οικονομίας. Γράψαμε ακόμη ότι η λεγόμενη «επιλεκτική χρεοκοπία» είναι η «ελεγχόμενη χρεοκοπία». Πράγματι, αστοί δημοσιολόγοι, οικονομολόγοι, αναλυτές μιλούν για έναν «τεχνικό όρο», που σημαίνει ότι η χώρα που χρωστά επιλέγει να μην εξυπηρετήσει κάποιες συγκεκριμένες υποχρεώσεις της προς τους δανειστές, συνεχίζοντας όμως να πληρώνει κανονικά τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της. Ετσι μας επιβεβαιώνουν ως προς την «ελεγχόμενη χρεοκοπία».

Λέγεται ακόμα ότι η κυβέρνηση μπορεί να επιλέξει να μην πληρώσει στη δοσμένη στιγμή τους τόκους των ομολόγων που λήγουν και να πληρώσει μόνο το κεφάλαιο. Αυτό το λένε «επιλογή» και τη διαδικασία «επιλεκτική χρεοκοπία». Ετσι λένε ότι δεν υπάρχει χρεοκοπία. Η κυβέρνηση λένε ότι ως προς αυτό βάζει τρεις όρους:

«1. Εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, με σημαντική μείωσή του έως και 50%.

2. Εξασφάλιση μικρότερου κόστους για το ελληνικό χρέος.

3. Προστασία της χώρας, των πολιτών και των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Αν αυτοί οι όροι εκπληρωθούν στο ακέραιο, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να συζητήσει το ενδεχόμενο μιας επιλεκτικής χρεοκοπίας, η οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα μπορούσε να σημάνει - σε εντελώς τεχνικό επίπεδο - στάση πληρωμών για τους κατόχους ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου για μια - δυο ημέρες και αμέσως μετά επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας με το δεύτερο πακέτο βοήθειας». (Χτεσινά «Νέα»).

Μα αυτό είναι καταστροφή μέρους του κεφαλαίου των τραπεζών που διαχειρίζονται τα ελληνικά ομόλογα. Δηλαδή χρεοκοπία, αλλά ελεγχόμενη, την οποία ονομάζουν «επιλεκτική». Και βεβαίως, με μικρότερο κόστος για το χρέος, θα υπάρχει μέρος των νέων δανείων που θα ενισχύει τις τράπεζες και τις άλλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις στην παραγωγή για επενδύσεις. Δηλαδή, έξοδος του καπιταλισμού από την κρίση σε όφελος του κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει επανεκκίνηση της οικονομίας. Με το λαό, βεβαίως, χρεοκοπημένο από τα μνημόνια.


Ι.

Νέα δημοσκόπηση

Την εκτίμηση εκλογικής επιρροής των κομμάτων καταγράφει το Βαρόμετρο της Public Issue για λογαριασμό του Σκάι. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει 32,5%, το ΠΑΣΟΚ 26,5%, το ΚΚΕ 11,5%, ΛΑ.Ο.Σ. 7,5%, ΣΥΡΙΖΑ 9%, Οικολόγοι 3,5%, Δημοκρατική Αριστερά 2%, η Δημοκρατική Συμμαχία 1,5% και τα υπόλοιπα κόμματα 6%.

Θα βρίσκουν πάντα απέναντί τους το ΚΚΕ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για την παρέμβαση του Ευ. Βενιζέλου σχετικά με την «πειθαρχία» της αντιπολίτευσης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Την εντολή - διαταγή του προς την αντιπολίτευση να στηρίζει με στρατιωτική πειθαρχία το σχέδιο της κυβέρνησης, ο υπουργός έχει κάθε δικαίωμα να την απευθύνει στα κόμματα του συστήματος και του ευρωμονόδρομου, τα οποία συζητούν μαζί της και συμφωνούν με τις βασικές επιλογές της. Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, ας το καταλάβουν όλοι, η κυβέρνηση και οι άλλοι που προωθούν και επεξεργάζονται την πτώχευση και τη στάση πληρωμών κατά του λαού: Θα βρουν το ΚΚΕ απέναντί τους, μαζί με το λαό, όπως πάντα, με απειθαρχία και αντεπίθεση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ