Παρασκευή 15 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρεοκοπία, αλλά «επιλεκτική»

Χτες, στον «Ριζοσπάστη», γράφαμε για το νέο όρο που μπήκε στην αστική πολιτικοοικονομική φιλολογία, σχετικά με τη διαχείριση του κρατικού χρέους της Ελλάδας, την «επιλεκτική χρεοκοπία». Αναφέραμε πως είναι ένας τρόπος με τον οποίο θα επιδιώξουν να ανακουφίσουν την Ελλάδα από το βραχνά των δυσκολιών της αποπληρωμής του χρέους, αφ' ετέρου να επανέλθει η δυνατότητα δανεισμού της Ελλάδας, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της καπιταλιστικής οικονομίας. Γράψαμε ακόμη ότι η λεγόμενη «επιλεκτική χρεοκοπία» είναι η «ελεγχόμενη χρεοκοπία». Πράγματι, αστοί δημοσιολόγοι, οικονομολόγοι, αναλυτές μιλούν για έναν «τεχνικό όρο», που σημαίνει ότι η χώρα που χρωστά επιλέγει να μην εξυπηρετήσει κάποιες συγκεκριμένες υποχρεώσεις της προς τους δανειστές, συνεχίζοντας όμως να πληρώνει κανονικά τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της. Ετσι μας επιβεβαιώνουν ως προς την «ελεγχόμενη χρεοκοπία».

Λέγεται ακόμα ότι η κυβέρνηση μπορεί να επιλέξει να μην πληρώσει στη δοσμένη στιγμή τους τόκους των ομολόγων που λήγουν και να πληρώσει μόνο το κεφάλαιο. Αυτό το λένε «επιλογή» και τη διαδικασία «επιλεκτική χρεοκοπία». Ετσι λένε ότι δεν υπάρχει χρεοκοπία. Η κυβέρνηση λένε ότι ως προς αυτό βάζει τρεις όρους:

«1. Εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, με σημαντική μείωσή του έως και 50%.

2. Εξασφάλιση μικρότερου κόστους για το ελληνικό χρέος.

3. Προστασία της χώρας, των πολιτών και των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Αν αυτοί οι όροι εκπληρωθούν στο ακέραιο, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να συζητήσει το ενδεχόμενο μιας επιλεκτικής χρεοκοπίας, η οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα μπορούσε να σημάνει - σε εντελώς τεχνικό επίπεδο - στάση πληρωμών για τους κατόχους ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου για μια - δυο ημέρες και αμέσως μετά επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας με το δεύτερο πακέτο βοήθειας». (Χτεσινά «Νέα»).

Μα αυτό είναι καταστροφή μέρους του κεφαλαίου των τραπεζών που διαχειρίζονται τα ελληνικά ομόλογα. Δηλαδή χρεοκοπία, αλλά ελεγχόμενη, την οποία ονομάζουν «επιλεκτική». Και βεβαίως, με μικρότερο κόστος για το χρέος, θα υπάρχει μέρος των νέων δανείων που θα ενισχύει τις τράπεζες και τις άλλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις στην παραγωγή για επενδύσεις. Δηλαδή, έξοδος του καπιταλισμού από την κρίση σε όφελος του κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει επανεκκίνηση της οικονομίας. Με το λαό, βεβαίως, χρεοκοπημένο από τα μνημόνια.


Ι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ