Παρασκευή 15 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Πασχίζουν για τη χρεοκοπία της λαϊκής οικογένειας

Τα παζάρια για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης στο επίκεντρο του χτεσινού Υπουργικού Συμβουλίου

Ο πόλεμος που διευθύνει η κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου, στόχο έχει να πτωχεύσει ο λαός. Στο χέρι των εργαζομένων είναι να βγουν αυτοί κερδισμένοι από τη μάχη
Ο πόλεμος που διευθύνει η κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου, στόχο έχει να πτωχεύσει ο λαός. Στο χέρι των εργαζομένων είναι να βγουν αυτοί κερδισμένοι από τη μάχη
Με το ζήτημα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» και τη διαχείριση από την πλευρά της κυβέρνησης της αναπόφευκτης ζημιάς που θα προκύψει για τις ελληνικές τράπεζες και άλλους Οργανισμούς από την απαξίωση κεφαλαίου που συνεπάγεται η ελεγχόμενη πτώχευση σε οποιαδήποτε μορφή της, ασχολήθηκε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο.

Είχε προηγηθεί ένα μπαράζ ανακοινώσεων και δηλώσεων, με τις οποίες κυβερνητικά στελέχη επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν την παραδοχή του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε κατάσταση ελεγχόμενης πτώχευσης, ανεξάρτητα από το ποιος όρος θα χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει τη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην Financial Times Deutschland, τη μετάφραση της οποίας διένειμε την Τετάρτη το πρωθυπουργικό γραφείο, εμφανίζεται να λέει ότι «θα πρέπει κανείς να εξετάσει επακριβώς το ζήτημα μιας μερικής αδυναμίας πληρωμών» και πως «θεωρητικά, μπορεί να διαρκέσει δύο βδομάδες ή μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο, προκαλώντας έτσι πολύ μεγαλύτερη ζημία». Μια μέρα πριν, ο Ευ. Βενιζέλος επιβεβαίωνε ότι η «επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδας βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Ωστόσο, η κυβέρνηση επιχείρησε να διασκεδάσει το θόρυβο που δημιούργησε η αναφορά του Γ. Παπανδρέου στο ενδεχόμενο της «στάσης πληρωμών», με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει χτες ότι «κάποιοι αρέσκονται να παίζουν με τις λέξεις» και πως «προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την δημοσιογραφική απόδοση της συνέντευξης που έδωσε ο Πρωθυπουργός στους Financial Times Deutschland, συνέντευξη στην οποία ο πρωθυπουργός σχολίασε την δεδηλωμένη πρόθεση των οίκων αξιολόγησης να αξιολογήσουν το ελληνικό δημόσιο χρέος στο επίπεδο " selective default", εάν υπάρξει συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα».

Πασχίζουν για το ντόπιο κεφάλαιο

Κυβερνητικές πηγές διέρρεαν μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, ότι το ζήτημα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης, σαν μια από τις εναλλακτικές λύσεις που εξετάζει η ΕΕ, για να μεθοδεύσει ελεγχόμενα την καταστροφή κεφαλαίου, μέσω της υποτίμησης της αξίας των ελληνικών ομολόγων. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι το ζήτημα θέτουν κάποιες από τις χώρες της ΕΕ και όχι η Ελλάδα και διευκρίνιζαν ότι «επιλεκτική χρεοκοπία» δε σημαίνει στάση πληρωμών.

Σε ό,τι αφορά τα παζάρια στην ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να ζητά μέτρα για βιώσιμο χρέος σε βάθος χρόνου και μικρότερο κόστος αποπληρωμής του, ενώ για να κοροϊδέψει το λαό διαρρέει ότι διεκδικεί και «εξασφάλιση της μακροχρόνιας σταθερότητας του εισοδήματος της ελληνικής οικογένειας», το οποίο η ίδια με τα μέτρα της έχει κατακρημνίσει.

Για να αναδείξουν μάλιστα ότι άλλες χώρες βρίσκονται σε πιο δύσκολη μοίρα από την Ελλάδα, κυβερνητικές πηγές έλεγαν χτες ότι οι δανειακές ανάγκες της Ιταλίας, μόνο για το 2011, ανέρχονται στο ύψος των 355 δισ. ευρώ, ποσό που ξεπερνά το συνολικό ελληνικό χρέος και πως το συνολικό χρέος της Ιταλίας ανέρχεται στο 25% του συνολικού χρέους της Ευρωζώνης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό, Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας, είναι στο σύνολο ίσο με 6%.

Στο διά ταύτα, αυτό που επιβεβαίωσε και το χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, είναι ότι η κυβέρνηση συνεχίζει απτόητη το αντιλαϊκό της έργο, στο όνομα του να μειώσει το έλλειμμα και το χρέος, προκειμένου να ανοίξουν «νέες δυνατότητες ανάπτυξης στη χώρα», να εξασφαλιστεί δηλαδή περισσότερο και φτηνότερο χρήμα για το ντόπιο κεφάλαιο από τα κρατικά ταμεία.

Επιτάχυνση της αντιλαϊκής επέλασης

Μιλώντας εισηγητικά στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «τα χρονικά περιθώρια για να ανταποκριθούμε στις δικές μας δεσμεύσεις είναι ασφυκτικά και οφείλουμε να δουλέψουμε όλο το καλοκαίρι». Απαίτησε από τους υπουργούς «τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα» και προανήγγειλε την καταστολή όσων αντιδρούν στα βάρβαρα μέτρα, λέγοντας ότι «θα συγκρουστούμε αλλού με μικρότερα, αλλού με μεγαλύτερα συμφέροντα».

Ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την ΕΕ για ολιγωρία στην αντιμετώπιση της κρίσης και χαρακτήρισε τις επόμενες μέρες «ιδιαίτερα κρίσιμες», λέγοντας ότι «θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις διαπραγματεύσεις με ψυχραιμία και εγρήγορση». Ταυτόχρονα, ζήτησε «να είμαστε ενωμένοι, για να μεταδώσουμε την εμπιστοσύνη στους πολίτες», ώστε να καλλιεργείται στο λαό η αυταπάτη ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η όσο το δυνατόν ελάφρυνση του βάρους, που σήμερα σηκώνει ο Ελληνας και η Ελληνίδα».

Στο ίδιο πνεύμα και για να συντηρήσει τον καυγά με τη ΝΔ, είπε ότι «έχει σημασία να μην επιτρέψουμε τον καιροσκοπισμό κανενός (...) Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με τις λέξεις, συγχέοντας σκόπιμα, για παράδειγμα, την ορολογία που χρησιμοποιούν οι οίκοι αξιολόγησης στις τεχνικές κατατάξεις τους, με καταστάσεις επώδυνες για την πραγματική οικονομία και τους πολίτες».

Επικριτικοί προς τη ΝΔ ήταν και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης, όπως η Α. Διαμαντοπούλου, ο Μ. Παπαϊωάννου και ο Χρ. Παπουτσής, οι οποίοι έκαναν λόγο για «επικίνδυνη κινδυνολογία» σε ό,τι αφορά το ζήτημα της χρεοκοπίας και ζήτησαν να επικεντρωθεί η κριτική στη στάση της ΝΔ, σε αντιδιαστολή με την «ψυχραιμία» και τη διάθεση για «συστράτευση» που - όπως είπαν - δείχνει η κυβέρνηση. Για να ενισχύσουν μάλιστα το συναινετικό προφίλ της κυβέρνησης, κυβερνητικές πηγές έλεγαν χτες ότι «μόλις επιτευχθεί λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κυβέρνηση θα αναζητήσει συναίνεση για την τελική επιλογή, που είναι πάγια επιδίωξή της».

Σύμφωνα, τέλος, με πληροφορίες, στην ενημέρωση που έκανε ο Ευ. Βενιζέλος για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τις προηγούμενες συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ και του ΕΚΟΦΙΝ, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου και ο Π. Μπεγλίτης εξέφρασαν επιφυλάξεις στο θέμα των εμπράγματων εγγυήσεων για τα νέα δάνεια.

Από κοντά και η ΝΔ

Από την πλευρά της, και παρά τις κορόνες για το αντίθετο, η ΝΔ ανάβει το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην ελεγχόμενη χρεοκοπία, πλειοδοτώντας ταυτόχρονα υπέρ της επιτάχυνσης των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που προωθούνται από κυβέρνηση και τρόικα. Μιλώντας χτες σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, ο Α. Σαμαράς περιορίστηκε να αποδοκιμάσει τα εκβιαστικά διλήμματα της κυβέρνησης, δε θέλησε όμως να δώσει συνέχεια στη φραστική κόντρα για την ελεγχόμενη χρεοκοπία, ούτε αντιτάχθηκε επί της ουσίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος Τύπου, στη δήλωση που εξέδωσε αργότερα, εξαπέλυσε άσφαιρα πυρά κατά της κυβέρνησης γιατί «με τις δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου περί "επιλεκτικής χρεοκοπίας", που δεν είναι χρεοκοπία και του Γ. Παπανδρέου ότι η "στάση πληρωμών" δεν είναι στάση πληρωμών, κινδυνεύουν και οι λέξεις να χάσουν το νόημά τους και δηλώνουν χαμένοι στη μετάφραση».

Πιο σαφής υπήρξε ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Χρ. Λαζαρίδης, ο οποίος υπέδειξε στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην επιλεκτική χρεοκοπία δίχως να προκαλεί θόρυβο που είναι επιζήμιος για την οικονομία. «Εμείς απαντάμε: αυτό, ας το κάνουμε και ας μην το λες», τόνισε χαρακτηριστικά και πρότεινε «να μη συζητάμε για χρεοκοπία, να συζητάμε για όλες αυτές τις (σ.σ. αντιδραστικές) αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να μπούμε σε θετική τροχιά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ